Pawel88 Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 Tak jak w temacie.Wczoraj Parker pisał coraz gorzej, przerywał, aż już nie dało się wycisnąć z niego żadnej kreseczki.Pomyślałem, że nabój jest na wyczerpaniu, wymieniłem go i nadal nic.Opłukałem stalówkę pod wodą, ale także nic to nie dało.Czynność powtórzyłem dwukrotnie, bez efektu.Stalówkę odkręciłem raz jeszcze, porządnie przepłukałem i pozostawiłem na noc, aby porządnie wyschła.Także nie pomogła podmiana naboju na inny. Czy da się jeszcze uratować Vectora? czy wyrzucić go w cholerę do kosza-dałem za niego jakieś 30-35 zł więc to przeżyje, ale mimo wszystko liczę na naprawę, bo dobrze mi się nim pisze.Nosiłem go do pracy, aby nie niszczyć lepszych piór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 (edited) Zanim wyrzucisz, spróbuj namoczyć go jeszcze raz na kilka godzin (co najmniej) w letniej wodzie z kroplą płynu do naczyń. Zaciągnij trochę roztworu do sekcji tłoczkiem, albo, jak nie masz konwertera, to zasysając delikatnie ustami. Jeśli pióro nie doznało żadnego urazu mechanicznego, to najprawdopodobniej kanał spływaka czymś się zatkał i trzeba wytworzyć trochę ciśnienia (lub podciśnienia), żeby usunąć zanieczyszczenie. W ostateczności można dokupić samą nową sekcję, np. tu: http://parkershop.pl/stalowki-i-oslony-parker/5 Choć nie wiem, czy to się opłaca. Edited April 8, 2015 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 Tak jak kolega wyżej mówi - moczenie do skutku w ciepłej wodzie z płynem do naczyń powinno załatwić sprawę. Niestety, tanie Parkery są podłej jakości i zabieg ten będziesz musiał powtarzać co jakiś czas gdy znowu zaschnie :/ Może rozejrzyj się za jakimś innym wołem roboczym? Może jakiś Sheaffer 100? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 (edited) Tak jak kolega wyżej mówi - moczenie do skutku w ciepłej wodzie z płynem do naczyń powinno załatwić sprawę. Niestety, tanie Parkery są podłej jakości i zabieg ten będziesz musiał powtarzać co jakiś czas gdy znowu zaschnie :/ Może rozejrzyj się za jakimś innym wołem roboczym? Może jakiś Sheaffer 100? Modelu 100 nie mam, ale mój Gift 300 ma podobne narowy, jak opisany powyżej Vector, więc zamienił stryjek... Edited April 8, 2015 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 A wymoczyłeś go przed użyciem? Mój Gift 100 trochę marudził, ale wymoczenie załatwiło sprawę i nawet po dwóch tygodniach leżenia ruszał bez zająknięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted April 8, 2015 Author Report Share Posted April 8, 2015 Nie wymoczyłem, ponieważ używam go w pracy w miarę regularnie.Pisał dobrze, żadnego uszkodzenia z mojej strony nie otrzymał. Spróbuję zatem z tym płynem do naczyń.Jak nic nie pomoże to zakupię ponownie taki model jako wół roboczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted April 8, 2015 Author Report Share Posted April 8, 2015 No to może zakupię Sheraffer VFM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 No to może zakupię Sheraffer VFM To też nie najgorszy wybór w cenie poniżej 100 zł. Obejrzyj jeszcze Lamy Safari, też jest niegłupie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted April 8, 2015 Author Report Share Posted April 8, 2015 Lamy Safari-nie moje klimaty.Może coś takiego http://allegro.pl/meskie-pioro-wieczne-jinhao-88-5-wzorow-i5227025923.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 Jinhao jeśli chodzi o przepływ to będzie taka sama loteria. Choć może się zdarzyć okaz dobrze piszący bez potrzeby demontażu, mycia czy przeróbek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted April 8, 2015 Author Report Share Posted April 8, 2015 No to pozostaje przy VFM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 Lamy Safari-nie moje klimaty.Może coś takiego http://allegro.pl/meskie-pioro-wieczne-jinhao-88-5-wzorow-i5227025923.html Ojojoj, straszny kloc. Nie bardzo się nadaje do dłuższego pisania. Chyba, że chcesz połączyć pracę z ćwiczeniem mięśni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m_cudny Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 (edited) No to pozostaje przy VFM Rozważ jeszcze Pilota MR. Mam Pilota MR i Sheaffera VFM i jeśli chodzi o moje odczucia, to Pilot jest o niebo lepszy. Edited April 8, 2015 by m_cudny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 Jak nieduży i tani i mniej hazardowny w przepływie niż Vector to może po prostu Jottera? Tyle, że małe gabarytowo to piórko. W wersji metalowej całkiem solidne. Ale pisze nieźle - zwłaszcza jeśli patrzeć na kwotę jaką potrzeba zainwestować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Solar Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 Pilot MR to bardzo fajne pióro, napewno zmieścisz się poniżej 100 złotych i pasują do niego naboje uniwersalne. Same plusy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 A jak Jotter za mały to jest jeszcze opcja większego niedrogiego klasyka pt Parker Frontier. Można jeszcze dostać egzemplarze nieużywane tego produkowanego wiele lat modelu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 Metalowe i cienko piszące bez problemu z przepływem http://allegro.pl/platinum-pioro-wieczne-plaisir-nowosc-i5232502708.html ja noszę swoje w kieszeni, żadnych problemów można poszukać żeby było taniej- moje było za 80zł koniecznie potrzebna taka przelotka, żeby pasował standardowy tłoczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted April 8, 2015 Author Report Share Posted April 8, 2015 (edited) Parkera Frontiera znalazłem u siebie w domu z tydzień temu.Warto czasem zajrzeć do szafy, której nie otwiera się z 10 lat Mimo negatywnych o nim opinii dobrze pisze Edited April 8, 2015 by Pawel88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Parkera Frontiera znalazłem u siebie w domu z tydzień temu.Warto czasem zajrzeć do szafy, której nie otwiera się z 10 lat Mimo negatywnych o nim opinii dobrze pisze Szału może nie ma, ale z mojego doświadczenia nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy Frontierem a Sonnetem ze stalową stalówką, poza różnicą w cenie Jak już się tyle wyleżakował to pora dać mu szansę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Ha - w sklepie pamiątkarsko zegarkowym w mojej okolicy ze zdumieniem dostrzegłem dziś nowiutkiego Parkera Frontier. Się zachował skubaniutki... Ale też pokazuje jaki jest łódzki rynek piór wiecznych... Raptem bodaj za 69 zł i tyle czasu leży. Na Allegro jednak taniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Ha - w sklepie pamiątkarsko zegarkowym w mojej okolicy ze zdumieniem dostrzegłem dziś nowiutkiego Parkera Frontier. Się zachował skubaniutki... Ale też pokazuje jaki jest łódzki rynek piór wiecznych... Raptem bodaj za 69 zł i tyle czasu leży. Na Allegro jednak taniej. Nie dalej jak miesiąc temu napotkałem jednego, we wściekle fioletowym kolorze z czarną stalówką, w jednym ze sklepów papierniczych w Krakowie, i to za 110 zł I w dodatku zniknął po tygodniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Cholera... może kupię. W końcu nówka, a sentyment pewien mam do tego modelu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted April 18, 2015 Author Report Share Posted April 18, 2015 Wczoraj Vector wylądował w koszu.Teraz wołem roboczym będzie u mnie Waterman Graduate, którego do tej pory używałem tylko w domu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milka Posted April 21, 2015 Report Share Posted April 21, 2015 Parker Vector - mój piórzasty koszmar. Niestety mam trzy sztuki tego koszmaru. Dwie są w zasadzie nówka Pewex. Próbowałam, ale jednak nie potrafię zgrabnie pisać Vectorem - czuję się nim jak kulawy bocian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts