visvamitra Posted August 23, 2015 Report Share Posted August 23, 2015 Tak. Zgadza się. I ja uległem czarowi Midori. Recenzja ArielaN wzbudziła moją ciekawość, próbki z Escribo potwierdziły zasadność ochów i achów, które towarzyszą nazwie Midori na tematycznych forach i blogach. Ten papier wymiata. Co, gdzie, jak i z a ile? Midori jest dostępne w wielu miejscach. Spólka ma w Polsce dystrybutora – wspomniane wcześniej Escribo. Mimo że doceniam starania Escribo i wykonywaną przez nich pracę, notatnik Midori kupiłem na Amazonie. Zadecydowała o tym cena – notatnik w formacie A5 z wliczonym kosztem wysyłki do Polski kosztował 12 $, czyli o jakieś 30 % taniej niż w Polsce. No i dostałem gratis zakładke w kształcie samolotu i saszetkę pysznej zielonej herbaty: Jeśli komuś te kilkanaście złotych nie robi różnicy a długie oczekiwanie (trzy tygodnie) działu mu/jej na nerwy, warto rozważyć wspieranie polskiego dystrybutora. Ja sam mam skrzywienie – zawsze szukam okazji i korzystam z nich, kiedy czegoś potrzebuje lub czegoś chcę. Midori wpisuje się w tę drugą kategorię – zachcianek. I nie zawodzi. pisanie po tym papierza to czysta przyjemność. Papier Poezja. Ten papier został stworzony dla użytkowników piór wiecznych. Atramenty nabierają na nim charakteru a stalówki suną po kartkach i nie chcą się zatrzymać. Co tu dużo mówić – bajka. Papier ten zawiera dwadzieścia procent bawełny, dzięki czemu w doptyku sprawia wrazenie delikatnego. Mimo to mało który atrament jest w stanie przebić się na drugą stronę. Oczywiście jest kilku wybitnych zawodników (Organics Studio Black Magic, HMS Beagle), ale i tak ich nie używam, więc czym tu się przejmować? Technikalia Zamówiłem notatnik w formacie A5, gładki. Liczba stron – 176. Co jeszcze? Notatnik został zszyty w inteligentny sposób – nie zamyka się samoistnie, co mnie bardzo cieszy. Okładka łatwo się brudzi – to raczej notanik półkowy niż terenowy, chyba ze komuś zadrapania i przebarwienia nie przeszkadzają. Podsumowanie Polecam zdecydowanie. Mimo ceny. Do pisania na co dzień wybieram ze względu na cenę Clairefontaine albo Oxford, ale na specjalne okazje Midori nie ma sobie równych (piszę tak, bo nie próbowałem jeszcze Tomoe River, o którym krążą legendy). Gdybym miał kiedyś napisać książkę albo spisać ważne rzeczy, zrobiłbym to na tym papierze. Plusy jakość faktura papieru estetyczne i inteligentne wykonanie Minusy cena Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted August 23, 2015 Report Share Posted August 23, 2015 Dzięki W kolejce do zakupu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted August 23, 2015 Report Share Posted August 23, 2015 Oj Łukasz, masz posprzątane w Escribo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukiStrike Posted August 23, 2015 Report Share Posted August 23, 2015 Dzięki W kolejce do zakupu. Jak wyżej ale na pewno nie w tym miesiącu. Trzeba dać portfelowi posmakować pieniądza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
impers Posted August 23, 2015 Report Share Posted August 23, 2015 Ładnie, ładnie, ale ta okładka dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 23, 2015 Report Share Posted August 23, 2015 (edited) Recenzja jak zwykle na najwyższym poziomie, ale... czy aby napewno notatnik MD Paper zawiera 20% bawełny? MD Cotton owszem ale "zwykły" MD chyba nie.. Nie zmienia to faktu, że papier jest rewelacyjny i tylko pozostaje nam spróbować osławionego Tomoe River Edited August 23, 2015 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted August 23, 2015 Report Share Posted August 23, 2015 I ja się podpisuję. Bardzo lubię. (@Arek, i też chcę spróbować Tomoe River) ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raf2107 Posted August 23, 2015 Report Share Posted August 23, 2015 Dzięki za recenzje. Może już niedługo o nim pomyślę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Escribo Posted August 23, 2015 Report Share Posted August 23, 2015 Oj Łukasz, masz posprzątane w Escribo Zapewniam, że nie Bardzo się cieszymy, że próbki od Nas się przydały i skłoniły do zakupu, gdziekolwiek by on nie był! Co do brudzenia to są dla nich dedykowane okładki silikonowe, papierowe lub skórzane. Cześć klientów oddaje je również do introligatora, szczególnie jeśli używają ich jako pamiętników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted August 23, 2015 Author Report Share Posted August 23, 2015 @pitzmaker - prześwituje w silnym swietle słonecznym. Ale fakt - tektura to to nie jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted August 24, 2015 Report Share Posted August 24, 2015 Zapewniam, że nie Bardzo się cieszymy, że próbki od Nas się przydały i skłoniły do zakupu, gdziekolwiek by on nie był! Co do brudzenia to są dla nich dedykowane okładki silikonowe, papierowe lub skórzane. Cześć klientów oddaje je również do introligatora, szczególnie jeśli używają ich jako pamiętników. Escribo rownież dodaje zakładki-spinacze . Przynajmniej tak było jeszcze niedawno.Papier pierwsza klasa i pisanie na nim to,sama przyjemność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad white Posted January 25, 2018 Report Share Posted January 25, 2018 Czy wersja Cotton jest mniej odpowiednia do szybkiegi notowania czy wręcz odwrotnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inkyfingers Posted January 25, 2018 Report Share Posted January 25, 2018 Dołączam się do zapytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 25, 2018 Author Report Share Posted January 25, 2018 Nie ma większej różnicy różnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian_33 Posted January 26, 2018 Report Share Posted January 26, 2018 Mam Midori MD A6 kupione razem z Lamką LX w Pióromaniaku. Jestem mega-zadowolony z tego papieru. Stalówka M gładko sunie, aż miło. Wada to ghositing. Przebijania nie ma, rozlewania nie ma, kolor atramentu ładnie eksponowany. Kupiłem wersję blank i jeszcze myślę nad kratką tylko nie wiem bo nie jest na całą kartkę tylko jakby z marginesami na każdej z krawędzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Horyzont Posted December 20, 2018 Report Share Posted December 20, 2018 Hmm.. Ja mam problem z tym papierem. Szczerze powiedziawszy bardzo nie lubi się z Pilotem Prera. A że to moje codzienne pióro - pierwsze spotkanie było przykre. Tyle zachwytów a tu zonk. Lamy nie miało problemów; podobnie TWSBI jak i Kaweco Dia2. Ale Prera - powiedziała nie... poprzerywam sobie. I to szkoda, bo notatnik ma wszystko OK, poza tym że się nie lubi z moim piórem :(. Testowałem różne atramenty: Montblanc Tofee Brown; Sailor Rikyu-cha; Iroshizuku Kon-peki. Nie miało to znaczenia. Cóż. Bywa. Ale notatnik super. Tylko cena... Ale to pewnie cło plus prowizja plus japońska marka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts