konis Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Od ładnych parę miesięcy polowałem na tego niemieckiego "budżeciaka" i zawsze ktoś mnie przelicytował. W końcu znalazłem go na alledrogo i to w doskonałym stanie. Tym razem udało się. Panie i Panowie - Soennecken S4. Klasyczne niemieckie cygaro, tak modne w latach pięćdziesiątych. Prosty klips z wyrytą nazwą producenta. Na korpusie nazwa modelu. Na skuwce zachowała się nalepka informująca o rodzaju stalówki. Na końcu korpusu wypukła literka S. Reminiscencja oznaczenia stosowanego w linii Rheingold. System napełniania - klasyczny piston filler. Karbowana sekcja ułatwiająca uchwyt i krystalicznie transparentne okienko kontroli poziomu atramentu. Stalówka, jak na budżetowe piórko przystało jest stalowa, złocona galwanicznie, ale warstewka złota raczej symboliczna. Stalówka jest twarda, typu manifold, dająca cienką linię. Spływak podaje atramentu tyle ile powinien i piórem można komfortowo pisać. Oznaczenie na stalówce S4. Ciekawostką jest to, że praktyczne obejmuje ona spływak na całym obwodzie. Takimi stalówkami można było pisać przez kalkę na papierze przebitkowym. Próbka pisma. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Gratuluję kolejnego zakupu Stalówka przebitkowa? Zdaje się, że długie skrzydełka (zarezerwowane dla stalówek elastycznych) i odpowiednia konstrukcja tylnej części mogą zdziałać cuda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted April 18, 2013 Author Report Share Posted April 18, 2013 Coś, o czym wyżej piszesz, musi w tym być. Mam podobną stalówkę oznaczoną S19, która wydaje się ciut mniejsza i jest jeszcze bardziej twarda. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Wspaniałe piórko, gratuluję zakupu. Kusiło mnie coś takiego na ebayu, ale… to nie ja przebijałem twoje licytacje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts