visvamitra Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 (edited) Jakiś czas temu kupiłem sobie Jinhao x750, do przeysłki dołączono dwie paczki nabojów marki Jinhao. Naboje rozprułem i przelałem do Kaweco Sport, którego uzywam do testowania atramentów. Wydaje mi się, że Jinhao nie produkuje atramemntów, tylko kupuje je na chińskim rynku i dodaje swoje logo, ale głowy nie dam. Atrament jest zaskakująco udany. Nie strzępi, nie przebija, ma dobry przepływ i silne nasycenie. Ekspresjonizm abstrakcyjny Software ID Zakres koloru Oxford Recycled ( 90g, satined paper), Kaweco Classic Sport, zakraplacz, stalówka w rozmiarze B Porównanie Edited February 7, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 Tak mi się wydaje, że to kolor Hero Blue z lat osiemdziesiątych. Dostalem je od Arisa przy jakomś zakupie, ale potem już były tylko czarne, takže zresztą zupełnie niezłe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 Wydaje mi się, że Jinhao nie produkuje atramemntów, tylko kupuje je na chińskim rynku i dodaje swoje logo, ale głowy nie dam. Atrament jest zaskakująco udany. Nie strzępi, nie przebija, ma dobry przepływ i silne nasycenie. Niebieskiego Jinhao nie posiadam, więc co do przebijania się nie wypowiem, za to czarny Jinhao przebija na potęgę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Kolor przyjemny. Wprawdzie Jinhao nie jest synonimem wysokiej jakości, ale może czas zrewidować to twierdzenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 9, 2015 Author Report Share Posted February 9, 2015 Szczerze? Moje Jinhao x750 okazało się trwalsze niż kosztujący 15 razy więcej Waterman Hemisphere. Są oczywiście Jinhaa podłej jakości, ale część sygnowanych tym logo piór to tanie i dobre woły robocze (x750 i 159, jeszcze mnie nie zawiodły, a nie cackam się z nimi). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 (edited) Nie wiadomo czy kolega Markol odniósł się do piór Jinhao czy też do atramentów tej firmy. Pozdrawiam. Edited February 9, 2015 by YAMAHAL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Nie wiadomo czy kolega Markol odniósł się do piór Jinhao czy też do atramentów tej firmy. Pozdrawiam. Tak ogólnie do produktów tejże firmy. Ja też mam kilka piór Jinhao i całkiem nieżle mi się nimi pisze. Moja 750 akurat za bardzo rozlewała jak na mój gust, ale byłem tego świadomy dokonując zakupu, więc "widziały gały co brały". Dlatego właśnie napisałem, że może pora przestać lekceważyć z urzędu wszystko ze znaczkiem Jinhao, bo, jak zauważył Visvamitra, droższe pióra też potrafią być kapryśne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 Czy nie byłoby lepszym pomysłem włozenie naboju do kaweco, zamiast wyciągania zawartości i wstrzykiwania w korpus ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts