elessar Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 PANIE I PANOWIE z wielką przyjemnością prezentuję Wam mój nowy nabytek PARKER 51 VACUMATIC. Dzisiaj w godzinach roboczych dotarła do mnie paczka z dalekiego kraju. Wszyscy w pracy wiedzieli na co czekam, więc w ekspresowym tempie pojawił się przy mnie tłumek gapiów żeby podziwiać unboksing Po przedarciu się przez warstwę kartonu i folii bąbelkowej (uwielbiam folię bąbelkową ) oczom mym ukazał się piękny ezgemplarz Parkera 51 w kolorze CEDAR BLUE, a dookoła rozległy się ochy i achy. Stan tego pióra jest zaskakująco dobry. Biorąc pod uwagę wiek, spodziewałem się rys i drobnych wgnieceń na skuwce, a tu nic, jak ze sklepowej gabloty. Sięgnąłem do szuflady i wyciągnąłem buteleczkę inkaustu. Padło na Parkera Quinka blue black. Zatankowałem... i stało się, od momentu zatankowania pióro dossało się do mojej dłoni, a strony zaczęły zapełniać się kolejnymi zdaniami. Złota 14 karatowa stalówka M daje masakrycznie mokrą kreskę. Takim maślakiem dawno nie pisałem. Wg oznaczeń na korpusie pióro zostało wyprodukowane w IV kwartale 1944 roku (4 bez kropek). Jak na piórowego dziadka trzyma się świetnie i pisze jeszcze lepiej ;] W weekend wrzucę kilka fotek w świetle dziennym, żeby lepiej oddać kolor pióra. Uprzejmy Pan od którego kupiłem ten model ma tego więcej, tanio nie jest ale, pióro wygląda jak nowe. Jak coś piszcie, podeślę link do sklepiku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 Ekstra Te stare Parkery to były pióra przez "duże P" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted March 26, 2015 Author Report Share Posted March 26, 2015 Ekstra Te stare Parkery to były pióra przez "duże P" Dzięki. Długo polowałem na piórko w tak dobrym stanie. Jeszcze jestem w stanie piórowego zauroczenia więc nie dostrzegam wad, ale z czasem to się zmieni i pojawi się recenzja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted March 28, 2015 Author Report Share Posted March 28, 2015 Zgodnie z zapowiedzią, kilka ciekawszych fotek : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Bardzo ładny, chociaż nie w moim guście. Wole odkryte stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted March 28, 2015 Author Report Share Posted March 28, 2015 (edited) Bardzo ładny, chociaż nie w moim guście. Wole odkryte stalówki. Ja też lubię kiedy na końcu sterczy kawał złota. P51 kupiłem z 2 powodów: -to świetne pióro do codziennego użytku, lekkie w przyzwoitym rozmiarze, jest idealne do długich sesji. -to klasyk i zwyczajnie musiałem go mieć Edited March 28, 2015 by elessar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 A jak to to pisze? Bo mnie kusi od jakiegoś czasu. I pewnie kiedyś skusi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted March 29, 2015 Author Report Share Posted March 29, 2015 A jak to to pisze? Bo mnie kusi od jakiegoś czasu. I pewnie kiedyś skusi. Jeżeli lubisz gładko i MOKRO piszące pióra to gorąco polecam. Tankowałem go już Parkerem Quinkiem Blue Black, Watermanem Florida Blue, Edelsteinem Topazem i Edelsteinem Saphirem. Pisałem bardzo dużo, nie miałem żadnych problemów z przepływem atramentu, nie było żadnych problemów ze startem. Pióro jest lekkie, po nałożeniu skuwki na korpus wyważenie jest idealne, nie męczy ręki przy długich sesjach i trzyma bardzo pokaźną ilość atramentu ;] Jak popiszę nim przynajmniej miesiąc to zmajstruję recenzję. Może nakręcę filmik BTW. dzięki mokrej kresce : Master of shading Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigol Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 świetne piórko..... rozważam od dawna... choć podobnie jak inni już wspominali też lubię odkryte stalówki... jednak jest w tym piórze jakaś magia - kojarzy mi się bardzo z czasami młodości, ze szkolną ławą... z pierwszymi literami pisanymi piórem.... oj muszę takie kiedyś nabyć... ...troszkę zazdroszczę takiego pięknego egzemplarza..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted March 29, 2015 Author Report Share Posted March 29, 2015 świetne piórko..... rozważam od dawna... choć podobnie jak inni już wspominali też lubię odkryte stalówki... jednak jest w tym piórze jakaś magia - kojarzy mi się bardzo z czasami młodości, ze szkolną ławą... z pierwszymi literami pisanymi piórem.... oj muszę takie kiedyś nabyć... ...troszkę zazdroszczę takiego pięknego egzemplarza..... Ja również w latach szkolnych katowałem Hero 616 i kilka innych innych parkeropodobnych wynalazków. Przez sentyment zdecydowałem się na oryginał, nie żałuję. Jedyne co mogę zrobić to polecić zakup, jeśli trafi się okazja ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 (edited) A jak to to pisze? Chciałeś zobaczyć jak to pisze, więc wrzuciłem krótki filmik: Atrament : EDELSTEIN TOPAZ Edited April 2, 2015 by elessar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Całkiem fajnie, jak się człowiek nie pospieszy z rozmazaniem Jeszcze raz gratulacje Ja obwąchuję aktualnie Duofolda Maxima i usiłuję się przekonać, że nie powinienem go kupować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 Całkiem fajnie, jak się człowiek nie pospieszy z rozmazaniem Jeszcze raz gratulacje Ja obwąchuję aktualnie Duofolda Maxima i usiłuję się przekonać, że nie powinienem go kupować Czuję, że poniesiesz klęskę i jednak go kupisz, a jak już kupisz to się pochwal ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 (edited) Czuję, że poniesiesz klęskę i jednak go kupisz, a jak już kupisz to się pochwal ;] Też coś tak mi się wydaje, ale po wypłacie, bo na razie w kieszeni wiatr hula Jest jedna piękna sztuka na vintagefountainpens.co.uk, ale cena urywa głowę (200 funtów) . Muszę zasadzić się na coś tańszego. Edited April 2, 2015 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 Też coś tak mi się wydaje, ale po wypłacie, bo na razie w kieszeni wiatr hula Jest jedna piękna sztuka na vintagefountainpens.co.uk, ale cena urywa głowę (200 funtów) . Muszę zasadzić się na coś tańszego. Tu zobacz sporo tego koleś ma : http://www.vacumania.com/websitesales/forsaleparkerduofold.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Tu zobacz sporo tego koleś ma : http://www.vacumania.com/websitesales/forsaleparkerduofold.htm Ekstra kolekcja, ale ceny też ekstra Przymierzam się raczej do modeli powojennych, coś w guście tych, które swego czasu sprzedawał @konis: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/5933-sprzedam-sze%C5%9B%C4%87-angielskich-duofold%C3%B3w/?hl=%2Bduofold+%2Bmaxima Może uda się coś wylicytować na e-bayu, bo ceny w wersji "kup teraz" trochę studzą mój entuzjazm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 (edited) Ekstra kolekcja, ale ceny też ekstra Przymierzam się raczej do modeli powojennych, coś w guście tych, które swego czasu sprzedawał @konis: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/5933-sprzedam-sze%C5%9B%C4%87-angielskich-duofold%C3%B3w/?hl=%2Bduofold+%2Bmaxima Może uda się coś wylicytować na e-bayu, bo ceny w wersji "kup teraz" trochę studzą mój entuzjazm. To może Vacumatica z lat 30tych, na tej stronce też jest spora kolekcja. Vacumatic też były w wersji maxima. http://www.vacumania.com/websitesales/forsaleparkervactotal.htm Edited April 2, 2015 by elessar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 (edited) Apage! Edited April 2, 2015 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 Apage! Hehehe, ja tu z koleżeńską radą, dla strudzonego pióromaniaka a Ty TAK... I co znalazłeś coś dla siebie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 (edited) Owszem, na razie znalazłem sposób na sfinansowanie tego zakupu Źródło: gdzieś w sieci. P.S. A tak poważnie, nie pali się. Trochę się poprzyglądam, pogrymaszę i pewnie w końcu jakieś wybiorę . Edited April 2, 2015 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 7, 2015 Report Share Posted April 7, 2015 P.S. A tak poważnie, nie pali się. Trochę się poprzyglądam, pogrymaszę i pewnie w końcu jakieś wybiorę . No i wybrałem Wprawdzie to Standard, nie Maxima, ale podobno w bardzo dobrej kondycji. Zdjęcie jeszcze z aukcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted April 7, 2015 Report Share Posted April 7, 2015 Moje gratulacje! Posiadam identyczny co do modelu i koloru egzemplarz. Pisze się nim bardzo wygodnie. Nie bez znaczenia jest duża pojemność zbiornika na atrament. U mnie jest w nim obecnie brązowy Visconti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted April 7, 2015 Author Report Share Posted April 7, 2015 P.S. A tak poważnie, nie pali się. Trochę się poprzyglądam, pogrymaszę i pewnie w końcu jakieś wybiorę . No i wybrałem Wprawdzie to Standard, nie Maxima, ale podobno w bardzo dobrej kondycji. Zdjęcie jeszcze z aukcji. OOO Typie, już zazdroszcze ;] Piękny, ciekawe jaką ma stalówkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 OOO Typie, już zazdroszcze ;] Piękny, ciekawe jaką ma stalówkę. Podobno F/M. Zobaczymy, jak przyleci z Edynburga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted April 8, 2015 Report Share Posted April 8, 2015 fajny, szkoda że taki mazak. moja aerometryczna 51 jednakowoż pisze o wiele bardziej sucho. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts