Jump to content

pióro Diplomat

Recommended Posts

Pytanie do posiadaczy pióra jak i do znawców co mogą przybliżyć informacje o marce jaki o swoim odczuciu w użytkowaniu. Interesuje mnie też historia samego loga, ponieważ mam zestaw diplomat classic colection i logo zbliżone jest do krzyżyka i to mnie właśnie zastanwia. Jak opanuje metode wstawiana zdjęć będzię to moja pierwsza recenzja pióra i długopisu co jest w zestawie o pięknym ciemnozielonym marmurku.

czołem!

a nie jest to przypadkiem rok 1922? czyli rok założenia firmy?

jeśli chodzi o logo, to ten krzyż maltański z dodatkowymi promieniami jest starym logo. nowe logo to nadal krzyż z promieniami, tyle że ramiona krzyża wyglądają jak kropelki. pewnie, żeby nie drażnić muślimów. kiedy nowe logo zastąpiło stare? nie wiem, szukałem i nie znalazłem.

s tego co wyguglałem, to classic collection pojawił się w latach '80.

jest też classic collection z trzema paskami, co prawda długopis, ale...: http://www.ebay.com/itm/Diplomat-Classic-Collection-Ballpoint-Pen-/191034038835?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c7a841a33

a tu pióro, też jak mnie się wydaje z paskami na klipsie: http://www.ebay.com/itm/nos-1980-vintage-fountain-pen-DIPLOMAT-quill-tip-/201100138269?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ed280971d

podejrzewam, że po zmianie logo na plumki, zrezygnowali z pasków na klipsach. musiałbym poddusić obywatela ze sklepu z piórami, ale że strasznie mi nie po drodze do centrum Rzeszy, więc nic nie obiecuję.