Kowal1623 Posted January 7, 2017 Report Share Posted January 7, 2017 (edited) Witam Wszystkich, Chciałbym dzisiaj zaprezentować swoją pierwszą recenzję. Przepraszam za jakość zdjęć, ale obecnie nie mam dostępu do lepszego aparatu niż w moim telefonie. Wracając do wiecznych piór... Będzie mowa Jinhao 321, więc 3... 2... 1... START! Jakiś czas temu zakupiłem na niemieckim amazonie dwa pióra, z opisu jedno białe, drugie czarne. Jinhao 321. Nowe. Z tego co wiem, kiedyś pod tym numerem był inny model Jinhao. Chyba Chińczkom kończą się powoli numery... Cena za komplet wynosiła około 10€. Po 2/3 tygodniach otrzymałem przesyłkę z takimi pisadłami: No nic.. Zależało mi najbardziej na czarnym kolorze, więc napisałem do sprzedawcy, który bezproblemowo wysłał mi moje czarne pióro (jeszcze nie doszło). Pióro jest dość małe i lekkie. Jest wykonane z metalu, ale nie jest takie masywne jak np Baoer 3035. Sekcja plastikowa, dość cienka z dwoma wyżłobieniami na palce. Ja mam małe dłonie i trzyma mi się je wspaniale! Można pisać z założoną lub bez założonej skuwki. Trzyma dość pewnie, ale ja wolę bez. Pióro zamyka się z fajnym kliknięciem, a skuwkę zdejmuje się moim zdaniem z odpowiednim oporem, nie za lekko, nie za ciężko. Tylko przy zdejmowaniu skuwki jest jeden problem. Podczas energicznego ściągania skuwki pióro chlapie kilkoma kropelkami atramentu... Rozbryzguje je dość mocno, mam plamkę na koszulce. Jest to dosłownie kilka mikrokropelek, ale trzeba uważać. Przy normalnym zdejmowaniu jest ok. Jak do tej pory jest to jedyna wada tego pióra. Od góry: Baoer 3035 Montblanc Slimline 3x Jinhao 321 Faber Castell ambition pearwood Po wypłukaniu przyszedł czas na próbę pisma. Włożyłem nabój Visconti Blue i okazało się, że pióro pisze świetnie! Bardzo cienka kreska, nie przerywa prawie nie skrobie, a po lekkim wypolerowaniu na micromesh pisze niesamowicie lekko. Próbowałem wszystkie trzy i jedno skrobie troszkę bardziej niż inne, ale naprawdę jestem zachwycony! Z atramentem Private Reserve DC Electric Blue pisze jeszcze lepiej, baardzo mokro, pismo przy słabym świetle wydaje się prawie czarne. Natomiast z Pelikanem 4001 Blue black pisze dość sucho i z większym oporem, ale jest okej. Można pisać odwróconą stalówką, wtedy pismo jest bardzo cienkie, ale np. przy PR Electric DC blue pomiędzy stalówką a tą metalową osłonką powstaje kropelka atramantu i może wyskoczyć kleks. Polecam to pióro, jest to moje ulubione jak do tej pory. Mimo, że jedne z tańszych. Krzysztof Edited January 7, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted January 7, 2017 Report Share Posted January 7, 2017 Rzeczywiście maleństwo. Dzięki za ciekawą recenzję?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted January 7, 2017 Report Share Posted January 7, 2017 Ciekawa recenzja a zwłaszcza porównanie pisma. Kształt pióra mi się podoba. To metalowe "coś" na stalówce, to jakaś forma ochrony, zdejmuje się, jest na stałe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 7, 2017 Author Report Share Posted January 7, 2017 (edited) Dzięki :-) @Topaz To jest jakaś forma zabudowania stalówki. Jest na stałe (nie próbowałem tego rozbierać). Widziałem już takie coś w innych modelach Jinhao. Edited January 7, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted January 7, 2017 Report Share Posted January 7, 2017 Jasne, ciekawe rozwiązanie - zawsze czyste palce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 7, 2017 Author Report Share Posted January 7, 2017 Będę musiał znaleźć inny sposób by pobrudzić palce :-) Gdzieś się też chyba spotkałem z taką opinią, że to ma spowalniać zasychanie atramentu w stalówce. Ja piszę prawie codziennie i jest ok, chociaż dzisiaj miałem problem ze startem z tym Jinhao i blue blackiem Pelikana. Ale to był już w zasadzie pusty nabój i pewnie dlatego. Z innymi atramentami startuje od razu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted January 8, 2017 Report Share Posted January 8, 2017 Bardzo dobra recenzja. Dla mnie pióro chyba troszkę za małe ale nie wiem, czy się mimo to nie skuszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted January 8, 2017 Author Report Share Posted January 8, 2017 Dzięki @Daniel84. Pióro małe i lekkie, ale trzyma mi się go zdecydowanie najwygodniej z tutaj wymienionych. Mogło by być deczko cięższe jak dla mnie, ale i tak jest dobrze. No i moim zdaniem ten egzemplarz napełniony PR Electric DC blue pisze bardziej gładko niż Faber Castell ze stalówką EF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiewi0r Posted May 11, 2017 Report Share Posted May 11, 2017 Ta recenzja namówiła mnie na złożenie zamówienia. Dwa 321. Na jednym z nich skuwka ma niewielki odprysk lakieru, ale nie jestem małostkowy, to nie pióro na prezent, czy coś. Z walorów wizualnych, od ładnego metalowego korpusu i skuwki nieco wyróżnia się plastikowy uchwyt sekcji. Pióro to chudzielec. O ile zazwyczaj nie piszę z założoną na tył skuwką, w przypadku tego pióra chyba zamienię nawyki. Piszą ładnie, z minimalną różnicą grubości między egzemplarzami, zarówno na papierze lepszym jak i biurowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulo Posted May 12, 2017 Report Share Posted May 12, 2017 Dobra recenzja. Co do pióra to piszę świetnie, żadnych odprysków na lakierze na szczęście nie ma, ale ta sekcja dla mnie jest po prostu zbyt malutka. Już jakiś czas nim pisze moja dziewczyna i tak się jej spodobało, że lecą 2 kolejne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted May 12, 2017 Author Report Share Posted May 12, 2017 Bardzo mi miło, że recenzja pomogła Wam w wyborze i że jesteście zadowoleni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiewi0r Posted May 14, 2017 Report Share Posted May 14, 2017 Jutro biorę je do pracy, może się przydać. Jak dotąd straciłem tam Lamy Alstara i Platiunum Preppy, więc droższe pióra zostawię do podpisywania książek (jeżeli kiedyś cokolwiek wydam :P) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts