Jump to content

Jak uzyskać taki efekt?

bosa

Recommended Posts

Witajcie

Mam do Was pewne pytanie, zwłaszcza do tych, którzy mają już jakieś doświadczenia z kaligrafią (moje pierwsze próby są raczej jej bezczelną imitacją :D)

Czy przychodzi wam może do głowy jakieś pióro, którym można by było uzyskać taki:

...efekt, tylko bez wydawania dużej ilości pieniędzy? (tak poniżej 60-70 złotych?) :P

a sobie cenie maczanki, są bardziej sprężyste niż flexy z piór które do tej pory miałem, dzięki czemu łatwiej uzyskać linię rzędu F/EF, polecam stalówkę Brause Blue Pumpkin, zdaje się że jest użyta na tym filmiku:

Niektórzy by zwiększyć pojemność stalówki owijają ją folią aluminiową, tak, że kropla lub dwie atramentu trzyma się w szparze pod folią. (swoją drogą zobaczyłem to na jakimś zdjęciu dopiero i jestem pod wrażeniem pomysłowości:P)

Witajcie

Mam do Was pewne pytanie, zwłaszcza do tych, którzy mają już jakieś doświadczenia z kaligrafią (moje pierwsze próby są raczej jej bezczelną imitacją :D)

Czy przychodzi wam może do głowy jakieś pióro, którym można by było uzyskać taki:

...efekt, tylko bez wydawania dużej ilości pieniędzy? (tak poniżej 60-70 złotych?) :P

Jeśli jesteś gotowa przekroczyć budżet o 10 - 15 zł., to najtańszy flex Noodlersa na ebayu albo np. tu: http://www.gouletpens.com kupisz za ok. 80 zł razem z wysyłką.

Tak dla informacji tylko - Ahab ma stalówkę z flexem i pozwoli Ci uzyskać taki efekt, ale oczywiście nie na taką skalę i nie tej wielkości - to już chyba tylko maczanka i specjalne stalówki. Flex Ahaba - do ok. 2,5 - 3 mm, podobnie pewnie w innych piórach wiecznych.