Jump to content

Atrament galusowy - bardzo ciekawy artykuł

Alveryn

Recommended Posts

Artykuł z Forum akademickiego o "niesympatycznym atramencie", czyli, między innymi, o wyrobie dawnych atramentów i konserwacji rękopisów.

http://forumakademic...yczny-atrament/

Przy okazji - czy mamy gdzieś listę współczesnych atramentów galusowych oraz tych na pewno "bezpiecznych"?

Edited by Alveryn

Ja ostatnio wpadłem na pomysł atramentu miedzianego ;) atrament w czasie nakładania ma papier ma kolor zielono-turkusowy (blady), po wyschnięciu bardziej turkus, a po kilku godzinach wypada z niego metaliczna miedź i przybiera kolor starej miedzi z turkusowymi obwodkami, ale na razie nie wpadłem na pomysł jak zapobiec wytrącaniu się metalicznej miedzi przed wyschnięciu atramentu ;/ także aplikacja do jakiegokolwiek pióra jest jednorazowa ;/

• 5 months later...

Artykuł ciekawy. Ciekawy jest też wątek dodawania moczu do atramentu. Jeśli w moczu są białka to można otrzymać genetic ink protected albo jakoś tak. A poza tym jak można eksperymentować ze spożywaniem różnych mikstur i cechami tegoż dodatku. :rolleyes:

i przybiera kolor starej miedzi z turkusowymi obwodkami, ale na razie nie wpadłem na pomysł jak zapobiec wytrącaniu się metalicznej miedzi

Moim zdaniem nie wpadaj na pomysł wytracania się miedzi. Oglądam starowatą kaligrafię pod lupką i mikroskopem. Pieję z zachwytu jak widzę takie obwódki na pismie. Niektóre atramenty tak mają. Są to jakieś ciężkie zawiesiny przy fleksujących stalówkach pigment jest rozpychany na obrzeża właśnie. Cudo! Najczęściej spotykam to na połyskującym fiolecie. Nie znam oczywiście firmy. Bo to na starszych dokumentach spotykam.