Miyako Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Myśląc nad prezentem dla mojej mądrzejszej połówki, przyszło mi do głowy pióro. Przejrzałam kilka tematów tutaj i w sumie może i byłabym w stanie coś wybrać, ale i tak postanowiłam się poradzić. 1. Delikwent jest leworęczny i bazgrze jak kura pazurem. Pióra nie posiada i nie posiadał, bo chociaż twierdzi, że chciałby takowe, to twierdzi, że będąc leworęcznym będzie wszystko rozmazywał oraz że skoro bazgrze, to diabli wezmą stalówkę. 2. Delikwent potrzebuje pióra na naboje. Znam go na tyle dobrze, żeby wiedzieć, że o ile potrafi w wiele rzeczy włożyć wiele pracy, o tyle takie rzeczy, jak tankowanie pióra w tradycyjny sposób są dla niego nie do przeskoczenia. Zajmuje więcej czasu niż 'wyjmij-włóż' nabój. 3. Chciałabym aby pióro było do 100 złotych - prezent prezentem, ale chyba by mi serce pękło, gdybym zobaczyła, że dałam za pióro dziesięć razy tyle, a on go nie używa, bo albo nie chce, albo się boi, że zniszczy, a przecież było takie drogie. Myślę, że z pierwszym piórem nie ma co szaleć. 4. Chciałabym, aby dało się na nim zrobić grawer lub jakiś napis. Delikwent otwiera firmę i chciałabym podarować mu pióro z jej logo [które zresztą sama projektowałam]. Da się coś znaleźć, czy nie bardzo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Najprostszym rozwiązaniem będzie Parker IM. Nie będzie też problemu z tym, żeby od razu zamówić do niego odpowiedni grawer. Ale Twój delikwent będzie musiał przyzwyczaić się do tego, że naboje trzeba wymieniać stosunkowo często. Sam byłem leworęczny i wiem, że długopisem można się ubrudzić równie łatwo, tak więc jego tłumaczenie leży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Pakrera IM nie polecam - pióro leje atramentem więc, ten tego, większe prawdopodobieństwo wysmarowania się. Kwestie jakości Pakera IM pomijam milczeniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Nie mam pojęcia, dlaczego użytkownicy forów tego typu ciągle maja jakieś problemy z IM i innymi popularnymi piórami. Ale mnie też udziela się podobne zjawisko. Powoli skłaniam się ku poglądowi, że pióromaniacy mają po prostu pecha do pewnych modeli. W każdym razie paru moich znajomych, którzy piórami sobie głowy nie zaprzątają, taki model ma, używa i sobie chwali. Jeżeli nie Parker, to ja bym proponował jakiegoś Watermana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miyako Posted August 20, 2014 Author Report Share Posted August 20, 2014 Miałam lata temu dwa różne pióra Parkera [podebrałam jedno Tacie, drugie Bratu]. Nie wiem jakie - w gimnazjum nie przywiązywałam do tego jakiejkolwiek wagi. Pióro miało pisać i być dla mnie wygodne. Żaden z Parkerów mi jednak nie leżał w dłoni, coś mi w nich nie grało. Więc szczerze mówiąc nie brałam Parkera żadnego pod uwagę. Co do brudzenia: potrafię się z powodzeniem ubrudzić zarówno długopisem jak i piórem, a jestem praworęczna. Boję się, że jeśli wybiorę jakieś pióro, które będzie pisało zbyt mokro, to zamiast cieszyć się z prezentu, mnie po prostu przeklnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Nie mam pojęcia, dlaczego użytkownicy forów tego typu ciągle maja jakieś problemy z IM i innymi popularnymi piórami. Ale mnie też udziela się podobne zjawisko. Powoli skłaniam się ku poglądowi, że pióromaniacy mają po prostu pecha do pewnych modeli. W każdym razie paru moich znajomych, którzy piórami sobie głowy nie zaprzątają, taki model ma, używa i sobie chwali. Jeżeli nie Parker, to ja bym proponował jakiegoś Watermana. Ponieważ zwykły użytkownik może niektórych z problemów nie zauważyć lub uznać że 'pióra tak mają' i już. Uważałem IMa za bardzo dobre pióro dopóki nie wsiąkłem bardziej w temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Ponieważ zwykły użytkownik może niektórych z problemów nie zauważyć lub uznać że 'pióra tak mają' i już. Uważałem IMa za bardzo dobre pióro dopóki nie wsiąkłem bardziej w temat. Ja za takie je uważałem dopóki nie zaczęło mi notorycznie wysychać. Co ciekawe przez pierwszy miesiąc - dwa było w porządku, dopiero później musiałem potrząsać nim przed pisaniem lub ślinić palcem stalówkę żeby wystartował. Niestety najbardziej tandetność widać na złoceniach - starły się i teraz dawniej złote elementy teraz mają nieprzyjemnie brązowy kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Nie mam pojęcia, dlaczego użytkownicy forów tego typu ciągle maja jakieś problemy z IM i innymi popularnymi piórami. Ale mnie też udziela się podobne zjawisko. Powoli skłaniam się ku poglądowi, że pióromaniacy mają po prostu pecha do pewnych modeli. W każdym razie paru moich znajomych, którzy piórami sobie głowy nie zaprzątają, taki model ma, używa i sobie chwali. Jeżeli nie Parker, to ja bym proponował jakiegoś Watermana. tak jak piszą przedmówcy - nie narzekają bo nie mają porównania, daj im na tydzień Pelikana lub inne przyzwoite pióro, wystarczy Pilot 78G - dołączą do narzekań Mam kilka Parkerów chętnie je odsprzedam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Mam kilka Parkerów chętnie je odsprzedam nie wolno takich rzeczy ludziom robić.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 taki żarcik, najgorszemu wrogowi używania tego czegoś nie życzę ale marketing mają sprawny, znajdź sklep papierniczy bez tej marki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Jadą na historii i renomie firmy. Powiedzmy sobie szczerze, 90% z nas nie wiedziało parę lat temu wstecz, że są inne marki poza Parkerem i Watermanem. No i Hero, chociaż tego nie musieliśmy znać z nazwy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Wypraszam sobie, dla mnie synonimem pióra była marka Pelikan. Parkera i Watermana nie znałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Wypraszam sobie, dla mnie synonimem pióra była marka Pelikan. Parkera i Watermana nie znałem Snob! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Wygląd i wykonanie OK, ale z pisaniem już znacznie gorzej, renoma kiedyś w końcu minie. Hero to legenda pisałem nim pierwszy raz chyba 35 lat temu (o Boże, to nie może być prawda , ludzie tyle nie żyją ) W szkole podstawowej, w pierwszych klasach było obowiązkowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Snob! Jasne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Ja jestem leworęczny i mogę pisać każdym piórem! Zdarza się że coś się zamaże, ale chyba nie częściej niż prawusom Na prezent taniego Jinhao, czy Baoera trochę nie wypada dawać - chociaż to bardzo dobre pióra i są godne polecenia. Znaleźć coś do 100zł z grawerem i to nie od Parkera jest ciut ciężko, ale można pomyśleć nad Watermanem Graduate. Na allegro znalazłem takiego za 100zł z grawerem w chromowym wykończeniu. Parkerów nie polecam (w tej półce cenowej), i Vector i IM mają te same stalówki więc różnią się tylko wyglądem,,, i ceną. Za to jeśli chodzi o coś bez graweru to jest kilka fajnych piór - Faber Castell Basic, Kaweco Sport, Duke (jakiś tam). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miyako Posted August 21, 2014 Author Report Share Posted August 21, 2014 Myślałam właśnie nad Graduate, ale... Nie wiem jak się sprawuje jeśli chodzi o leworęcznych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asmodeusz Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Skoro lewą ręką bazgrze jak kura pazurem, to może nauczyć go ładniej pisać prawą ręką? Wtedy odpadnie problem z piórem dla leworęcznych... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miyako Posted August 21, 2014 Author Report Share Posted August 21, 2014 Skoro lewą ręką bazgrze jak kura pazurem, to może nauczyć go ładniej pisać prawą ręką? Wtedy odpadnie problem z piórem dla leworęcznych... Podejmiesz się tego zadania? Bo ja nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raf2107 Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Parker I.M tylko na początku sprawia w miarę dobre wrażenie, później to koszmar, odradzam. Mój znajomy po dwóch miesiącach go do kosza wyrzucił. W sumie Graduate ciekawa ropozycja, ale nie wiem jak jakość... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts