MIecznik Posted March 27, 2022 Report Share Posted March 27, 2022 Hej, Stoję przed zagwozdką, bo nawet nie ma rzetelnych danych u sprzedawców. Chodzi mi o wagę ptaszora M215 (tego z pierścieniami na korpusie). Podobno jest nieco większa niż modelu M200? A jeśli to prawda, to może ktoś z Was wie jaką ma wagę i czy jest odczuwalnie cięższy od M200? I drugie bardziej techniczne pytanko: Czy wewnątrz korpusu jest jakiś element metalowy, rurka z mosiądzu? Widziałem tu na forum dawno temu, ktoś sprzedawał M215 z rozbitym korpusem, ale nie mogę tego posta namierzyć. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted March 27, 2022 Report Share Posted March 27, 2022 Elementy metalowe dopiero w M800 są, i tu jest wyczuwalna wyraźna różnica w wadze. Między M200 a M215 nie sądzę, ale konkretnych liczb nie mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 27, 2022 Author Report Share Posted March 27, 2022 (edited) 1 godzinę temu, Rittel napisał: Elementy metalowe dopiero w M800 są, i tu jest wyczuwalna wyraźna różnica w wadze. Między M200 a M215 nie sądzę, ale konkretnych liczb nie mam. Zauważyłem, że niektórzy recenzenci twierdzą, że wewnątrz jest metalowa tuleja. Już sam nie wiem. Może ktoś z Was ma to pióro i może je zważyć? Edited March 27, 2022 by Miecznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 27, 2022 Author Report Share Posted March 27, 2022 Z tej recenzji wyraźnie wynika, że ptaszor M215 ma metalowy korpus (...) można zgłupieć: http://ionsomnia.com/pelikan-m215 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted March 27, 2022 Report Share Posted March 27, 2022 M215 ma korpus wykonany z metalu, elementy tłoka są wykonane z tworzywa jak w M200. Jest trochę cięższy, ale nie jest to jakaś ogromna różnica. Postaram się zważyć wieczorem i wrzucę konkretne dane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 27, 2022 Author Report Share Posted March 27, 2022 (edited) 9 minut temu, Markol napisał: M215 ma korpus wykonany z metalu, elementy tłoka są wykonane z tworzywa jak w M200. Jest trochę cięższy, ale nie jest to jakaś ogromna różnica. Postaram się zważyć wieczorem i wrzucę konkretne dane. Bardzo, bardzo Ci dziękuję Kolego. Czekam i pozdrawiam. Marcin P.S. A w ogóle to jak Ci się sprawuje to pisadło? Edited March 27, 2022 by Miecznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markol Posted March 27, 2022 Report Share Posted March 27, 2022 M215 waży 21 gramów a M200 13 do 14 gramów więc różnica jest spora i wyczuwalna, choć dalej nie jest to ciężkie pióro. Mam pierwszą wersję 215, granatowo-czarną, sprawuje sìę bardzo dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted March 27, 2022 Report Share Posted March 27, 2022 To mnie zaskoczyliście z tym korpusem, zawsze myślałem że ta różnica w modelach to tylko kwestia innego wykończenia a nie też materiałów :0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 27, 2022 Author Report Share Posted March 27, 2022 41 minut temu, Markol napisał: M215 waży 21 gramów a M200 13 do 14 gramów więc różnica jest spora i wyczuwalna, choć dalej nie jest to ciężkie pióro. Mam pierwszą wersję 215, granatowo-czarną, sprawuje sìę bardzo dobrze. No to jestem w domu, potwierdziłeś moje działania śledcze w necie. Bardzo Ci Kolego jeszcze raz dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 27, 2022 Author Report Share Posted March 27, 2022 24 minuty temu, Rittel napisał: To mnie zaskoczyliście z tym korpusem, zawsze myślałem że ta różnica w modelach to tylko kwestia innego wykończenia a nie też materiałów :0 Sam jestem zaskoczony, bo różnica jak na takie małe pióro jest wyraźna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nilfein Posted March 27, 2022 Report Share Posted March 27, 2022 @Rittel Nie, M215 ma metalowy korpus i faktycznie czuć różnicę w wadze. Jak @Markol napisał, nie jest to pióro wagi ciężkiej, ale w porównaniu do ultralekkiego M200 wydaje się spora. Z prywatnych przemyśleń, to ja czułem pewien dysonans pomiędzy plastikową skuwką, a metalowym korpusem. Tak trochę...hmmm...bez sensu? Nie wiem, jak to wyjaśnić logicznie. W M200/205 wszystko gra, bo całe są z plastiku. W 215 ta "symetria" wagowa jest zaburzona. Miałem kilka podejść do M215. Za każdym razem lądowało na Targowisku. I tak, jak M200 bym kupił ponownie, tak M215 już nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 27, 2022 Author Report Share Posted March 27, 2022 5 minut temu, nilfein napisał: I tak, jak M200 bym kupił ponownie, tak M215 już nie. No ok. ale tak obiektywnie, to biorąc w dłoń to zakręcone pióro miałeś wrażenie, że przeważa korpus? A podczas pisania nie było kłopotu ze środkiem ciężkości? Bo wielu użytkowników chwali sobie komfort pisania właśnie ze względu, że konstruktor trochę "doważył" to pióro. Ciekaw jestem Twojej opinii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 27, 2022 Author Report Share Posted March 27, 2022 I jeszcze jedno @nilfein - jak się zachowuje powłoka lakiernicza korpusu? Nie złazi czasem ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nilfein Posted March 27, 2022 Report Share Posted March 27, 2022 @Miecznik Jeśli mam być szczery, to zdecydowanie lepiej pisało mi się zwykłym M200. Być może to wynika z faktu, że przy tym gabarycie pióra zakładam skuwkę na dupkę, a M200 jest bardzo dobrze wyważonym piórem. M215 pisało mi się nieźle, ale tam nie zakładałem skuwki, bo wydawała mi się niestabilna. To odczucie absolutnie subiektywne i irracjonalne, ale to chyba właśnie ta łączona konstrukcja (plastik-metal) je wywoływała. Samo pióro, bez skuwki, było dla mnie odrobinę za krótkie i niewygodne przy dłuższym pisaniu (znowu - subiektywne). Co do powłoki lakierniczej, to nie zauważyłem obłażenia, ani żadnych innych efektów specjalnych. Dla porównania, M200 znane jest z tego, że rysuje się jak złe, ale zwykle są to ryski powierzchowne i dają się łatwo usunąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 27, 2022 Author Report Share Posted March 27, 2022 (edited) @nilfein dziękuję bardzo, te kilka zdań dało mi więcej, niż bym przejrzał stos recenzji. Pozdrawiam. Marcin 👍 Edited March 27, 2022 by Miecznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIecznik Posted March 28, 2022 Author Report Share Posted March 28, 2022 No wreszcie udało mi się zobaczyć i dotknąć tego M215. Szukam daleko, a znajoma ma to pióro. Nawet zważyłem @Markol miałeś 100% racji pióro jest cięższe od M205. Mnie wyszło ~20g ale to waga kuchenna, a nie jubilerska... 👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts