Alwigo Posted September 17, 2015 Report Share Posted September 17, 2015 Witam, Chciałbym się zapytać czy ktoś miał może z tym piórem http://www.twsbi.com/products/twsbi-classic-sapphire-fountain-pen już styczność i czy warto kupić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 17, 2015 Report Share Posted September 17, 2015 Nie jest złe, ale wolę model 580. Kilka sztuk (czytaj wszystkie modele) ma Adamon Ale on chyba rzadko tu zagląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 17, 2015 Report Share Posted September 17, 2015 Alwigo jeśli zdecydujesz się już na zakup TWSBI i posiądzeisz go daj znać jak przeszła transakcja sam zastanawiam się nad 580-ką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Jeśli szukasz tańszego modelu TWSBI, to obejrzyj sobie Eco. Jest całkiem niezłe jak za swoją cenę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Jeśli szukasz tańszego modelu TWSBI, to obejrzyj sobie Eco. Jest całkiem niezłe jak za swoją cenę. Eco jeszcze nie miałem w dłoniach - ale miałem w dłoniach 580 i Classica i sądząc po zdjęciach to bardziej do mnie przemawiają niż Eco (które swoją drogą też jest piórem całkiem ciekawym ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Możecie powiedzieć tak szczerze warto kupić TWSBI 580, czy można powiedzieć, że pióra dostępne u nas piszą równie fajnie bądź lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Warto. Przede wszystkim to niedrogie pióro z tłokowym systemem napełniania, do tego wygląda fajnie i jest bardzo pojemne. No i stalówki mają zacne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Jest może jakieś miejsce godne polecenia jeśli chodzi o zakup? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 (edited) W Europie to np. The Writing Desk albo La Couronne du Comte. Co jakiś czas w tym drugim ktoś robi zakupy, więc można się podpiąć do zamówienia Za oceanem to np. The Goulet Pen Company. Edited September 18, 2015 by Andrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Patrzyłem też na jetpens, ceny jak wszędzie. Przesyłka tania dość, pytanie czy ryzykować przesyłkę za 10 doclów. Szkoda tylko że pomarańczowych nie ma, ciężko spotkać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Biorąc pod uwagę wszystkie koszty i kursy walut, to zakup TWSBI 580 lub Classic najtaniej wychodzi chyba w Goulet Pens - pomimo że piórko musi przelecieć ocean - w zależności od kursu $ wyjdzie około 240 PLN. Ale TWD jest jedynie minimalnie droższy ~255 PLN, a wysyłka będzie trochę szybciej - no i w Polsce dostarczy ją GLS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted September 18, 2015 Report Share Posted September 18, 2015 Biorąc pod uwagę wszystkie koszty i kursy walut, to zakup TWSBI 580 lub Classic najtaniej wychodzi chyba w Goulet Pens - pomimo że piórko musi przelecieć ocean - w zależności od kursu $ wyjdzie około 240 PLN. Ale TWD jest jedynie minimalnie droższy ~255 PLN, a wysyłka będzie trochę szybciej - no i w Polsce dostarczy ją GLS Poza tym kupując w TheWritingDesk kupujemy już na terenie UE (przynajmniej na razie), więc odpada loteria dotycząca doliczenia VAT i cła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamon Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Nie jest złe, ale wolę model 580. Kilka sztuk (czytaj wszystkie modele) ma Adamon Ale on chyba rzadko tu zagląda. Fakt. Adamon ma i ostatnio raczej rzadko zagląda. (Niestety sprawy zawodowe są w tym roku bardzo absorbujące, zwłaszcza czasowo) Ale "do ad remu" Classic jest trochę mniejszy niż 580. Porównanie wymiarów (w nawiasach 580): Długość: - zamknięte - 137 (142) mm - bez skuwki (ale ze stalówką) - 127 (130) mm Grubość: - 12,4/13,2 (13,0/13,2) mm Grubość sekcji (w najchudszym/najgrubszym miejscu): - 9,4/9,7 (9,6/11,0) mm. Mówiąc o grubości pióra trzeba pamiętać, że classic i 580 mają różne kształty. Classic się rozszerza od końca korpusu w kierunku sekcji, potem jest uskok i gwint, a potem zwężająca się sekcja (dość długa, bo licząca ok. 26 mm od gwintu). Korpus jest jakby okrągły, ale z wypłaszczeniami z 4 boków. Daje to efekt ośmioboku, gdzie co drugi bok jest płaski, a co drugi wypukły. Skuwka jest zlicowana z korpusem, więc po zamknięciu tworzy z korpusem jedną płaszczyznę. (W 580 korpus ma kształt baryłkowaty i jest fasetowany w sposób nawiązujący do szlifu diamentów).Pióro ma korpus nieprzezierny, ale tuż przy gwincie jest okienko podglądu atramentu. Skuwka w tym samym materiale. Ciekawostką jest dołożenie przez producenta dwóch pierścieni gumowych na metalizowanej (chrom) końcówce korpusu. Ma to umożliwić zakłądanie skuwki na korpus - tworzy się wtedy "patyk" długości blisko 17 cm. Ja używam poprzedniej wersji - bez tej możliwości, ale ja skuwki nigdy nie zakładam (chyba, że w Lilipucie Kaweco). Stalówka jest podobnej długości, jak w 580, ale szczuplejsza. Oczywiście stalowa. Generalnie to fajne pióro. Pisze nim się wygodnie i przyjemnie. Kształt dość ciekawy, ale jakoś dla mnie bez rewelacji. Wzór przypomina mi pióra budżetowe, które bywają używane jako gifty firmowe. Ale jakość jest zdecydowanie lepsza. No i jest to pióro tłokowe, a nie nabojowe. Podręczny zapas TWSBI miewam zawsze na spotkaniach, więc wtedy można popróbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmechu Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Taką ofertę znalazłem: http://www.overjoyed.com.sg/index.php/twsbi-eco-black-fountain-pen-medium.html Chyba najtańsza oferta. Póki co "Payment Method: To be confirmed", "Worldwide Shipping - To be confirmed " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Zmechu, dałeś linka do Eco, a mowa o Classic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmechu Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Tak, ale mają też w ofercie Classic Mini EF/F/M/B $41,31 (~155) i 580 za $45.76-49.57 (~175-190). Tylko opinii o tym sklepie nie znalazłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts