bsob Posted January 14, 2017 Report Share Posted January 14, 2017 Dzień dobry państwu, przychodzę poradzić się specjalistów. Jestem posiadaczem taniego pióra (takiego jak w tytule), jest to moje pierwsze pióro. Pióro funkcjonowało dobrze, wypisałem na nim 8 nabojów. Postanowiłem kupić tłoczek i atrament. Dokładnie ten sam, który miałem w nabojach. Tłoczek watermana. Pióro po około 1,5 strony a4 od napełnienia zaczyna pisać bardzo sucho, odczekanie nie poprawia sytuacji. Ratuję się wykręceniem tłoczka o kawałek, co przywraca pióro do normy. Jednak znów na 1,5 kartki a4. Tłoczek nie jest napełniony "pod korek". Próbowałem moczenia w wodzie z odrobiną ludwika. Zdaję sobie sprawę, że pióro jest bardzo tanie i może nie opłacać się go reanimować, ale być może ktoś ma pomysł. Jeśli nie, to czy ktoś ma informację, czy mój tłoczek mógłby współpracować z np pelikanem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted January 14, 2017 Report Share Posted January 14, 2017 W naboju jest kuleczka (ta, która zostaje wepchnięta do środka przy włożeniu naboju w sekcję), która pozwala atramentowi na swobodne spływanie. W tłoczku chyba jej nie ma. Na początek może wystarczy inny tłoczek? Jinhao czy jakiś no name, który będzie miał w środku kulkę albo sprężynkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted January 14, 2017 Report Share Posted January 14, 2017 Można też włożyć kulkę z zużytego naboju, albo przed pisaniem upewnić się, czy atrament jest na dole konwertera; jeśli nie, lekko wstrząsnąć piórem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 14, 2017 Report Share Posted January 14, 2017 (edited) Witam. Nie jestem specjalistą w tym temacie, więc się wypowiem Rozumiem, że na nabojach pióro pisało dobrze, tylko z tłoczkiem są problemy? Jeżeli tak to słyszałem, że takie coś pomagało w chińskich piórach: Jeżeli w tłoczku nie ma kulki to wrzucenie tam małej plastikowej kulki pomagało. Ale jak mówie, poczekałbym aż się ktoś wypowie z Forumowiczów bardziej obeznanych w temacie. Ed. Jak zacząłem pisać to nie było odpowiedzi. Edited January 14, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted January 18, 2017 Report Share Posted January 18, 2017 Te tłoczki są łatwo rozbieralne, wystarczy kulka od zużytego naboju do środka http://firma-aris.pl/produkt/tloczek-de-luxe-do-pior-wiecznych-konwerter-jinhao-standard-europejski nie jestem związana ze sklepem, bla bla bla... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 Wg SBREBrown oryginalne tłoczki tłoczki Watermana są raczej nierozbieralne. Od 0:20: https://m.youtube.com/watch?list=PLe417Xddjbsbf8BRVWM89oSh28sRGOARX&v=y9oRK3F8tco Sam takiego nie mam, więc nie mogę potwierdzić / zaprzeczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts