m_cudny Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Witajcie, dziś w przypływie chęci wykonałem coś takiego: Skóra, którą zdobyłem u szewca koło mojej pracy, miała naturalną skazę, którą postanowiłem wykorzystać jako ozdobę na froncie. Asymetryczny łuk przycięty od krzywika. Skóra okazała się zbyt miękka, była trudna w precyzyjnej obróbce (rozciągała się pod nożem). Jest też bardzo podatna na uszkodzenia. Mocowanie 2 notesów (Oxford 9,5x14,8) gumkami zainstalowanymi za pomocą otworów w grzbiecie. Otwory wykonane rozgrzanym do czerwoności gwoździem Całkowity koszt wyniósł 30 pln (bez pióra, oczywiście ) i 2-2,5 h pracy bez pośpiechu, z robieniem prania po drodze. I jak, ujdzie, jak na pierwszy raz? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Fajna! Jak na pierwszy raz to super wyszło. Ja w przypływie chęci zrobiłam sobie okładkę z kartonu i filcu, na tyle pozwalają mi moje "zdolności". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mery Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Nie wygląda na pierwszy raz. Bardzo fajny pomysł i wykonanie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ashenguar Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Pierwszy raz zawsze najtrudniejszy A pierwszy projekt wykonany, nigdy nie jest dokładnie taki jaki zaplanujemy ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Super wyszło! Brawo! Jakiej grubości jest płat skóry, bo piszesz, że ciągnęła się przy obróbce - będzie też sygnał dla innych twórców okładek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m_cudny Posted March 11, 2016 Author Report Share Posted March 11, 2016 Skóra ma grubość 2,5-3 mm (zależy od miejsca, w którym się mierzy), ale ta lita część ma max. ok 1 mm. Reszta to taki miękki "mech" (nie wiem jak nazwać taki rodzaj skóry)). Jak widać, nie jest to typowa skóra, taka jednolita. Ale dzięki temu jest miękka. Z tego też powodu wykonałem okładkę zawijaną jak naleśnik, a nie po prostu przód + tył. Myślę, że gdyby była jednorodna w całej grubości, byłoby łatwiej wycinać kształty. Z kolei plusem takiej miękkiej skóry jest to, że nie musiałem wkładać praktycznie żadnego wysiłku przy cięciu, oprócz solidnego dociśnięcia linijki, szło jak z kartonem. MC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m_cudny Posted March 11, 2016 Author Report Share Posted March 11, 2016 Pierwszy raz zawsze najtrudniejszy A pierwszy projekt wykonany, nigdy nie jest dokładnie taki jaki zaplanujemy ^^ To prawda, szyłem na bieżąco Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 (edited) Gratulacje! Fajny końcowy efekt Edited March 11, 2016 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fasolus Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Elegancko. Wygląda jakbyś się profesjonalnie tym zajmował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m_cudny Posted March 12, 2016 Author Report Share Posted March 12, 2016 (edited) Dziękuję, wcześniej były tylko drobne prace introligatorskie. Bardzo amatorsko. Cieszę się, że się Wam podoba. MC Edited March 12, 2016 by m_cudny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts