Guest Dziku Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Hero 221 było chyba pierwszym piórem z odkrytą stalówką jakie udało mi się kupić. Pojawiło się w handlu detalicznym jakoś na początku lat 90-tych ubiegłego wieku. Pamiętam, że pierwsze jakie zobaczyłem kupił mój kumpel z którym w jednej ławce odsiadywałem wyrok 4 lat ogólniaka. Spróbowałem jak pisze... Płynnie, wygodnie, ale... cieniuuuutko. Cóż - w tamtych czasach - gdy jakość papieru pozostawiała czasem wyłącznie wiele do życzenia była to w sumie zaleta. Początkowo patrzyłem na to pióro dość nieufnie, nie mogąc się zdecydować czy taka dziwaczna stalówka podoba mi się czy nie. Rozważania były stricte teoretyczne, bo nigdzie w okolicy w sklepie papierniczym podobnego pisadełka i tak nie było. W końcu kupiłem. Nie żebym się od razu przekonał do jego estetyki. Po prostu było w sklepie. Skończyło się tak, że w końcu (gdzieś na początku studiów) miałem takie pióra aż cztery. Wypełnione odpowiednio atramentami: niebieskim, czarnym, czerwonym i zielonym. W trakcie studiów były to już zwykle Pelikany. Hero 221 - jak każdy przyzwoity chiński ochotnik - jest w stanie znieść wiele i przetrwać nawet na dnie torby. Najstarsze jest to czarne. Lata na pierwszej linii odcisnęły swe piętno przede wszystkim na skuwce. Cóż - pióra były noszone po prostu co najwyżej w zamykanej na zamek saszetce... Ostatnie 10 lat (może i z 5 więcej) spędziły na kombatanckiej emeryturze - spoczywając wypłukane w pudełku. Teraz ponownie przepłukawszy napełniłem trzy z nich watermanowską Floridą. Póki co są szczelne. Żadna gumka nie sparciała, nic się nie wylało do skuwki. Po dobie z okładem leżakowania każde jedno zastartowało od razu. Warto również zauważyć, że i stalowe pierścienie u dołu pióra w ogóle przez ten czas nie zaśniedziały. Piszą - jak dawniej - kreską zdecydowanie XF. Jak na moje potrzeby stanowczo zbyt cienką, ale to wcale nie oznacza, ze jakąś nadmiernie suchą. Dla mnie są również zbyt drobne, ale to w sumie odczucie mocno subiektywne. Na zdjęciu porównałem je z Jotterem oraz Hemisphere. To pióro jest właściwie identycznej średnicy jak Jotter. Dłuższe praktycznie o wysokość tego pierścienia na dole. Stalówki są w zasadzie identycznej długości, choć ta chińska z uwagi na kształt, optycznie wydaje się dłuższa. Za to Parker, choć o ponad połowę młodszy ma obudowę sekcji nieco nadszarpniętą przez pracę skuwki. U Chińczyków ta część trzyma się zdecydowanie mocniej i wygląda estetyczniej. Co wkurza - tradycyjnie - kiepska skuwka to chiński znak jakości. Klips przymocowany również niezbyt starannie. Materiał skuwki można określić technicznym mianem (urażonych przepraszam) "gównolitu". W sumie szkoda. Czemu w ogóle odgrzebałem te pisadła? Nieletnia młodsza z dużą fascynacją ryje w moim pudełku z piórami i bardzo jej się spodobały. Tak więc chińscy ochotnicy otrzymali na nowo powołanie do służby. Czy "bój to jest ich ostatni?" Przeczytacie za 20 lat na PWF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Super są te starsze Hero, ostatnio zachwyciłem się hero 240, a teraz to...Że takie rzeczy można było kupić normalnie w sklepie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Mam takie pióro oznaczone numerem 443 - różni się skuwką, która w moim nie jest złocona. Bardzo dobre pióra na co dzień, do tego stalówka całkiem nieźle wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Dzięki za tekst i zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Super są te starsze Hero, ostatnio zachwyciłem się hero 240, a teraz to... Że takie rzeczy można było kupić normalnie w sklepie. Z tym "normalnie kupić" to minimalna przesada. W czasach "słusznie minionych" pióro chińskie było - zwłaszcza u progu roku szkolnego - tzw "dobrem poszukiwanym". Można było kupić wtedy i tylko wtedy gdy pojawiło się w sklepie... Ponieważ miałem sklep papierniczy po drodze ze szkoły - czasem się nowe pióro nabyło. Zwłaszcza, że i wtedy były zdecydowanie na uczniowską i studencką kieszeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Świetnie się to czyta Zdjęcia też ciekawe - mam nadzieje że masz jeszcze kilka piór żeby je zrecenzować. Pozdrawiam Romek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Znajdzie się w pudełku jeszcze kilka chińskich piór. Skoro jest zainteresowanie, to mogę jeszcze coś napisać jak je obfotkuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Oglądałam zdjęcia tego pióra w necie, stalówka wydawała mi się WIELKA, ale piszesz, że jest wygodna. Wygląd naprawdę oryginalny. Zdjęcia super, choć napisałeś, że podobna stalówka do Jottera i takiego zdjęcia mi zabrakło, a też byłoby piękne (zapewne). Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 A jaki ładny Hemiś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 (...) napisałeś, że podobna stalówka do Jottera i takiego zdjęcia mi zabrakło, a też byłoby piękne (zapewne). Dzięki Napisałem, że jest podobnej długości, choć z uwagi na oryginalny kształt wydaje się dłuższa niż w Jotterze. Podobne kształtem to one nie są... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Fajna recenzja i fajne piórka. Z tymi stalówkami wyglądają jak małe włócznie . Idąc tropem "poszukiwaczy" też trochę poszperałem i znalazłem swoje stare Hero 330 , tez pisze EF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 Nadrabiam karygodne zaniedbanie: Hero 221 w asyście dwóch Jotterów:złotego i stalowego. Widać dobrze jak skuwki masakrują obudowę Parkerów... Ale co tam - i tak wolę Jottera od np IM. Za tego srebrnego dałem w Tesco całe 6 zł. Przecenili, bo blister był złachany. A mnie to - jak raz - nie przeszkadzało... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 3, 2014 Report Share Posted August 3, 2014 Te stalówki w Hero są naprawdę bardzo przyjemne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brutto Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Mam takie i absolutnie nie mogłem znieść tej cieniutkiej kreski. Chyba już od dwóch lat siedzi w piórniku, starannie przemyte, kurzy się i nudzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts