Grzybek Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 Witajcie Parę dni temu w jakimś temacie przeczytałem o operacji szlifowania stalówki na denku porcelanowego kubka. Jako, że 2 moje chińczyki trochę drapią, a nie posiadam micro-mesha- kubków za to od cho...... no w każdym razie dużo, mógłby mi ktoś przybliżyć proces takiej operacji? Rozumiem, że kąt mam zachować taki jak przy pisaniu? Z atramentem czy bez? Ruchy okrężne czy raczej ósemki? Zdrów! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted May 27, 2016 Report Share Posted May 27, 2016 Takie ruchy jakbyś pisał. Oczywiście na mokro. Jak będzie woda- atrament niepotrzebny. Ale zainwestuj w micromecha. Np. w F-Penie sa dobre ceny. W dzisiejszych czasach ta inwestycja szybko Ci się zwróci I niekoniecznie przy szlifowaniu chińczyków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 @Smash - o wygładzaniu stalówki było już na forum kilka razy, na przykład tutaj. Stalówki nie wygładza się "tak jakbyś pisał" bo ją tylko popsujesz. Stalówkę wygładza się jakby "na okrągło". Jest trochę materiałów w internecie np na YT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 @Smash - o wygładzaniu stalówki było już na forum kilka razy, na przykład tutaj. Stalówki nie wygładza się "tak jakbyś pisał" bo ją tylko popsujesz. Stalówkę wygładza się jakby "na okrągło". Jest trochę materiałów w internecie np na YT. Oczywiście masz rację. Niepotrzebnie zamąciłem Miałem na myśli że stalówka nie zawsze drapie we wszyskich kierunkach- kreśląc w lewo jest super, a kreśląc w prawo drapie.. Staram się wtedy tak mazać aby wygładzić z tej strony, w którą drapie. Ale oczywiście są to ósemki albo kółka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzybek Posted May 28, 2016 Author Report Share Posted May 28, 2016 O to własnie mi chodziło, szukałem tego tematu, a był tak blisko Dzięki wielkie Panowie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 Oczywiście masz rację. Niepotrzebnie zamąciłem Miałem na myśli że stalówka nie zawsze drapie we wszyskich kierunkach- kreśląc w lewo jest super, a kreśląc w prawo drapie.. Staram się wtedy tak mazać aby wygładzić z tej strony, w którą drapie. Ale oczywiście są to ósemki albo kółka. Oczywiście, zgoda. Warto dodać, że faktycznie na sam koniec można nieco przyspieszyć naturalny proces ścierania ziarna irydowego i wygładzić tak "jak się pisze" dla własnej wygody i nawet zetknąłem się z tym na którymś PenSHow Poland. Stąd może wzięło się Twoje skojarzenie, ale to jest czynność sam koniec procesu, którego początek jest taki jak w cytowanym przeze mnie poście. To w ogóle nie jest łatwa operacja (wygładzanie stalówki), bo zasadzie nieodwracalna. Na przykład stalówki pilota 743 rozmiar japońskie F w ogóle nie odważyłbym się dotykać i "zrobił" mi ją swego czasu mistrz @Alveryn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.