zutka Posted June 30, 2014 Report Share Posted June 30, 2014 Nie mam jeszcze prawdziwego flexa,ale znalazłam w domu jakieś pióro, które daje pewną wariację w grubości linii.Problem polega na tym, że pióro często przerywa. Nie jest to raczej kwestia przepływu atramentu, bo przy pisaniu stalówką"do góry nogami" wszystko jest tak, jak trzeba. Przy "normalnym" pisaniu jest już gorzej, niezależnie od tego, czy piszę piórem z naciskiem czy bez. Pobawiłabym się chętnie w pisanie takim semi-flexem, ale komfort pisania jest fatalny. Co z tym można zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted July 3, 2014 Report Share Posted July 3, 2014 Zobacz, czy stalówka dobrze przylega do spływaka. W pozycji "do góry nogami" dociskasz stalówkę do spływaka i pewnie domykasz połączenie. Może ktoś już nią wcześniej "fleksował" i się odgięła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted July 3, 2014 Author Report Share Posted July 3, 2014 (edited) To pióro dostałam sto lat temu,ale od początku przerywało. Docisnęłam stalówkę maksymalnie do spływaka - nie widziałam luzu,ale tak na wszelki wypadek. Zobaczę, co się będzie działo. Zauważyłam, że pióro nie przerywa od razu,ale po kilku minutach pisania - sprawdzę je po dociśnięciu, może coś się zmieni. Sprawdziłam: po dociśnięciu stalówki do spływaka pióro nie przerywa, pisze bardzo mokro, ale po mocniejszym dociskaniu w celu uzyskania grubszej linii znów stalówka się oddala i pióro przerywa. Mam wrażenie, że przez moje eksperymenty zniszczę to pióro, ale może przy okazji nauczę się czegoś. dzięki Edited July 3, 2014 by zutka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted July 3, 2014 Report Share Posted July 3, 2014 To nie dociskaj za mocno, tylko poszukaj miejsca, w którym odstaje i pokombinuj z ustawieniem stalówki. Wyraźne zdjęcie stalówki od góry i od dołu też by nie zaszkodziło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rka Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Za płytko jest osadzona, jeżeli nie chcesz rozkładać spróbuj w drugą stronę, złap mocno stalówkę ze spływakiem i spróbuj wcisnąć głębiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts