peterek_primosz Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 Witam mam pytanie co do MB z lat 40 i 50. Które MB z tamtych lat były najlepsze i warto je kupić? Poszukuję MB z tamtych lat na prezent dla bliskiej mi osoby. W tamtych latach były chyba trzy klasy tych piór...czy się mylę? która z tych klas była najlepsza? Czy kupię dziś takie pióro w dobrym stanie za maksimum 1000zł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 Lata 40. a 50. to zupełnie inny czas dla Montblanca, inna produkcja. Trzy klasy? Cóż, można i tak na to spojrzeć - klasa premium czyli Meisterstucki, 2xx i 3xx, ale różnice w poszczególnych klasach były olbrzymie. Z tych lat łatwo dostępne na polskim rynku są np. modele 342, 344 czy 252, czarne. Bez problemu zmieścisz się w planowanym budżecie. Dla mnie niekwestionowanym piórem wszechczasów (sic!) jest jednak teleskopowy Meisterstuck 146 (no, ewentualnie 149), kolor dowolny . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted May 14, 2016 Author Report Share Posted May 14, 2016 Ok, rozumiem a z których lat modele były lepsze z lat 40 czy 50? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 Nie jestem pewny, czy takie porównanie w ogóle ma sens. Co to znaczy "lepsze"? Ja wolę, jak napisałem, lata 50., ale to moja własna, prywatna idiosynkrazja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted May 15, 2016 Author Report Share Posted May 15, 2016 Chodzi mi o trwałość...podaj mi albo daj mi linka do modeli MB z tamtych lat, proszę. Fajnie było by też jak byś mi polecił konkretny model MB jaki najlepiej kupić pod względem i pisania i trwałości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 15, 2016 Report Share Posted May 15, 2016 Zgodzę się z @Thay'em. Też wolę pióra z lat pięćdziesiątych. Trzy z serii Meisterstuck - 142, 144 i 146 z teleskopowym tłokiem. Myślę, że żadnego z tych piór nie da się kupić za kwotę mniejszą niż 1000 zł. Chyba, że już totalny złom. Ale modele serii 2XX i 3XX są w tym budżecie do kupienia. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted May 15, 2016 Report Share Posted May 15, 2016 Nie jestem pewny, czy takie porównanie w ogóle ma sens. Co to znaczy "lepsze"? Ja wolę, jak napisałem, lata 50., ale to moja własna, prywatna idiosynkrazja. Matko jedyna ! Cóż to za straszne słowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted May 15, 2016 Report Share Posted May 15, 2016 Zgodzę się z @Thay'em. Też wolę pióra z lat pięćdziesiątych. Trzy z serii Meisterstuck - 142, 144 i 146 z teleskopowym tłokiem. Myślę, że żadnego z tych piór nie da się kupić za kwotę mniejszą niż 1000 zł. Chyba, że już totalny złom. Ale modele serii 2XX i 3XX są w tym budżecie do kupienia. zdrówka Cóż to takiego, ten "tłok teleskopowy"? Już kiedyś spotkałem się z takim określeniem, ale nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EZGeezer Posted May 15, 2016 Report Share Posted May 15, 2016 Widziałeś kiedyś tłok w pozycji do napełniania atramentu czyli rozkręcony? Jest dosyć długi. Sięga aż do początku sekcji/gwintu. Teleskopowy tłok to taki, który się składa- nie wiem czy zapewnia to większą pojemność (według mojej logiki powinno), ale jest fajne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted May 15, 2016 Report Share Posted May 15, 2016 (edited) Najlepiej zasadę teleskopowego tłoka pokazać na obrazkach. Nie jest to co prawda tłok z Montblanca lecz z Watermana, ale zasada działania ta sama. zdrówka Edited May 15, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted May 15, 2016 Report Share Posted May 15, 2016 Chodzi mi o trwałość...podaj mi albo daj mi linka do modeli MB z tamtych lat, proszę. Fajnie było by też jak byś mi polecił konkretny model MB jaki najlepiej kupić pod względem i pisania i trwałości. Cena - jak zwykle - odwrotnie proporcjonalna do jakości. Jak mówiłem: tani to np. 342. Raczej trwały, skoro tyle ich przetrwało. Widziałeś kiedyś tłok w pozycji do napełniania atramentu czyli rozkręcony? Jest dosyć długi. Sięga aż do początku sekcji/gwintu. Teleskopowy tłok to taki, który się składa- nie wiem czy zapewnia to większą pojemność (według mojej logiki powinno), ale jest fajne Tłok w piórze to zasadniczo śruba rzymska. A w teleskopowych Mb - niespodzianka, teleskop! W Mb 146 - taki. Jasne, że zapewnia to większą pojemność. http://www.piorawieczne.fora.pl/galeria,12/montblanc-144,4661.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted May 16, 2016 Author Report Share Posted May 16, 2016 Pierwsza 256 mi się podoba, wiecie gdzie mogę ją w bardzo dobrym stanie nabyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts