Jump to content

Ciemny zielono niebieski atrament

Kowal1623

Recommended Posts

Witam. Szukam jakiegoś bezpiecznego zielono niebieskiego atramentu. Chciałbym, żeby był dość ciemny i o nasyconym kolorze. Wcześniej chciałem IG Green #1 od KWZ Ink, ale teraz chcę coś bezpieczniejszego... Myślałem o Rohrer&Klingner Verdigis. Znacie coś podobnego?

R&K Verdigis to chyba dobry kierunek. Rozejrzyj się też po Diaminach (np. Teal). Któryś z Iroshizuków również miał odcień pasujący do Twojego opisu. I chyba jakiś De Atramentis lub Private Reserve (sprawdź np na Abernatopen). Ciemny zielono-niebieski to określenie na tyle ogólne, że pewnie trochę się tego uzbiera...

Dzięki za podpowiedzi. Właśnie nie chodzi mi o blue-blacka, dlatego odpuściłem sobie Verdigrisa. Zastanawiałem się nad Diamine Teal, Noodlers Aircorp i Sailorem Yama-Dori, ale zamówiłem... private Reserve Ebony Blue. Nie wiem do końca, czy to dobry pomysł, bo doczytałem, że się rozmazuje. A i co do bezpieczeństwa jego stosowania mam mieszane uczucia... Ale ten kolor.. To chyba to. 

Nie wiem, czy mogę, ale na fpn znalazłem wątek, który mi bardzo pomógł w wyborze:

http://www.fountainpennetwork.com/forum/topic/282937-rosetta-swab-40-blues-in-one-pic/

Ja mieszałem je między sobą, z Watermanami oraz Parkerami. Oczywiście, nie twierdzę, że posiadam/posiadałem wszystkie atramenty tych trzech firm i testowałem wszystkie możliwe mieszanki, ale grupa jest na tyle reprezentatywna, że pozwolę sobie na generalizację. Choć i tak lepiej zawsze poobserwuj zanim zatankujesz, a na pierwszy ogień ładuj artylerię typu chińskiego.