ArielN Posted September 10, 2011 Report Share Posted September 10, 2011 Parker Sonnet Premier Black Laque ST Od dłuższego czasu szukałem czarnego pióra ze srebrnymi wykończeniami, wyposażonego w dwukolorową stalówkę. Początkowo myślałem o Visconti Operze w wersji z początku produkcji,ale ciężko było takowe znaleźć (oraz ta cena...). Sonnet Premier Black ST te waunki spełnił. Klik, klik i kupiony (zasada 3k). Nabyłem go spontanicznie ze względu na niską cenę. Poczta tym razem nie zawiodła, przyszedł raptem 5 dni od daty wysłania. Rozerwałem kopertę i przystąpiłem do działania. Sonnet został napełniony Standardgraphem Forget-me-not (piękny kolor... napiszę recenzję), co w połączeniu ze stalówką F powodowało przerywanie ciągłości pisma. Sytuacja zmienila się diametralnie wraz z przejściem na Watermana Florida Blue. Przerywanie zniknęło... Odetchnąłem z ulgą... Stalówka Obdarowana jest delikatnym flexem, pewną dozą elastyczności. Różnica w szerokość linii od największego rozchylenia stalowki jego braku nie jest duża w porównaniu do stalowek z lat 20'. Nie drapie papieru, jest gładka. Wykonanie Jakość wykonania jest, ogólnie rzecz biorąc, bardzo dobra. Bardzo delikatne. Seria Premier cechowała się lepszą jakością niż dzisiejsze linie Sonnetów. Cena W sklepach, o ile znajdzie się taki egzemplarz, trzeba wyłożyć od 550zł w górę, na Allegro 220-250 zł. Konkluzja: Jeżeli masz poniżej 350zł na pióro i trafisz Parkera Sonneta Premier Black Laque ST to śmiało kupuj! Osobiście nie zapłaciłbym jednak więcej. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 (edited) Ta wersja od standardowego CT różni się tym, że zamiast chromu użyto srebra. Podobno. Edited September 18, 2011 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 A potem mamy Parkera Premiera. Tak, żeby było prościej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts