Petrov Posted March 27, 2017 Report Share Posted March 27, 2017 Nurtuje mnie taka kwestia. Pewnie wyda się dziwna ale... Czy warto zmieniać w piórze kolor atramentu? Czy ma to wpływ na jego działanie w jakikolwiek sposób? Wiadomo, częsta zmiana koloru to częstsze moczenie stalówki. Czy może lepiej jest używać dłużej tego samego koloru? Czy to bez różnicy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted March 27, 2017 Report Share Posted March 27, 2017 Jak dobrze wypłuczesz to moim zdaniem bez różnicy. Woda nie niszczy stalówek ani spływaków. Częste mycie może nawet pomaga - wypłukuje przyschnięty atrament. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted March 27, 2017 Report Share Posted March 27, 2017 (edited) ja jeszcze nie stanąłem przed tym problemem. Myśl o nalaniu (przepuszczeniu) wody przez pióro napawa mnie lękiem. Jednakowoż, jedno z ostatnich piór, które kupiłem, nie chciało pisać, więc go umyłem. Zaczęło... Wniosek z tego jest taki, że mycie pióra zawsze pomaga... Przy zmianie atramentu jest nawet niezbędne. Edited March 27, 2017 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karellen Posted March 27, 2017 Report Share Posted March 27, 2017 Gorsze jest zostawienie pióra zalanego atramentem i nie używanie go. Myć można jak najbardziej, a nawet jest to wskazane, żeby utrzymywać pióro w dobrym stanie. Przy zmianie atramentu jak najbardziej, bo istnieje malutka szansa, że atramenty się "pogryzą" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts