konis Posted June 10, 2013 Report Share Posted June 10, 2013 (edited) Poczta Polska właśnie dostarczyła mój zakup, o którym pisałem przed paroma dniami. Aby pióro miało odpowiednią oprawę, kupiłem też stosowne etui z okresu produkcji pióra. Tak to wszystko wygląda. Jak widać w etui jest jeszcze miejsce na ołówek, który za parę dni powinien do mnie dotrzeć. Pióro, mimo, że starsze, wygląda jak młodszy brat współczesnej sto czterdziestki szóstki. Na pokrętle tłoczka oznaczono numer modelu i wielkość stalówki. Klips. Okienko atramentu jest bursztynowe. Stalówka dwukolorowa, a spływak, jak gdzieś wyczytałem, typu "ślad narciarza". Napisy na ringu skuwki pozwalają jednoznacznie określić model pióra. Rzut oka w głąb skuwki. Gwint w doskonałym stanie. Pióro z założoną skuwką na korpus. Porównanie wielkości ze współczesnym modelem 146. Nie widać, że pióra dzieli jakieś 50 lat, oba wyglądają świeżo. Czas na sprawdzenie, jak sprawuje się w trakcie pisania. Hm... Jak to mówią "miodzio" zdrówka Edited June 10, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted June 10, 2013 Report Share Posted June 10, 2013 Extra! Sam teraz zbieram na coś porządniejszego tak około 1000zł i po głowie chodzą mi dwa modele Pelikan m800 albo mb 146. Konis powiedz mi co wg. Ciebie najlepiej leży w dłoni 144, 146 czy Pelikan m800? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 10, 2013 Author Report Share Posted June 10, 2013 (edited) Zależy jaką masz dłoń. Ja ma dość małe dłonie, więc 144, to dla mnie fajny rozmiar, ale 146 i M800, też mi nie przeszkadzają. Widzę, że poprzednim poście przeoczyłem próbkę pisma, co też niezwłocznie czynię. zdrówka Edited June 10, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted June 10, 2013 Report Share Posted June 10, 2013 Piękne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 10, 2013 Report Share Posted June 10, 2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted June 10, 2013 Report Share Posted June 10, 2013 Strasznie podoba mi się sposób, w jaki grawerowany był środkowy pierścień we wczesnych "Majstersztykach". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwia1gb Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 przepiekne! przepiekna stalówka -gratulacje ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts