visvamitra Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Spółka J. Herbin jest firmą z tradycjami, na rynku funkcjonuje od 1670 roku. Możnaby przypuszczać, że znają się na rzeczy i wiedzą, co rozlewają do kałamarzy. Planuję przygotować zestawienie całej linii 30 kolorów (bez serii 1670). Szukam próbek następujących Herbinów . Lubię umiarkowanie nasycone atramenty - bardzo cenię inkausty L'Artisan Pastellier, na które niektórzy z nas kręcą nosem. Oczywiście fajnie i miło pisze się silnie nasyconym atramentem, ale gdybym miał wybierać i ograniczyć się do pięciu atramentów, to byłyby to trzy atramenty średnio nasycone i dwa silnie nasycone. Nie lubie natomiast pisać wodą. Ani popłuczynami. Dlatego kiedy wypróbowałem Vert Resedę podesłaną mi przez Romiego, pokręciłem głową z niesmakiem. Gdzie jest atrament? Kto ukradł pigment? Co się stało z barwnikiem? Cot o w ogóle jest? Na te pytania odpowiedzcie sobie sami. Vert Reseda ma obrzydliwy kolor a do tego zupełnie nie nadaje się do pisania. Szturmem zdobyła miejsce na mojej prywatnej czarnej liście atramentów. Być może nawet zasługuje na miano najgorszego atramentu, jaki kiedykolwiek przewinął się przez moje pióro. Gratulacje. Software ID: Zakres koloru Kalendarz - Kaweco Sport Classic, eyedropper, blaszka B Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Rzeczywiście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 a pfuj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 2, 2014 Author Report Share Posted December 2, 2014 (edited) Hmmm, znajomy wybiera się do Francji. Twierdzi, że zna sklepik, gdzie kupi mi Herbiny po 6,5 euro / flaszka (jakieś 28 PLN - trochę taniej niż w PL) Jeśli to prawda - czy ktoś by się pisał? Jedzie autem więc nie ma ograniczenia wagowego (ale bez przesady:)) Ja bym w tej sytuacji wziął cztery. Atramenty z serii 1670 - po 65 PLN. Nie wiem, czy będzie Stormy Grey. Edited December 2, 2014 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thefil9 Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 (edited) Jeśli by było stormy grey, to jestem (tak wstępnie)bardzo chętny Edited December 2, 2014 by thefil9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 2, 2014 Author Report Share Posted December 2, 2014 Umówiłem się, że da mi znać w czwartek - kiedy będzie na miejscu. Napiszę tutaj. Jeśli ktoś będzie chętny to będzie trzeba działać szybko - zakupy może zrobić w piątek lub w sobotę, później wraca do kraju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Ja bardzo chętnie Ocean Blue i Stormy Grey, po flaszce, jeśli łaska Jeśli nie - to styknie tylko Ocean Blue. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Ja byłbym chętny na 1670 Rouge Hematite - jakby był w dobrej cenie to może nawet i na dwie flaszki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Kolejny, któremu przydał by się Rutinoscorbin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 A tam,… od razu obrzydliwy... może delikatny, eteryczny, zwiewny,... albo... szpetny… a tak na serio, to jeśli dobrze rozumiem twoją tabelkę to w paru brakach mogę Ci pomóc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 3, 2014 Author Report Share Posted December 3, 2014 To piszę do ciebie PW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewelaila Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Jeśli by było stormy grey, to jestem (tak wstępnie)bardzo chętny Ja także. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 (edited) Umówiłem się, że da mi znać w czwartek - kiedy będzie na miejscu. Wiadomo już coś więcej? W sensie czy mamy robić jakąś listę (bo widzę że kilka osób jest chętnych) i czy mamy mu jakoś kasę przelać już czy jak? Edited December 4, 2014 by Mariusz888 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 Ło matko. Tożto bluźnierstwo przeciw nasyceniu jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yennefer Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 Jeżeli byłaby taka możliwość to chętnie kupiłabym Stormy Grey i Rouge Hematite Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 No to ja wziałbym ostatecznie dwie flaszeczki 1670 Rouge Hematite jeżeli była by taka możliwość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 4, 2014 Author Report Share Posted December 4, 2014 Kolega będzie we Francji - ale nie w tym tygodniu, tylko od czwartku 18/12 do poniedziałk 22/12. Zna jakiś sklepik, gdzie można kupić J. Herbin atramenty standardowe za 6,5 euro (+/- 28 PLN) a z serii 1670 za euro 14 (ok. 60 PLN). Niestety w sklepiku nie ma i w najbliższym czasie nie będzie Stormy Grey - wygląda na to, że J. Herbin nie był przygotowany na tak duże zapotrzebowanie na rynku Mogą tez mieć teczki na 36 piór Monteverde za 42 euro (pytał o nie jeden forumowicz). Jeśli ktoś się zdecyduje, proszę o info na PW. Tak do niedzieli najlepiej. Nie będę zakładał osobnego tematu, bo to basrdziej przysługa niż zamówienie grupowe i nie chciałbym przegiąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts