Rufjo Posted August 11, 2016 Report Share Posted August 11, 2016 Mam takie pytanie - a pewnie jak zwykle zaraz będę miał następne - i nie chcę męczyć i tak bardzo cierpliwego Konisa. Otóż kupiłem pióro kulkowe Carene i wymieniłem sekcję przednia na taką ze stalówką. Gwint oczywiście ten sam i niby wszystko pasuje ale pomijając sprawę skuwki, która wchodzi dosyć ciasno i bez wcześniejszego charakterystycznego "klik" - to nie jestem w stanie ustawić stalówki żeby zgrała się w jednej linii ze ściętym końcem pióra. Czy ktoś może ma jakiś pomysł? Miłego wieczoru. R. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted August 12, 2016 Report Share Posted August 12, 2016 Nigdy nie pisałem Watermanem Carene, więc pewnie nie dam Ci jakiejś złotej rady, ale na 100% dobrym pomysłem będzie wrzucenie w miarę dokładnych zdjęć opisujących Twój problem. Może wtedy coś wykombinujemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted August 12, 2016 Report Share Posted August 12, 2016 Hej Rufjo, nie powinieneś mieć problemów z regulacją ułożenia stalówki i końca korpusu w jednej linii. Na sekcji ze stalówką jest gwintowany pierścień. Korekty ułożenia całego korpusu dokonasz delikatnie ten pierścień odkręcając lub dokręcając. Decydują milimetry. Obawiam się o jedną rzecz. O ile można łatwo przerzucić w Carene skuwkę od pióra wiecznego do pióra kulkowego, to na odwrót już nie działa to tak pięknie. Skuwka pióra kulkowego ma plastikową wkładkę z blokadą, która może uszkodzić stalówkę. Byłbym ostrożny ze wspomnianym przez Ciebie dociskaniem. Korpus od pióra kulkowego nie pozwoli Ci na stosowanie tłoczka, ale możesz z powodzeniem używać krótkich nabojów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufjo Posted August 12, 2016 Author Report Share Posted August 12, 2016 (edited) Hej Rufjo, nie powinieneś mieć problemów z regulacją ułożenia stalówki i końca korpusu w jednej linii. Na sekcji ze stalówką jest gwintowany pierścień. Korekty ułożenia całego korpusu dokonasz delikatnie ten pierścień odkręcając lub dokręcając. Decydują milimetry. Obawiam się o jedną rzecz. O ile można łatwo przerzucić w Carene skuwkę od pióra wiecznego do pióra kulkowego, to na odwrót już nie działa to tak pięknie. Skuwka pióra kulkowego ma plastikową wkładkę z blokadą, która może uszkodzić stalówkę. Byłbym ostrożny ze wspomnianym przez Ciebie dociskaniem. Korpus od pióra kulkowego nie pozwoli Ci na stosowanie tłoczka, ale możesz z powodzeniem używać krótkich nabojów. Dziękuję za podpowiedzi - niestety jest tak jak piszesz - też miałem wrażenie, że w skuwce przeszkadza ta plastikowa wkładka. I konwerter oczywiście nie pasuje bo jest za długi. Będę się starał coś z tym zrobić bo złożyłem fajne pióro i szkoda, żeby służyło jedynie do leżenia w pudełku. Miłego dnia. R. PS Plastikowa wkładka wyjęta i pióro zamyka się już normalnie:) PS 2 Sekcja wyregulowana według wskazówek - teraz jest już ok. Jeszcze raz bardzo dziękuję za jasne wytłumaczenie sprawy. Edited August 12, 2016 by Rufjo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 Cała przyjemność po mojej stronie. Cieszę się, że podpowiedzi pomogły w doprowadzeniu Twojego Carene do pożądanego stanu . Miłego pisania! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts