ObutN96 Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Witam, podczas napełniania pióra... wyjąłem tłok. Nie wiem jak. Czy jest jakiś prosty sposób na zamontowanie go z powrotem? Dodam, że tłok co prawda da się włożyć, ale jest problem z pokrętłem. Tłoka jest jakby "za dużo" na zewnątrz i nie jestem w stanie nakręcić na gwint pokrętła. Da się jeszcze uratować to pióro? Jaka może być przyczyna? Dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 (edited) Szkoda, że zdjęcia takie niewyraźne. Czy tłok ma gwint na zewnątrz? Skoro wyjąłeś, wnioskuję, że ma, bo te wciskane wybić trudno, więc wyjęcie graniczy z cudem, chyba, żę korpus jest popękany. Generalnie procedura polega na złożeniu i ustawieniu mechanizmu tłoka i włożeniu go do pióra. Jeśli mógłbyś wrzucić lepsze zdjęcie... Sam mam M215. Zawsze bałem się rozkładania tłoka właśnie. Edited August 11, 2013 by piter22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ObutN96 Posted August 11, 2013 Author Report Share Posted August 11, 2013 Dzięki za szybką odpowiedź. Staram się załączyć lepszą fotografię, ale wyskakuje komunikat, że plik jest za duży... Korpus na 100% jest cały, wewnątrz pusto - tzn. jak bym zdjął stalówkę (czego nie zrobię, bo się boję) to miałbym pusty walec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Stalówkę da się wykręcić, tylko nie ma po co. PW poszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 pomijając sprawę gwintu, w filmie poniżej znajdziesz poradę, jak ustawić tłok względem pokrętła: możesz jeszcze poszukać filmików z twsbi diamond. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ObutN96 Posted August 11, 2013 Author Report Share Posted August 11, 2013 pomijając sprawę gwintu, w filmie poniżej znajdziesz poradę, jak ustawić tłok względem pokrętła: możesz jeszcze poszukać filmików z twsbi diamond. Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 O, właśnie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Zespół tłoka w większości współczesnych Pelikanów jest mocowany na wcisk, dopiero od modelu M800 w górę jest gwint (lewoskrętny). Szkopuł w tym, że stykające się ze sobą nie są gładkie, ale mają wypustki/żebrowania mające utrzymywać je we właściwym miejscu -- kiedy wymontujesz zespół tłoka (dokręcając pokrętło do pozycji zamkniętej i kręcąc dalej), wypustki te się wyrabiają i z czasem tłok może zacząć wypadać nawet przy normalnym użytkowaniu (dlatego właśnie serwis Pelikana traktuje go jako jedną część zamienną razem z całym korpusem). Na FPN był kiedyś wątek ze zdjęciami i diagramem, na przykładzie M205 w wersji Demonstrator, dobrze tam widać kształt obudowy tłoka z użebrowaniem i prowadnicami: http://www.fountainpennetwork.com/forum/index.php/topic/51449-pelikan-m205-ink-residue-behind-piston/#entry761050 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted August 13, 2013 Report Share Posted August 13, 2013 a propos. przegladając zagraniczne forum, trafiłem na taki wątek: http://www.fountainpennetwork.com/forum/index.php/topic/78228-damaged-piston-in-m215/ to jest dopiero hard core. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted August 27, 2013 Report Share Posted August 27, 2013 @rbit9n - No ładnie...to się Staruszek wykazał Nawiasem mówiąc, mój też tak miał z większością "gadżetów". Kiedyś mi tak rozwalił maszynkę do nabijania papierosów usiłując przy jej pomocy nabić tytoń fajkowy do gilzy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts