Jump to content

Renoird Grenada

Guest

Recommended Posts

Spóźniona, ale szczera recenzyjka pióra polskiej firmy Renoird.

Model pióra to Renoird Granada w kolorze oranżowym, który mi osobiście bardzo przypadł do gustu. Pióro przypomina do złudzenia Picasso 916 i nie jest to przypadek, Renoird na razie oznacza swą marką dzieła podwykonawców. Życzę firmie wszystkiego dobrego, bo wzięli się za realizację planów niełatwych, a przy tym widać w ich działaniach dużą staranność i zaangażowanie. Dość powiedzieć, że odpowiedzi na moje pytania otrzymałem także w niedzielę.

Wymiary:

- zamknięte: 13,5 cm

- otwarte: 12,00 cm

- z założoną skuwką: 16,00cm

- średnica: 1,10 cm

I sama recenzyjka:

renoirdgrenada014n.jpg

Oraz garść zdjęć (z góry przepraszam za słabą jakość, nie miałem dziś dostępu an do dobrego światła, ani do dobrego obiektywu).

renoirdgrenada001n.jpg

renoirdgrenada002n.jpg

renoirdgrenada003n.th.jpg renoirdgrenada004n.th.jpg renoirdgrenada005n.th.jpg

renoirdgrenada006n.th.jpg renoirdgrenada009n.th.jpg renoirdgrenada012n.th.jpg

Atrament: Jansen Kawowy.

Słowo "wierszydłujesz" wprowadzam do swojego słownika za zgodą autora:) Bardzo mi pasuje jako lżejsze określenie rymów częstochowskich:P

A co d kolorku, to zerknijcie na drugie klejone w całości zdjęcie. Widać pięknie jak światło i bliskość innego intensywnego koloru mieszają w oddaniu barwy atramentu. Najbliższe prawdzie są dwie, trzy pierwsze linijki tekstu.

• 2 weeks later...
  • 6 months later...

Z tym piorem to jest tak, że po jakimś czasie uzytkowania cos mi w nim przestalo odpowiadać. Niby taki sam jak Sonnet czy Picasso, a ostatnio Baoer a jednak inaczej, na minus. Jakieś mniej wygodne, coś nie pasowało. Używam je rzadziej jak Roman Time i nawet zacząłem go mniej lubieć. Okazało się, że ma wiekszą stalówke od Picassa i dwóch pozostałych. Może nie większą a dłuższą o jakieś 2 milimetry. Może trzeba wcisnąć mocniej, ale ja tego nie próbowałem, takie dostałem.

Edited by kerad

• 9 months later...

To konkretne pióro jest do kupienia. Niewiele używane. Właściwie minimalnie. Szczegóły, w tym zdjęcia, na pw, jeśli jesteś zainteresowany.