Kowal1623 Posted January 27, 2017 Report Share Posted January 27, 2017 Witam. Szukam jakiegoś bezpiecznego zielono niebieskiego atramentu. Chciałbym, żeby był dość ciemny i o nasyconym kolorze. Wcześniej chciałem IG Green #1 od KWZ Ink, ale teraz chcę coś bezpieczniejszego... Myślałem o Rohrer&Klingner Verdigis. Znacie coś podobnego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted January 30, 2017 Report Share Posted January 30, 2017 Może to głupie i oczywiste, ale Parker Blue Black? W moich piórach wygląda łudząco podobnie do Verdigisa, ale pokornie przyznaję - na atramentach się nie znam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 R&K Verdigis to chyba dobry kierunek. Rozejrzyj się też po Diaminach (np. Teal). Któryś z Iroshizuków również miał odcień pasujący do Twojego opisu. I chyba jakiś De Atramentis lub Private Reserve (sprawdź np na Abernatopen). Ciemny zielono-niebieski to określenie na tyle ogólne, że pewnie trochę się tego uzbiera... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 31, 2017 Author Report Share Posted January 31, 2017 Dzięki za podpowiedzi. Właśnie nie chodzi mi o blue-blacka, dlatego odpuściłem sobie Verdigrisa. Zastanawiałem się nad Diamine Teal, Noodlers Aircorp i Sailorem Yama-Dori, ale zamówiłem... private Reserve Ebony Blue. Nie wiem do końca, czy to dobry pomysł, bo doczytałem, że się rozmazuje. A i co do bezpieczeństwa jego stosowania mam mieszane uczucia... Ale ten kolor.. To chyba to. Nie wiem, czy mogę, ale na fpn znalazłem wątek, który mi bardzo pomógł w wyborze: http://www.fountainpennetwork.com/forum/topic/282937-rosetta-swab-40-blues-in-one-pic/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 A ja z ciekawości spróbowałbym zmieszać Pelikana dark green z Blue Blackiem Zrobię taki eksperyment w domu może i pokażę co wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 31, 2017 Author Report Share Posted January 31, 2017 @Grinch Mam tylko nabój Pelikana blue blacka, więc sam nie spróbuję, ale z chęcią zobaczę co Ci wyszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Ja też mam naboje, ale pipetą zaczerpnę i wymieszam w pustym naboju, który mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 31, 2017 Author Report Share Posted January 31, 2017 Powodzenia Koniecznie się podziel wynikami. I może spróbuj różne proporcje kolorów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 1 minutę temu, Kowal1623 napisał: Powodzenia Koniecznie się podziel wynikami. I może spróbuj różne proporcje kolorów. Taki jest plan, bo pipetą mogę odmierzać bardzo dokładnie (mam pipetę laboratoryjną z ustawianą pojemnością pobierania) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted February 4, 2017 Report Share Posted February 4, 2017 Dnia 31.1.2017 o 07:58, Kowal1623 napisał: Powodzenia Koniecznie się podziel wynikami. I może spróbuj różne proporcje kolorów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted February 5, 2017 Author Report Share Posted February 5, 2017 Bardzo ciekawy kolor! Ale wydaje mi się, że dla mnie za jasny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted February 5, 2017 Report Share Posted February 5, 2017 2 godziny temu, Kowal1623 napisał: Bardzo ciekawy kolor! Ale wydaje mi się, że dla mnie za jasny. Spróbuję jeszcze mieszanki Dark Green z Blue Black. Tez może wjść coś ciekawego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted February 5, 2017 Author Report Share Posted February 5, 2017 @Szymon Próbuj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted February 6, 2017 Report Share Posted February 6, 2017 @Kowal1623 spróbuj sam. Obecnie jest świeży wątek o mieszaniu i, jak widać, Pelikany 4001 zlewa się wdzięcznie. Do Twoich potrzeb wystarczą zapewne dwa, góra trzy kolory (blue-black i dark green, ew. turkus, brilliant green, niebieski, brilliant schwarz). A uwierz, zabawa jest przednia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted February 6, 2017 Author Report Share Posted February 6, 2017 Może spróbuję Uwielbiam mieć paluchy brudne od atramentu Tymczasowo mam dużo próbek jeszcze nie przetestowanych. Jak mi się skończą wtedy zacznę mieszać dobrze wiedzieć, że Pelikany nie sprawiają problemów przy mieszaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted February 7, 2017 Report Share Posted February 7, 2017 Ja mieszałem je między sobą, z Watermanami oraz Parkerami. Oczywiście, nie twierdzę, że posiadam/posiadałem wszystkie atramenty tych trzech firm i testowałem wszystkie możliwe mieszanki, ale grupa jest na tyle reprezentatywna, że pozwolę sobie na generalizację. Choć i tak lepiej zawsze poobserwuj zanim zatankujesz, a na pierwszy ogień ładuj artylerię typu chińskiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts