Mike Posted May 1, 2022 Report Share Posted May 1, 2022 Kupiłem sobie Pilota MR z jedyną dostępną stalówką M. Jest to dość mokra stalówka. Chciałbym dokupić sobie i przetestować F-kę. Czy ktoś się orientuje czy i gdzie można dokupić F-kę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 1, 2022 Report Share Posted May 1, 2022 nie sprzedają. co najwyżej przeszczep z Plumix. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted May 1, 2022 Report Share Posted May 1, 2022 Ale w Plumiksie nawet F to stub. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted May 1, 2022 Report Share Posted May 1, 2022 Przecież japońskie M, które zresztą kupiłeś to odpowiednik europejskiego F. A "mokra" stalówka nie ma wiele wspólnego z rozmiarem ziarna. O "mokrości" decyduje kilka czynników. Rodzaj atramentu, szczelina spływaka, szczelność ujścia konwertera / naboju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 1, 2022 Report Share Posted May 1, 2022 1 godzinę temu, Rittel napisał: Ale w Plumiksie nawet F to stub. niestety, model 78G już tak poszedł w górę, że szkoda go tu nawet proponować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mike Posted May 1, 2022 Author Report Share Posted May 1, 2022 Do pióra założyłem konwerter Jinhao, pasował idealnie…Możliwe, że ten konwerter jest przyczyną,, mokrości”? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted May 1, 2022 Report Share Posted May 1, 2022 13 minut temu, Mike napisał: Do pióra założyłem konwerter Jinhao, pasował idealnie…Możliwe, że ten konwerter jest przyczyną,, mokrości”? Tak. Wyjmij i obejrzyj dokładnie wpust. Najlepiej przez lupkę. Prawdopodobnie mikro pęknięcie. Łapie powietrze i podaje nadmiar atramentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nilfein Posted May 1, 2022 Report Share Posted May 1, 2022 Piloty MR mają coś do konwerterów...moje regularnie masakrowały Pelikana/Schmidta/chińskie. O dziwo przy nabojach problem nie występował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted May 2, 2022 Report Share Posted May 2, 2022 14 godzin temu, nilfein napisał: Piloty MR mają coś do konwerterów...moje regularnie masakrowały Pelikana/Schmidta/chińskie. O dziwo przy nabojach problem nie występował. Potwierdzam, tak jest. Nadwymiarowy króciec Pilota rozwala wpusty konwerterów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukaa Posted May 5, 2022 Report Share Posted May 5, 2022 Objawienie z tymi konwerterami. Dobre kilka miesięcy temu rzuciłam do szuflady mojego Metropolitana, bo pisał bardzo mokro, zupełnie nie powiązałam tego z przejściem na konwertery, z różnymi pisał równie mokro. Wrzuciłam dzisiaj nabój i jak ręką odjął. 😅 Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruffio Posted May 17, 2022 Report Share Posted May 17, 2022 Kiedyś były Piloty MR w wersji ze stalówką F (taką z "F" na stalówce), ale się zmyły. Nie wiem czym to było podyktowane, ale na Europę były tylko eM-ki udające F. W Azji i Ameryce normalnie można było je dostać w dowolnej ilości nie robiąc przeszczepów i innych fikołków. Jedyna opcja na F to: Pilot Kakuno - stalówka z mordką (przykładowy link: https://www.jetpens.com/Pilot-Kakuno-Fountain-Pen-Clear-Fine-Nib/pd/21933) Pilot Prera - w zależności od wersji cena dochodzi do Pilot MR x 2 (przykładowy link: https://www.jetpens.com/Pilot-Prera-Clear-Body-Fountain-Pen-Clear-Black-Fine-Nib/pd/6579) Ww. pióra mają tą samą stalówkę co MR. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts