kasiasemba Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Aoirghe wpadła na świetny pomysł zebrania w jednym wątku atramentów z połyskiem. Zaczynam: 1. Akkerman Shocking Blue 2. Sailor Owoc Granatu- po odleżeniu 3. Pelikan Edelstein Topaz - jw 4. MontBlanc Violet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Sailor Jentle Blue jak sobie poleży, to też błyszczy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/4610-b%C5%82yszcz%C4%85cy-atrament/?hl=sheen Większość tam jest, gdzieś na 2 czy 3 stronie lista z fpn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted January 16, 2015 Author Report Share Posted January 16, 2015 http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/4610-b%C5%82yszcz%C4%85cy-atrament/?hl=sheen Większość tam jest, gdzieś na 2 czy 3 stronie lista z fpn. mój własny wątek, a zapomniałam.. czas na buerlecytynkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 5. diamine majestic blue. 1=5. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 6. Sailor Tokiwa-matsu 7. Sailor Yama-dori 8. Sailor Souten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 Bez zdjęć się nie liczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 Zielony Sosnowy Nicponia: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvianin Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 Mam małe pytanko o zakup Sailor Yama-dori. Strasznie mi się podoba ten kolor, ale zakup jednej flaszki spoza Polski nie opłaca się, bo dorównuje kosztom przesyłki. Czy jest coś łatwiej dostępnego co "udawałoby" Sailora yama-dori? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 A mój Pelikan Edelstein Topaz nie błyszczy - kiedy zacznie? Długo musi leżeć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvianin Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 Dzięki akmac, serfowałem tamtędy a nie widziałem ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted January 16, 2015 Author Report Share Posted January 16, 2015 A mój Pelikan Edelstein Topaz nie błyszczy - kiedy zacznie? Długo musi leżeć? ze dwa tygodnie, w piórze oczywiscie. ciemnieje i blyszczy ja sié zastanawiam czy go troche nie odparowac... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 ze dwa tygodnie, w piórze oczywiscie. ciemnieje i blyszczy ja sié zastanawiam czy go troche nie odparowac... Wydaje mi się, że istota błyszczenia atramentu z połyskiem tkwi w mokrej stalówce. Sucha stalówka nie da tego efektu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 Ze dwa tygodnie w piórze - jest (nawet ze dwa miesiące), mokra stalówka - jest (Waterman Hemisphere), papiery różne - wypróbowałem... Nie błyszczy - może to kwestia tego, że w naboju jest a nie w tłoczku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 rafzi, a jakiego używasz papieru? Od tego także zależy połysk. Na przykład Oxford ładnie uwydatnia blask. Co do stalówki, to naprawdę mokre spotkałam tylko w starych piórach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 O, mam gdzieś jakiś stary zeszyt Oxford. Poszukam jutro. Na różnych papierach próbowałem, od papieru ksero, po różne notatniki, Moleskine, karteczki samoprzylepne, zeszyt Top 2000. Jutro sprawdzę ten Oxford, dzięki za sugestię... Żona się ze mnie śmieje, że zgłupiałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 Żona jeszcze nie zarażona Ale to pewnie kwestia czasu... Gdy zobaczy ten połysk, to będzie Ci sekundować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted January 16, 2015 Report Share Posted January 16, 2015 Zarażona, zarażona... Ale pewnie w jej mniemaniu to jej rolą jest błyszczeć, a atrament jest do pisania Ale jeszcze zobaczy ten błysk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted January 16, 2015 Author Report Share Posted January 16, 2015 Wydaje mi się, że istota błyszczenia atramentu z połyskiem tkwi w mokrej stalówce. Sucha stalówka nie da tego efektu. to na pewno. na dodatek co najmniej Mka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 W zeszczycie Oxforda też nie błyszczy Chyba, że ja tego nie widzę... No nic, poczekam aż mi się jakaś M-ka zwolni. Tak czy inaczej, bardzo lubię ten atrament. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 to na pewno. na dodatek co najmniej Mka jak dobry atrament, to i przy XF będzie błyszczał, vide majestic, tudzież owoc granatu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted January 18, 2015 Author Report Share Posted January 18, 2015 jak dobry atrament, to i przy XF będzie błyszczał, vide majestic, tudzież owoc granatu. ojtamojtam. Edelstein jest dobrym atramentem, a w cieniznach nie błyszczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 HA! błyszczy! Znalazłem jakiś stary zeszyt Oxford z takim śliskim papierem (ten poprzedni Oxford nie działa) i faktycznie teraz widzę o co z tym błyszczeniem chodzi... Także wiecie... ten tego... błyszczy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 rafzi gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted January 24, 2015 Author Report Share Posted January 24, 2015 a wiecie co jeszcze błyszczy? Black Swan in English Roses. Widziałam go na liście z FPN ale mi jakoś nigdy nie błyszczał. A wczoraj zrobiłam sobie maczanką spis wszystkich atramentów i okazało się że przy pisaniu maczanką błyszczy. I że Sailor owoc granatu też od razu błyszczy, nie trzeba czekać 2 tyg i to samo Edelstein... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts