Pearl Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 To mój pierwszy post, więc przede wszystkim Witam Szanowne Grono Kaligrafów! Nie dawno miałam urodziny i w prezencie dostałam Pilot parallel (2,4 i 3,8). + zestaw naboi w 12 kolorach. Do jednego wsadziłam nabój z czarnym atramentem (czy może tuszem?) a do drugiego z czerwonym. Chciałabym już trochę pobawić się z kolorami i tu pytanie czy przy zmianie naboju na inny w innym kolorze muszę zawsze wyczyścić pióro? Jak je czyścić (czy wystarczy samą wodą)? Czy mogę zmieniać naboje zanim zużyję je całkowicie i potem włożyć je z powrotem? Wiem, że dla nie których odpowiedzi na powyższe pytania są oczywiste, ale dla mnie, która stawia pierwsze kaligraficzne kroki nie są, więc proszę o wyrozumiałość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 Cześć Na jutubie widziałem filmik z osobą piszącą Parallel'em, zmieniającą co jakiś czas nabój z innym kolorem. dawało to efekt przenikania barw w literach. Po skończonej pracy warto przepłukać pióro wodą przy pomocy załączonego ściskanego "konwertera" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 Tak. Jeżeli chcesz aby kolor był taki jak ma być, musisz przy każdej zmianie atramentu przepłukać i wysuszyć pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 Przepłukac najlepiej przy pomocy gruszki do lewatywy lub podobnego instrumentu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pearl Posted October 14, 2016 Author Report Share Posted October 14, 2016 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts