ErekPL Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Witam! Mam problem z piórem, które wreszcie po dwóch tygodniach męki dotarło do mnie. Byłem wielce ucieszony, moje pierwsze pióro warte więcej niż 5 zł. Wziąłem się za odrabianie lekcji z matematyki i tu zaczęły się problemy... Używam oryginalnego naboju od Kaweco dołączonego do pióra, stalówka B. Gdzie jest problem? W piórze, czy może trzeba je jakoś rozpisać (rozpisywałem jakieś szlaczki, literki i inne cuda-wianki i nic to nie dało), albo po prostu nie potrafię dobrze pisać? Błagam o jakąś pomoc dzięki której uniknę rozstania się z piórem na kolejne parę tygodni. Podaję przykład: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Na początek wymocz je w wodzie z odrobiną detergentu a później porządnie wypłucz, wysusz i zobacz czy pomogło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ErekPL Posted March 16, 2015 Author Report Share Posted March 16, 2015 Nie pomogło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Przez 15 minut zdążyłeś je wymoczyć, wypłukać i wysuszyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Przez 15 minut zdążyłeś je wymoczyć, wypłukać i wysuszyć? Dobry jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ErekPL Posted March 16, 2015 Author Report Share Posted March 16, 2015 Dobra, nie śmiejcie się ze mnie. Po prostu nie wiem, ile to pióro trzeba moczyć i jak dokładnie. Błagam, wytłumaczcie, bo w piórze to ja jedynie potrafię nabój wymienić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Włóż sekcję do wiaderka z wodą i płynem na kilka godzin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 (edited) Dobry jest. Albo skrajnie niecierpliwy Dobra, nie śmiejcie się ze mnie. Po prostu nie wiem, ile to pióro trzeba moczyć i jak dokładnie. Błagam, wytłumaczcie, bo w piórze to ja jedynie potrafię nabój wymienić... Bierzesz pióro, odkręcasz sekcję, bierzesz jakiś kubek/szklankę/słoik/inny pojemnik i zalewasz ciepłą wodą (nie gorącą!!!), dodajesz kropelkę czy dwie płynu do naczyń, mieszasz i wrzucasz wcześniej wykręconą sekcję. Odstawiasz na biurko i przypominasz sobie o nim dopiero jutro po powrocie ze szkoły. Wtedy DOKŁADNIE płuczesz i sprawdzasz czy pomogło Jak nie pomogło, to odsyłasz do sklepu, w którym kupiłeś Edited March 16, 2015 by iAndrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ErekPL Posted March 16, 2015 Author Report Share Posted March 16, 2015 (edited) Albo skrajnie niecierpliwy Bierzesz pióro, odkręcasz sekcję, bierzesz jakiś kubek/szklankę/słoik/inny pojemnik i zalewasz ciepłą wodą (nie gorącą!!!), dodajesz kropelkę czy dwie płynu do naczyń, mieszasz i wrzucasz wcześniej wykręconą sekcję. Odstawiasz na biurko i przypominasz sobie o nim dopiero jutro po powrocie ze szkoły. Wtedy DOKŁADNIE płuczesz i sprawdzasz czy pomogło Jak nie pomogło, to odsyłasz do sklepu, w którym kupiłeś Dziękuję bardzo! Jeżeli ktoś ma jakieś rady jeszcze, to piszcie, jak jutro nie pomoże to moczenie, to spróbuję jeszcze coś innego. Módlcie się, żeby pomogło i żebym to zrobił dobrze, bo nie chcę się znowu rozstawać z piórem po tych mękach... ^^ Będzie coś takiego? Edited March 16, 2015 by ErekPL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Śmiejecie się, ze niecierpliwy? A co powie w szkole, że lekcji nie odrobił? Że moczył pióro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ErekPL Posted March 16, 2015 Author Report Share Posted March 16, 2015 Śmiejecie się, ze niecierpliwy? A co powie w szkole, że lekcji nie odrobił? Że moczył pióro? Dobre, szkoda tylko, że nic nie wnosi do tematu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Owszem, ale możesz pójść o krok dalej. W sekcji znajduje się kołnierz ze spływakiem i stalką. Da się go wykręcić, a z niego (tylko delikatnie) wyłuskać stalkę i spływak. W stanie całkowitego rozkładu wsadź do kubka z wodą i płynem do naczyń i niech się wymoczy przez noc. Rano wyciągnij, weź sobie sprężone powietrze i wysusz spływak. Potem złóż całość (delikatnie - nie da się pomylić) i wkręć w sekcję. A gdzie kupowałeś pióro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Talko pamiętaj, jeśli już będziesz rozbebeszał sekcję to DELIKATNIE i POWOLI, bo to nie żarty i możesz (jak ja ostatnio) zarżnąć spływak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ErekPL Posted March 16, 2015 Author Report Share Posted March 16, 2015 Owszem, ale możesz pójść o krok dalej. W sekcji znajduje się kołnierz ze spływakiem i stalką. Da się go wykręcić, a z niego (tylko delikatnie) wyłuskać stalkę i spływak. W stanie całkowitego rozkładu wsadź do kubka z wodą i płynem do naczyń i niech się wymoczy przez noc. Rano wyciągnij, weź sobie sprężone powietrze i wysusz spływak. Potem złóż całość (delikatnie - nie da się pomylić) i wkręć w sekcję. A gdzie kupowałeś pióro? http://sklep-scryba.pl/kaweco-sport-skyline-piro-wieczne-czarne-p-995945.html dokładnie stąd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 (edited) Odradzam Ci rozkręcanie sekcji, choć koledzy prawdę napisali. Może wcześniej po wymoczeniu spróbuj pod ciśnieniem przepłukać sekcję. Powinno się użyć gumowej gruszki (takiej jak dla niemowlaka, ale to chyba jeszcze nie twój czas ), a w ostateczności ustami jak mnie uczyli pewni hardcorowi pen-doctorzy. Kilka razy sam w ten sposób piórka oczyściłem. Pióro po przepłukaniu postaw stalówką w dół na zwiniętym papierowym ręczniku żeby usunąć resztki wody na wypadek jakby resztki wody z płynem zostały, ale nie ma przymusu. Jak po jednej dobie moczenia nic nie pomoże trzeba reklamować. Ostatnia rada @ErekPL - weź trochę poluzuj. Forum ma formułę swobodną i dobrowolną - z jednej strony jest sporo barwnych postów ogólno-offtopowych za to tworzących swoisty fajny koloryt naszej społeczności, a z drugiej bardzo konkretne i profesjonalne porady doświadczonych koleżanek i kolegów. Warte niejednokrotnie uratowania pióra za kilkaset dolarów. Nie ma powodu się napinać. Daj znać jak ci poszło. Edited March 16, 2015 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ErekPL Posted March 16, 2015 Author Report Share Posted March 16, 2015 @endoor dzięki za radę ^^ Ja się nie spinam, spoko Szczerze to rozbawił mnie tamten post, być może odpowiedź wydaje Ci się trochę sztywna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Jeśli zostaniesz tu na dłużej, przyzwyczaisz się do postów nie mających żadnego merytorycznego znaczenia, często będacych subiektywnymi odczuciami bez związku z tematem, lub kawałkami prywatnych rozmów. Na przykład ten post. Ja nie wiem, o czym mówisz... XD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Ja tylko powiem, że skłonność to offtopów jest zaraźliwa na tym forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ErekPL Posted March 17, 2015 Author Report Share Posted March 17, 2015 Jesteście super Nie dość, ze pomocni to jeszcze zabawni ^^ Szkoda tylko, że na potwierdzenie rejestracji czekałem 2 tygodnie Jak tylko wróciłem ze szkoły (rekolekcje ) to od razu przepłukałem i wysuszyłem. Efekty widać na podanym zdjęciu ^^ Jeszcze raz dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Cieszę się, że działa jak należy Niech służy długo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ErekPL Posted March 17, 2015 Author Report Share Posted March 17, 2015 Zamawiałem w sklepie "Scryba" i czekałem 2 tygodnie, bo nie mieli tej stalówki, o czym powiadomili mnie po 1,5 tygodnia... Pewnie jak dostali, to od razu wysłali do mnie bez jakiegoś głębszego sprawdzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kww24 Posted April 15, 2015 Report Share Posted April 15, 2015 Chyba jakaś wadliwa seria poszła. Też miałem problemy ze Skyline, ale mądrze zamiast AL Stonewashed postanowiłem najpierw mniej wydać i spróbować stalówek Kaweco w tańszym modelu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted April 15, 2015 Report Share Posted April 15, 2015 Spróbujcie wyjąć spływak i stalówkę i delikatnie drobną szczoteczką wymyć - u mnie na spływaku było trochę jakichś paprochów poprodukcyjnych. Może to pomoże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts