Thay Posted September 20, 2011 Report Share Posted September 20, 2011 Pierwszą fabryką piór wiecznych w Chinach była - założona w 1932 w Szanghaju - Youth Pen Company. Natomiast Hero pierwsze pióra wyprodukował 3 lata później, czyli w roku 1935, i szczęśliwie produkuje je do dziś. Hero 100 to - w mojej skromnej opinii – jedno z najlepszych piór chińskich. Tu po prostu wszystko działa tak, jak powinno, ale… zacznijmy od początku. Pióro sprzedawane jest w eleganckim, wykładanym wewnątrz czerwonym materiałem pudełku, zamykanym na magnes. Bardzo silny magnes. Pierońsko silny! Po kilku nieudanych próbach postanowiłem użyć narzędzia. „Trach” – powiedziało pudełko głośno i wyraźnie i otworzyło się. Szybkie oględziny ujawniły dziwną prawdę – jakiś polał na magnesowe zamknięcie trochę kleju. Do tej pory zastanawiam się, po co. W środku, w zagłębieniu otwartego (hurra!) pudełka, spoczywało pióro. Zielone, dystyngowane. Efekt psuła nieco czerwień materiału (zielone na czerwonym – ro(z)kosz dla oczu – ale co tam). Potem było już z górki. Pióro z prawdziwą ulgą, wyrażoną głębokim bulgotem, napiło się niebieskiego atramentu i rozpoczęło wędrówkę po nieskończonej, papierowej bieli. Nie biegło na oślep, lecz raczej stawiało drobne, zdecydowane kroki, dokładnie w tym kierunku, w którym akurat było trzeba, dając przy tym bardzo delikatny opór, jakby chciało powiedzieć „tu jestem, tu; czujesz?”. Nie odbywało się to całkiem bezgłośnie. „Szu, szu” – kryta, złota stalówka szeptała stare, chińskie zaklęcia, mimo, że kreślone znaki – dosyć wąskie, jak na F-kę przystało - były jak najbardziej łacińskie. Hero zdecydowanie odmówiło flexowania, ale - po wywarciu nań lekkiego nacisku - zdecydowało się trochę zróżnicować grubość prowadzonej linii. Ot, taki mały kompromis. Zgrabne, smukłe, eleganckie, fantastycznie spasowane, a przy tym stosunkowo niedrogie. Może być niezawodnym przyjacielem na… bardzo długo. Obejrzyjmy sobie to pióro. Wymiary: zamkniete - 14 cm z kapą na korpusie - 14,7 sam korpus - 12,2 Waga: 19,1g Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted September 20, 2011 Report Share Posted September 20, 2011 Prawda, że lepsze od Parkera 51? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 21, 2011 Author Report Share Posted September 21, 2011 Troszeczkę ZA smukłe - jak dla mnie. Pewnie dlatego takie tanie. Oszczędzają na materiale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 21, 2011 Report Share Posted September 21, 2011 Ładne HERO. Od wczoraj mam wersję francuską . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RafKal Posted September 21, 2011 Report Share Posted September 21, 2011 Ile kosztuje Hero 100? Spotkałem się na ebay'u z ceną około 30$. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 21, 2011 Author Report Share Posted September 21, 2011 Tak, zgadza się. Zerknij jeszcze tu: http://www.isellpens.com/hero.htm Natomiast na Allegro mozna czasem złowić to pióro znacznie taniej, ot choćby tu: http://allegro.pl/stare-pioro-hero-100-zlocona-skuwka-i1784091128.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 A mój wygląda tak chociaż przeszedł niejedno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 25, 2011 Author Report Share Posted September 25, 2011 No, bardzo ładnie wygląda. To niezłe i dosyć wytrzymałe pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Powiem nawet BARDZO wytrzymałe i jestem w szoku cały czas pierwsza guma, nie zalewa, startuje po kilku dniach bez problemu, no kurcze pióro ideał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts