visvamitra Posted July 26, 2015 Report Share Posted July 26, 2015 Jakiś czas temu kupiłem w TK Maxxie notatnik Semikolon. Cena została obniżona w przyjazny dla portfela sposób. Papier wydawał się sympatyczny i przyjazny piórom. Wziąłem na próbę. Nie żałuję. Spółka Semikolon to niemiecka spółka specjalizująca się w produkcji "designerskich artykułów biurowych, w tym notatników. W 2015 roku została sfinalizowana transakcja, w wyniku której spółkę Sermikolon kupił znany producent notesów Leuchtturm1917. Notes ma rozmiar 12x17cm, czyli mało. Okładkę wykonano ze sztywnego tworzywa sztucznego. Wyposażono go w przyozdobioną średnikami (semikolon = średnik) tasiemkę. Design jest prosty, szara okładka sprawia, że notes nie rzuca się w oczy.Z drugiej strony nie jest tak całkowicie szara. znajduje się na niej czerwony napis semikolon i czerwono-czarne wzorki. Papier Gramatura nie została określona, źródło papieru też nie. jak widać na zdjęciu jest to jednak "german concept & design", ale "made in China". Papier ma przyjemny kremowy odcień, jest raczej chłonny. Lubi się z piórami i atramentami. Nic na nim nie przebija, nic nie prześwituje. Strony są perforowane, więc po zapisaniu można stronę wyrwać, przykleić magnesem do lodówki albo włożyć do portfela - wedle uznania i stosownie do potrzeby. Podsumowanie Notatnik Semikolon jest udany. Używam go głównie do testów atramentów. Szkoda mi tego papieru na listę zakupów. Plusy dobry papier jakość wykonania okazyjna cena design (jest prosto i elegancko, nie brak smaczków) Minusy oficjalna cena rynkowa format (dla mnie za mały) po otwarciu samoczynnie się zamyka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted July 26, 2015 Report Share Posted July 26, 2015 Jakie są ceny rynkowa i ta, za którą go kupiłeś? Urocze zdjęcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 26, 2015 Author Report Share Posted July 26, 2015 Kupiłem bodajże za 7,99. Ceną wyjściową było 29,99. Z drugiej strony nie mogę znaleźć tego / podobnego notesu w ofercie polskich sklepów, więc nie wiem, czy można go jeszcze dostać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted July 26, 2015 Report Share Posted July 26, 2015 Ładnie się ten coral prezentuje w nim. Sam notes też mi się podoba. Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted July 26, 2015 Report Share Posted July 26, 2015 Chłonny, a nie przebija, to po prostu papier idealny A jak ze strzępieniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 26, 2015 Report Share Posted July 26, 2015 Cena ostateczna bardzo korzystna. Nawet jeśli trochę strzępiłby. Twoje zdjęcia wszelakie wśród drzew normalnie mnie uspokajają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 26, 2015 Author Report Share Posted July 26, 2015 Większość atramentów na nim nie strzępi. Podeślę ci w następnym liście kartkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted July 26, 2015 Report Share Posted July 26, 2015 Podeślę ci w następnym liście kartkę Gdybyś tak przez przypadek pisał jeszcze inne listy to chętnie taką kartkę przyjmę :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted July 27, 2015 Report Share Posted July 27, 2015 Fajna recenzja i zdjęcia jak zwykle a i notatnik wygląda zachęcająco... chyba trzeba zacząć częściej odwiedzać TK Maxx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted July 27, 2015 Report Share Posted July 27, 2015 Większość atramentów na nim nie strzępi. Podeślę ci w następnym liście kartkę Papieru, atramentu, pióra - nigdy nie odmawiam i za kołnierz nie wylewam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prumar Posted July 28, 2015 Report Share Posted July 28, 2015 Fajna recenzja, notatnik sprawia wrażenie dobrego. Ale ostatnie zdanie Twojej recenzji dyskwalifikuje go w moim odczuciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted August 21, 2015 Report Share Posted August 21, 2015 (edited) fajny notes ale według mnie dyskwalifikują go te kremowe kartki właśnie, a już tym bardziej do testów atramentów - w moim odczuciu zmienia to odbieranie barwy niestety. Po za tym, samozamykalność to też niezbyt przydatna cecha, wręcz przeciwnie, bo bardzo przeszkadzająca w użytkowaniu. Edited August 21, 2015 by iza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts