Matylda Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 I stało się..jakby mi mało diamine było! Teraz zachciało mi się Iroshizuku . Mój problem polega na niemożności zadecydowania, który kolor wybrać. Kusi mnie Momiji oraz Tsutsuji niestety nie mogę znaleźć dobrego porównania tych kolorów. czy ktoś te atramenty posiada i mógłby mnie oświecić jak bardzo one się różnią? Czy warto brać te dwa kolory? (o wszystkie moje dylematy + listę piór,które " muszę mieć bo się uduszę obwiniam Forum!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Przetestowałem oba jakiś czas temu, niestety z braku czasu (czyt. lenistwa) nie dawałem jeszcze recenzji (choć może Momiji jest gdzieś na forum?). Ale do rzeczy: Momiji to bardzo ładna czerwień, nie ucieka w inne odcienie. Parametry ma dobre. Na papierze ksero (przy F) schnie ok. 5-7 s. Tsutsuji to odcień czerwieni wpadającej w róż, by nie nazwać tego koloru różanym. Parametry również dobre. Na papierze ksero (przy F) schnie ok. 5 s. Czy warto wybrać oba? Jeśli masz pieniążki na oba, to kupuj śmiało. Niestety nie gustuję w czerwieniach i ja bym ich nie kupił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matylda Posted November 15, 2014 Author Report Share Posted November 15, 2014 Dziękuję za pomoc . W takim razie zdecyduję się na oba, mam dosyć szarugi za oknem (typowo angielska pogoda powróciła do mojego miasta) i stąd moja zachcianka na coś kolorowego . W koszyku czekją na mnie jeszcze 4 kolory tej firmy więc to koniec dylematów ale mam nadzieję,że sobie z nimi poradzę sama . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Może uda mi się wrzucić Tsutsuji dzisiaj. Mam gotowe od dawna, ale nie "obrobione". Momiji gdzieś mam od Kitka nienapoczętą próbkę. Tsutsuji to bardziej magenta niż czerwień. Do tego wściekła To już lepiej kupić Solferino Rohrer & Klingner. Dobra, intensywna rzecz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matylda Posted November 15, 2014 Author Report Share Posted November 15, 2014 Rohrer & Klinger? Jeszcze nie sprawdzałam, ale zerknę skoro polecasz. Kurczę ja tu miałam ograniczyć swoją listę a nie powiększać . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Rohrer & Klinger? Jeszcze nie sprawdzałam, ale zerknę skoro polecasz. Kurczę ja tu miałam ograniczyć swoją listę a nie powiększać . To lepiej nie sprawdzaj, bo na jednej butelce R&K się nie skończy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Momiji: Tsutsuji: Solferino Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 solferino Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Solferino jest - w moim odczuciu - najciekawsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matylda Posted November 15, 2014 Author Report Share Posted November 15, 2014 To lepiej nie sprawdzaj, bo na jednej butelce R&K się nie skończy. Momiji: Tsutsuji: Solferino Jakby to powiedzieć...wszystkie mi się podobają ! Tego się właśnie obawiałam,że jak zerknę na R&K to będe musiała kilka dołożyć do listy... I jak tu żyć ja się pytam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 od tsutsuji wg mnie yama budo ma ciekawszy kolor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrsajnog Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Nie mam tych atramentów osobiście, ale wszystkie dostępne w sieci zdjęcia próbek pisma atramentami Momiji i Tsutsuji udowadniają, że są to atramenty różowe - Momiji ma tylko "cieplejszy" odcień różu. Solferino natomiast to według mnie odpowiednik Iroshizuku Yama-budo (najładniejszy według mnie z całej trójki). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matylda Posted November 15, 2014 Author Report Share Posted November 15, 2014 Yama - Budo jest też na mojej liście, więc wcześniej czy później go zamówię . Dziękuję wam bardzo za pomoc. Visvamitra bardzo mi pomogłeś porównaniami . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 w temacie yama budo i solferino: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/5644-advent-is-coming/?hl=%2Byama+%2Bbudo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matylda Posted November 16, 2014 Author Report Share Posted November 16, 2014 w temacie yama budo i solferino: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/5644-advent-is-coming/?hl=%2Byama+%2Bbudo Nie zostaje mi nic innego jak kupić wszystkie . Tylko gdzie ja je pomiedzczę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Nie zostaje mi nic innego jak kupić wszystkie . Tylko gdzie ja je pomiedzczę? ja mam szafę wnękową, podobną do triumfalnej bramy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matylda Posted November 17, 2014 Author Report Share Posted November 17, 2014 ja mam szafę wnękową, podobną do triumfalnej bramy... Ja właśnie takiego czegoś nie posiadam . Większość mojego pokoju to książki i biurko..teraz jeszcze atramenty do tego dojdą.. Ta szafa wnękowa mnie zainspirowała ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 żeby nie było kolorowo, żeby pomieścić atramenty, musiałem skompaktować aparaty fotograficzne, papiery światłoczułe, magazynki do rzutnika i inne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matylda Posted November 17, 2014 Author Report Share Posted November 17, 2014 żeby nie było kolorowo, żeby pomieścić atramenty, musiałem skompaktować aparaty fotograficzne, papiery światłoczułe, magazynki do rzutnika i inne. O nie, nie! Żadnych książek kompaktować nie będę! Może ewentualnie coś podwieszę pod sufitem, wywalę 90% ubrań.. Coś poświęcić trzeba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 spokojnie. skompaktowałem na inną półkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matylda Posted November 17, 2014 Author Report Share Posted November 17, 2014 spokojnie. skompaktowałem na inną półkę Szczęściarz Ja już miejsca na inne półki nie posiadam . Wszystko zawalone książkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Nie zostaje mi nic innego jak kupić wszystkie . Tylko gdzie ja je pomiedzczę? nie bój... zmieścisz... ja mam coś takiego w Mordorze,... http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/4958-ink-drawer/?hl=%2Bink+%2Bdrawer zdjęcia ciut nieaktualne, doszły jeszcze dwie szuflady,... a kompaktować zawartości się nie udało gdyż to czekolady rożnej maści były,... musiałem ją zutylizować,... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matylda Posted November 17, 2014 Author Report Share Posted November 17, 2014 nie bój... zmieścisz... ja mam coś takiego w Mordorze,... http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/4958-ink-drawer/?hl=%2Bink+%2Bdrawer zdjęcia ciut nieaktualne, doszły jeszcze dwie szuflady,... a kompaktować zawartości się nie udało gdyż to czekolady rożnej maści były,... musiałem ją zutylizować,... Aj.., Pilot Iroshizuku..Pelikan Amber (leci do mnie !)..Montblanc, no ja się zakochałam ! I widzę zapachowe J Herbin ! Jak się sprawdzają? (intensywnie myślę o zakupie rouge rose stąd pytanie) A pomiędzy J Herbin i Sailor to cóż to za cudo? Ale o czekoladzie cicho sza ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Aj.., Pilot Iroshizuku..Pelikan Amber (leci do mnie !)..Montblanc, no ja się zakochałam ! I widzę zapachowe J Herbin ! Jak się sprawdzają? (intensywnie myślę o zakupie rouge rose stąd pytanie) A pomiędzy J Herbin i Sailor to cóż to za cudo? Ale o czekoladzie cicho sza ! No to tak systematyczne jak przy badaniu psychiatrycznym... Herbiny - sprawdzają się dobrze, napisany list, wsadzony w kopertę i wysłany,... jeśli tylko adresat szanował swój narząd przed otrzymaniem przesyłki to spokojnie ulotność piękna pozna... Natomiast pomiędzy, nie przytrzaśnięte, callifolio parkują,... na razie sześciopak, który w kółko graniaste się nie składa,... także skorzystałem z okazji i poprzez zamówienie falangowe dożynające zapasy eliksirów, do oktagonu dążę, który prawie kołem będzie... i znów więcej miejsca trza będzie wyasygnować lub koleżance z zarządzania biurem do nóżek paść... aby przydział szufladek zwiększyła... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matylda Posted November 18, 2014 Author Report Share Posted November 18, 2014 chciałbym mieć komu do nóżek padać o przydział szafek. Z niemocy zaczęłam z nienawiścią spoglądać na szafę z ubraniami i zastanawiam się jak usunąć dziadostwo, no bo na co komu ubrania ja się pytam (skórzane buty + kurtka + dżinsy i wiecej do szczęścia nie trzeba) skoro na miejscu szafy można jakąś półeczkę skonstruować. Już znalazłam kilka ciekawych callifolio - aż zerknę czy są dostępne w UK. Kurczę...czy TO jest zaraźliwe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts