Jump to content

Moja okładka nie jest tak gładka

m_cudny

Recommended Posts

Witajcie, dziś w przypływie chęci wykonałem coś takiego:

gallery_2314_164_297560.jpg

Skóra, którą zdobyłem u szewca koło mojej pracy, miała naturalną skazę, którą postanowiłem wykorzystać jako ozdobę na froncie. Asymetryczny łuk przycięty od krzywika. Skóra okazała się zbyt miękka, była trudna w precyzyjnej obróbce (rozciągała się pod nożem). Jest też bardzo podatna na uszkodzenia. Mocowanie 2 notesów (Oxford 9,5x14,8) gumkami zainstalowanymi za pomocą otworów w grzbiecie. Otwory wykonane rozgrzanym do czerwoności gwoździem ;) Całkowity koszt wyniósł 30 pln (bez pióra, oczywiście  ;)) i 2-2,5 h pracy bez pośpiechu, z robieniem prania po drodze.

I jak, ujdzie, jak na pierwszy raz?

Pozdrawiam.

Skóra ma grubość 2,5-3 mm (zależy od miejsca, w którym się mierzy), ale ta lita część ma max. ok 1 mm. Reszta to taki miękki "mech" (nie wiem jak nazwać taki rodzaj skóry)). Jak widać, nie jest to typowa skóra, taka jednolita. Ale dzięki temu jest miękka. Z tego też powodu wykonałem okładkę zawijaną jak naleśnik, a nie po prostu przód + tył. Myślę, że gdyby była jednorodna w całej grubości, byłoby łatwiej wycinać kształty. Z kolei plusem takiej miękkiej skóry jest to, że nie musiałem wkładać praktycznie żadnego wysiłku przy cięciu, oprócz solidnego dociśnięcia linijki, szło jak z kartonem.

MC