maugrim Posted February 15, 2015 Report Share Posted February 15, 2015 Cześć Dostałam w spadku takie oto części piór. Chciałabym się spytać czy istnieje szansa dokupienia ich obudowy? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 15, 2015 Report Share Posted February 15, 2015 Najprawdopodobniej istnieje. Nie wiem tylko, czy MB jest oryginalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted February 15, 2015 Report Share Posted February 15, 2015 lamy wygląda jak sekcja od modelu studio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
finansista Posted February 15, 2015 Report Share Posted February 15, 2015 Myślę, że łatwiej wystawić na Allegro i za uzyskane fundusze kupić kompletne pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 15, 2015 Report Share Posted February 15, 2015 To jest sekcja do modelu Studio do tego ze złotą stalówką. Myslę, że sekcję spokojnie da się sprzedać. Łatwiej niż kupić skuwkę i korpus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maugrim Posted February 16, 2015 Author Report Share Posted February 16, 2015 Dziękuję za odpowiedzi. Więc czeka mnie sprzedaż. szkoda, bo to ważne pamiątki, ale może kupione nowe pióro będę traktować jako substytut? A jak mogłabym dowidzieć się o oryginalności MB? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted February 16, 2015 Report Share Posted February 16, 2015 Silnym magnesem dotknąć na początek stalówki - jak będzie przyciągać to na 100% podróbka. Ew. zrobić dokładniejsze zdjęcia stalówki bez odblasków i w dużej rozdzielczości - można wtedy coś więcej powiedzieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 16, 2015 Report Share Posted February 16, 2015 Najlepiej by bylo wyjac stalowke razem ze splywakiem i w niewidocznym miejscu spróbować zetrzec pozlote (jak sie zetrze to podrobka, jak zloto to wiadomo) to ze magnes nie przyciaga stalowki to jeszcze nie znaczy ze jest oryginalna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Więc czeka mnie sprzedaż. szkoda, bo to ważne pamiątki, ale może kupione nowe pióro będę traktować jako substytut? Możesz jeszcze zrobić tak: kupić takie pióro: http://allegro.pl/pioro-wieczne-lamy-studio-czarny-mat-i5077771578.html i przełożyć sekcję (to ta część którą pokazujesz na zdjęciu - w całości) Musisz tylko zwrócić uwagę na inne faktury sekcji i zastanowić się czy to będzie dobrze wyglądać. Tym sposobem będziesz miał nowe pióro z "pamiątkowym sercem" starego pióra a stalówka złota powinna mieć lepsze właściwości niż ta stalowa w oryginalnej sekcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Najlepiej by bylo wyjac stalowke razem ze splywakiem i w niewidocznym miejscu spróbować zetrzec pozlote (jak sie zetrze to podrobka, jak zloto to wiadomo) to ze magnes nie przyciaga stalowki to jeszcze nie znaczy ze jest oryginalna. Wystarczy, żeby magnes przyciągał stalówkę i już na 100% wiemy, że to podróbka - beż wyciągania, ścierania, analizowania. Jeśli miałbym ją w rękach to też mogę powiedzieć czy to oryginał, czy podróbka bez ścierania, wyjmowania etc. Wystarczy lupa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 (edited) jesli magnes będzie przyciagal stalowke to pewnie że podrobka, tyle tylko że to próba w jedna stronę. Jeśli magnes nie przyciagnie stalowki to nie znaczy ze jest zlota i dalej się trzeba zastanawiac a lupa też niewiele wnosi chyba że to kiepska podrobka najpewniejsze byloby sprawdzenie u zlotnika. Edited February 18, 2015 by Lepki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maugrim Posted February 22, 2015 Author Report Share Posted February 22, 2015 Dziękuję za odpowiedzi. Magnes stalówki nie przyciągnął; Stalówki wyciągać nie będę - boję się, że później nie złożę tego z powrotem. Tu wrzucam większe, lepsze zdjęcie, może pomoże w określeniu czy stalówka jest oryginalna -> http://tszych.com/pub/pioro_MB.jpg Też myślałam nad kupnem całego pióra i wymienieniu stalówki na tę co posiadam, ale to już ostateczna ostateczność. Spróbuję napisać do polskich dystrybutorów czy nie można u nich nabyć brakujących części. Dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts