bosa Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 Witajcie Mam do Was pewne pytanie, zwłaszcza do tych, którzy mają już jakieś doświadczenia z kaligrafią (moje pierwsze próby są raczej jej bezczelną imitacją ) Czy przychodzi wam może do głowy jakieś pióro, którym można by było uzyskać taki: ...efekt, tylko bez wydawania dużej ilości pieniędzy? (tak poniżej 60-70 złotych?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 Najtaniej wyjdzie kupić maczankę z odpowiednią stalówką. Możesz też poszukać pióro Noodler's Ahab albo rozejrzeć się za Wality z flexowymi stalówkami, ale z tym poniżej 100zł chyba nie zejdziesz. Sam wolę z tym zaczekać aż upoluję jakiś (przed)wojenny zabytek typu Pelikan 100 albo Eversharp Skyline Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted April 28, 2013 Author Report Share Posted April 28, 2013 Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drake29a Posted April 28, 2013 Report Share Posted April 28, 2013 a sobie cenie maczanki, są bardziej sprężyste niż flexy z piór które do tej pory miałem, dzięki czemu łatwiej uzyskać linię rzędu F/EF, polecam stalówkę Brause Blue Pumpkin, zdaje się że jest użyta na tym filmiku: Niektórzy by zwiększyć pojemność stalówki owijają ją folią aluminiową, tak, że kropla lub dwie atramentu trzyma się w szparze pod folią. (swoją drogą zobaczyłem to na jakimś zdjęciu dopiero i jestem pod wrażeniem pomysłowości:P) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted April 28, 2013 Author Report Share Posted April 28, 2013 Dzięki, poszukam A pomysł niezły. Zawsze mam problem z nabraniem odpowiedniej ilości atramentu... Raz mi ścieka aż na kartkę, a drugim razem znowu na pół litery starcza... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr_Fell Posted April 30, 2013 Report Share Posted April 30, 2013 Witajcie Mam do Was pewne pytanie, zwłaszcza do tych, którzy mają już jakieś doświadczenia z kaligrafią (moje pierwsze próby są raczej jej bezczelną imitacją ) Czy przychodzi wam może do głowy jakieś pióro, którym można by było uzyskać taki: ...efekt, tylko bez wydawania dużej ilości pieniędzy? (tak poniżej 60-70 złotych?) Jeśli jesteś gotowa przekroczyć budżet o 10 - 15 zł., to najtańszy flex Noodlersa na ebayu albo np. tu: http://www.gouletpens.com kupisz za ok. 80 zł razem z wysyłką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Z tym, że w niedawnym teście atramentu Crossa , bo Noodler's ma mało wydajny spływak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Zmienił z Noodler's Nib Creapera, ale nie wiem na co... Czy w Ahabie też występuje ten problem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Jeśli dobrze usłyszałem, . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr_Fell Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Sporo jest testów tego flexa, gdzie spływak dużo lepiej się spisuje, poza tym to pióro po zakupie trzeba pewnie ustawić pod atrament konkretny (może autor filmu to robił, nie wiem). W każdym razie ja zamawiam Ahaba na dniach . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted May 2, 2013 Author Report Share Posted May 2, 2013 Jeśli jesteś gotowa przekroczyć budżet o 10 - 15 zł., to najtańszy flex Noodlersa na ebayu albo np. tu: http://www.gouletpens.com kupisz za ok. 80 zł razem z wysyłką. Jestem gotowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr_Fell Posted May 6, 2013 Report Share Posted May 6, 2013 Tak dla informacji tylko - Ahab ma stalówkę z flexem i pozwoli Ci uzyskać taki efekt, ale oczywiście nie na taką skalę i nie tej wielkości - to już chyba tylko maczanka i specjalne stalówki. Flex Ahaba - do ok. 2,5 - 3 mm, podobnie pewnie w innych piórach wiecznych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts