Ann_gd Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 kratki ułatwiają mi rysowanie układu współrzędnych od ręki, na kartkach bez linijek, kropek czy kratek jakoś średnio mi idzie trzymanie linii przez 45 minut zajęć potrafię zabazgrać kartkę, nie wiem czy to dużo czy mało, ale dla mnie na tyle, że nie sięgam po czerpany papier, barwiony delikatnie, z lekką nutą zapachową wiosennego poranka. wystarczą kartki, które się łatwo wyrywa z bloku, nie mają dziurek do segregatora (wszystkie notatki lądują w koszulkach, a przez dziurki marnuje mi się margines możliwy do zapisania), łatwo dostępne i tanie. znalazłam w Tesco papier kancelaryjny A4, 100 sztuk, za 4,99 zł, ale obok leżał cichutko i skromnie taki niebieski blok. pamiętam go z początków studiów, wtedy trzeba było na niego wydać ze dwie złotówki a i resztę się dostawało, teraz podrożał do niebotycznej kwoty 3,49 zł ale papier jest lepszy. serio. to już nie pergamin z lekko muśniętymi kratkami, przez który panoramę Gdańska można było oglądać. jest lepiej, przyjmuje atrament zupełnie przyzwoicie i studenckie potrzeby zaspokaja. do rzeczy: blok A4, 100 kartek, w kratkę, bez marginesów, dziurek, perforacji, gramatura nie jest podana, coś jak taki zwykły papier ksero. próbki pisma powstały w ten sposób, że na kartce z lewej strony zdjęcia są pierwsze próby pisania po jednej stronie (kartka jedna i ta sama) a po prawej pisałam o kratkę niżej dla sprawdzenia, czy przebija czy nie (mogłam jeszcze napisać po dwóch stronach tekst na tej samej wysokości, żeby kartka dostała z obu stron atrament, wtedy mogłaby faktycznie przebijać... dorzucę taki test później) dla sprawdzenia strony w powiększeniu (po prawej widać kropeczki, czyli z drugiej strony na tej wysokości jest tekst pisany tym samym piórem) starałam się bardzo łopatologicznie opisać, co tu się wydarzyło, ale chyba zaplątałam bardziej, niż to konieczne papier mnie zaskoczył, pamiętałam, że był naprawdę podły kiedyś. bardzo miarodajny jest tu Pelikam M150 ze stalówką M, który podaje bardzo dużo atramentu i ma tendencje do strzępienia i przebijania niemal wszędzie, jak dotąd zeszyt z Pigna przyjmował go dobrze. kupiłam ten blok, właściwie to od razu 3, ponieważ moje poprzednie są na wykończeniu, pisałam w takich firmy shorewood, jednak z nimi była pewna loteria, czasem kartki były satynowo gładkie i dobrze przyjmowały atrament, czasem jedna strona była bardziej szorstka i strzępiło na niej... w dodatku perforacja słabo przebita i trudno było równo oderwać kartkę z bloku, no i te dziurki, dla mnie zbyteczne. podsumowując, za niecałego piątaka da się mieć przyzwoity blok do notatek, ja jestem zadowolona liniak kreślona przez pióro nie jest pogrubiona przez chłonność papieru, kolory na żywo wyglądają, jak należy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Spoko jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Mam część szkolnych zeszytów dan-mark i chwalę sobie. Bardzo dobra relacja ceny do jakości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Miałem kiedyś Dan-Marka, tragedia. Bardzo mnie cieszy, że poprawili jakość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 (edited) Śmieszne te Dan-Marki. Raczej cienki papier a nawet czarnym atramentem nie przebija. Edited November 25, 2013 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Też mam ten bloczek. Świetny papier. Chciałem go opisać ale mnie ubiegłeś . To samo miałem z jinhao 101 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 25, 2013 Author Report Share Posted November 25, 2013 któż Cię ubiegł w recenzji 101? napisz lepszą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 Lepszej raczej nie napiszę, bo i nic do dodania nie mam. Nie ma co robić duplikatów. Jedynie mogę wszystkim polecić to piórko bo świetne i tanie, co w przypadku Jinhao często idzie w parze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Mam nadzieję że jest tak dobry jak mówisz, bo jak nie to... będę bardzo smutny ; ( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Mam nadzieję że jest tak dobry jak mówisz, bo jak nie to... będę bardzo smutny ; ( To nie rhodia, ale będziesz zadowolony. Chociaż w sumie nie każdy musi ją lubieć. Jak dla mnie podobny do pigny, ale z lepsiejszym poślizgiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 29, 2013 Author Report Share Posted November 29, 2013 Rittel, najwyżej oddam Ci te 14 zł i zabiorę notatniki a jak atramenty? zajumałeś mi któreś próbeczki w Warszawie, nie Ty jeden z resztą, ale nikt mi do tej pory nie napisał, jak się sprawują Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 10zł, to 50 kartkowe :| Setek nie było. Ale papier jest naprawdę dobry Nawet semifleksy nie przebiły. O jednej próbce napisałem jak się sprawuje A dwie pozostałe czekają na swoją kolej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 29, 2013 Author Report Share Posted November 29, 2013 przegapiłam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 (edited) Papieru w tych blokach używałem lata temu, gdy bardziej przypominał papier toaletowy niż papier do pisania. Po znalezieniu tego tematu kupiłem testowo czerwony blok A5 i z niemałym zaskoczeniem przyjąłem to, jak ten papier reaguje nawet na mokre stalówki. Jest bardzo cienki, w opisie gramaturę podano 60g/m2! Przebija jedynie (i to tylko na kropkach) TWSBI ze stalówką F zalany PR DC Supershow Blue,ale stalówka w tym piórze pisze jak parkerowskie M, więc mnie to nie dziwi Skoro tak dobrze sobie radzi z atramentami, to uznałem, że nie będę już dalej szukał i stwierdziłem, że najlepszy stosunek cena/jakość został już osiągnięty. Szarpnąłem się więc na stosowne zapasy, aby nie okazało się, że po drodze firma znowu obniży jakość A właśnie, cena (przynajmniej w moim przypadku) to było 3 zł za A4 100 kartek i 1,60 zł za A5 100 kartek + gratis dostałem długopis Parker Jotter w wygrawerowanym imieniem i nazwiskiem Edited June 26, 2014 by iAndrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 26, 2014 Author Report Share Posted June 26, 2014 W Tesco są za 3,50 zł za 100 kartek A4, także na detaliczne zakupy w sam raz. Przy okazji widzę, jak imageshack usuwa zdjęcia, wrzuciłam na picasę i uzupełnię w swoich tematach w wakacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 Muszę przejść się do Tesco zatem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vannolot Posted June 29, 2014 Report Share Posted June 29, 2014 Miałem ten blok jakiś czas temu i jakość była na prawdę beznadziejna, kupię i sprawdzę, czy jest lepiej ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted June 29, 2014 Report Share Posted June 29, 2014 To zależy od pióra. Też go recenzowałam i za taką cenę warto ale wszystko zależy od potrzeb - dla mnie nie mogłyby zastąpić całkowicie innych zeszytów. Ot, takie bazgrolniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted July 1, 2014 Report Share Posted July 1, 2014 Mi z powodzeniem zastępuje Oxford. Może zdarza się że coś przebije, ale cena ma tu już znaczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts