mati2149 Posted November 18, 2018 Report Share Posted November 18, 2018 Witam, Żeby była jasność wiem czym obie się stalówki się charakteryzują oraz do czego Z GRUBSZA służą aczkolwiek, którą wybralibyście do dłuższej sesji pisemnej? Którą można ładniej pisać? Jak trzymać pióro pisząc stalówką italic a jak pisząc stubem? Trzeba jakoś inaczej? Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za ignorancję, mam nadzieję, że jakoś mi wybaczycie ^ ^. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted November 18, 2018 Report Share Posted November 18, 2018 Nie jestem specjalistą od tego typu stalówek, ale z tego co słyszałem stub jest delikatnie zaokrąglony na krańcach i przez to wygodniej się nim pisze (minimalne odchylenie stalówki nie powoduje drapania) i właśnie dlatego taką lepiej piszę przy dłuższej sesji; choć myślę że jak ktoś pisze już długo italicą to też nie będzie mu to sprawiać problemu. Italic jak i stub mają podobną wariację linii i trzyma się je praktycznie tak samo - około 45 stopni nachylenia stalówki względem linii poziomych na kartce - daje to wtedy najlepszy efekt. Można też obejrzeć: https://www.youtube.com/watch?v=EebuF72EryU I zobaczyć zdjęcie poglądowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted November 18, 2018 Report Share Posted November 18, 2018 W każdym razie pisanie stubem to poezja. Do kompletu miły dla oka atrament Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 18, 2018 Report Share Posted November 18, 2018 Pozwolę sobie przybliżyć zagadnienie obrazkowo : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klerk Posted December 2, 2018 Report Share Posted December 2, 2018 Jeszcze dokładniej obrazkowo.... Ziarna stalówek w powiekszeniu w pozycji przyłozenia do papieru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts