comodsuda Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 Pióro to znalazłem na strychu, po moim dziadku. Musi mieć co najmniej 10 lat, a że sporo czasu przeleżało z atramentem w naboju, stalówka i spływak nie ośmieliły się wyjść z tego cało. Jednak pióro dalej całkiem nieźle pisze, stalówka lekko fleksuje i jest sucha. Może ktoś z forumowiczów powie mi o nim coś ciekawego. Może jest coś warte? Znalazłem na ebayu podobne za ok. 80zł, było napisane Vintage pen i nic więcej. Widzicie te odbarwienia na stalówce? To chyba nie było złoto. No i jeszcze małe wgniecenie. Piszę nim z przyjemnością, stalówka nie drapie, ale wydaje dość głośny dźwięk szurania. Wszystkie uszczerbki na zdrowiu dają taki efekt jakbym jakimś zabytkiem pisał co w sumie dodaje mu uroku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 OOOOO matko, spływak wygląda, jakby ktoś z nim zasnął nad świecą... Senatory są chyba niezłymi piórami. Suchość kreski może pochodzić z niedokładnego wypłukania piórka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 lubię mojego Senatora i każdego innego a skoro po dziadku, to nie ma co darowanemu w spływak zaglądać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted November 16, 2013 Author Report Share Posted November 16, 2013 Wypłukany dokładnie. Nożykiem poprawiłem spływak, ten kanalik bo byl przytkany. chyba ma być suche po prostu. Ann - co racja to racja. Każda rysa i wgniecenie to dla mnie historia. Nowe pióra mają to do siebie że to tylko pióra. Miałem nadzieję że ktoś wskaże mi model czy coś. Przekopałem net i tylko na ebayu znalazłem, że vintage. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Podobnie jak z Diplomatem, ciężko znaleźć rys historyczny i inne informacje sprzed ostatnich zmian w firmie mój Senator z zestawu również nie jest określony co do modelu, za to podobne zestawy można znaleźć na ebay chociażby, tylko poza nazwą firmy sprzedający nic więcej nie piszą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 http://forumopiorach.net/viewtopic.php?f=208&t=5346 Tutaj masz troszke o tej firmie i innym modelu takim samym jaki niedawno kupiłem. Pisze też sucho ale w normie i ma stalówkę IPG ale z logiem firmy. kawal pióra chyba w wymiarach MB 149. Troszkę dla mnie duże ale nie za duże. Bardzo lekkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted November 17, 2013 Author Report Share Posted November 17, 2013 Jest lekkie, ale nie tandetne jak plastkiowy Vector na przykład. Ten temat co podałeś widziałem już wcześniej, więc to musi być prawda że to pióro to po prostu SENATOR firmy która utraciła dawną świetność, a szkoda bo świetna była. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 a propos senatora, szkoda że świeca żarowa występuje tylko w postaci długopisu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Zabójczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts