daiqaz Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Witam, dziś po dogłębnym przeszukaniu starych rzeczy taty w moje ręce wpadły trzy pióra. Z tego co wiem są to pióra ze szkolnych czasów, więc zakupione zostały najpewniej w późnych latach 70 bądź 80. Miałbym do was forumowicze wielką prośbę, mianowicie chciałbym ustalić tożsamość tych piór i dowiedzieć się czy da się gdzieś dostać brakującą stalówkę do jednego z nich. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. A oto zdjęcia piór : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 (edited) Pierwsze to pióro typu deskpen. Nazwa wyraźnie jest napisana i na pudełku i na piórze - SOJUZ. Aby je używać trzeba mieć do niego bazę. Na to pióro może znalazł by się jakiś amator. Pozostałe dwa ja bym wrzucił do kosza na śmieci. Za jakieś trzy złote możesz kupić podobne, nowe http://www.atakto.pl/pioro-wieczne-herb-330-1286-1894-p?gclid=CJuM4uvG8MwCFRITGwodOTUJ9Q zdrówka Edited May 23, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Nie wiem, może to drugie to NRD-owski Matador. Trzecie wygląda jak Hero 616 ale to takie moje skojarzenie. Może być również Wingsung. Nie brać tego co piszę za pewniaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozowisko Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 Drugie pióro ma niesłychanie ciekawy spływak. Teraz jestem ciekaw jaka tam była stalówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted May 23, 2016 Report Share Posted May 23, 2016 (edited) Pozostałe dwa ja bym wrzucił do kosza na śmieci. Za jakieś trzy złote możesz kupić podobne, nowe Byłeś okrutny Edited May 23, 2016 by Czarodziej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted May 24, 2016 Report Share Posted May 24, 2016 siła i moc! drugie pióro to taka sowiecka podróbka parkera 75, a nazywa się to AR3. AR to skrót z rosyjskiego: авторучка. pióro opisałem jakby tutaj. pzdr! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted May 24, 2016 Report Share Posted May 24, 2016 (edited) Nie wiem, może to drugie to NRD-owski Matador. Trzecie wygląda jak Hero 616 ale to takie moje skojarzenie. Może być również Wingsung. Nie brać tego co piszę za pewniaka. to trzecie to dokładnie hero 616 (na skuwce stoi jak wół "hero"). kształt spinki sugeruje, że pochodzi ono z lat 70. co ciekawe wówczas Chińczycy montowali w tych piórach złote groty, dziesięcio- lub dwunastokaratowe. ja bym nie wywalał. porównanie hero 616 demi z parkerem 51 Edited May 24, 2016 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daiqaz Posted May 24, 2016 Author Report Share Posted May 24, 2016 Dziękuję wam bardzo za pomoc, rbit9n wiesz może czy gdzieś można dostać stalówkę do AR3, lub czy jest jakaś stalówka pasująca z innego pióra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted May 24, 2016 Report Share Posted May 24, 2016 człowieku! nabojów do tego nie można dostać, a Ty o grot pytasz. zobaczę za dnia, czy pasuje coś typu Knox K25 i napiszę, ale to jutro rano, tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 ale historia. w każdym razie do AR-3 pasuje grot w rozmiarze Knox K-25, czyli taki jak w mniejszych jinhao czy yiren, a co się tyczy naboi i tłoczków, to można bez obawień wbijać wyroby japońskiej marki PLATINUM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts