fichu Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Hej, Czy to normalne, że konwerter (sprzedawany z 300ką w pakiecie) wchodzi bardzo lekko do sekcji? To mój pierwszy acz pewnie niejedyny egzemplarz białej kropki, nie wiem więc czego się spodziewać. Nabój startowy też jakoś ciasno nie siedzi. A pora zmienić paliwo. W kategoriach konwerterów mam porównanie do parkera i watermana, które są na dwa pierwsze rzuty oka ciaśniejsze i nie sprawiają wrażenia, że są niespasowane. Ten od 300 ma lekki luz pokrętła. To tak ma, czy pora zajrzeć do sklepu i reklamować? Pozdrawiam, F. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 A cieknie? Jeśli nie, to jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Z przykrością muszę stwierdzić, że w pojedynczych egzemplarzach piór wiecznych były zamontowane tłoczki, w których dochodziło do nieszczelności na styku z rurką zespołu stalówki. Nowy tłoczek, który wolny jest od tych wad i jest równolegle spotykany na rynku, posiada charakterystyczne nacięcia na górnym cylindrze. Czyli w tych tłoczkach bez nacięć na cylindrze może wystąpić nieszczelność, powodująca wypływanie atramentu na zewnątrz - wtedy należy reklamować pióro u sprzedawcy i wymienić wadliwy tłoczek/konwerter. Pozdrawiam, Krzysiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fichu Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 ... no właśnie mnie chodzi o to by się nie obudzić z ręką w atramencie. Czyli niestety pozostaje iść na całość i najwyżej będzie ochrzczone etui... Mój konwerter zatem to ten ryzykowny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Na to niestety wygląda...tak powinien wyglądać ten bardziej "pewny": Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 To teraz i ja sprawdzić muszę, bo póki co akurat używałam nabojów do Legacy, ale ale... Za choinkę nie pamiętam, który mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Też sprawdziłem od razu i mój ma nacięcia... ufff Lepiej sprawdź ten konwerter zanim włożysz pióro do torby albo do kieszeni... Skoro czujesz już teraz, że konwerter jest luźny, to ja bym się starał wymienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Miałem podobny problem. Więcej tutaj: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/4630-sheaffer-300-gift-collection-konwerter-t%C5%82oczek/ i tutaj: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/4945-lu%C5%BAny-t%C5%82oczek-w-pi%C3%B3rze-sheaffer-gift-300/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fichu Posted January 2, 2015 Author Report Share Posted January 2, 2015 Dzięki wielkie. Szukałem czegoś w temacie, ale jakoś nie dokopałem się. Raczej nie będę ryzykował przecieku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 Sprawdziłam... A ja mam ten wadliwy Aleeeeeeee, ja go jeszcze sprawdzę... Chwilowo siedzi w innej Kropce, zobaczę czy ma przecieki, a wtedy się odezwę tam gdzie trzeba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts