sylvia1 Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Kiedyś miałam ulubione pióro tanie chińskie ze schowaną stalówką. Rany jak ono bezbłędnie pisało... Niestety w trakcie kolejnych przeprowadzek gdzieś się zgubiło. Potem miałam parkera vector srebrny było ok ale mi je ktoś zwinął niestety... Obecnie piszę tanim zenithem. Dziękuję bardzo za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Parker IM odpada - nie myśl o nim jeśli nie chcesz sie zrazić do piór. Z pozostałych bedziesz zadowolona. Hemi jest delikatne, podobnie gc100 gc300 to juz większe pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreo Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 (edited) Zgadzam się z @Romii z Parkerami (w tym z IM) jest tak.... są ładne ale w mojej opinii ich walory pisemne są co najwyżej przeciętne pod tym względem Waterman np. Hemi bije je ns głowę ja bym wybrał czrrwone Hemi :-) Edited November 29, 2014 by andreo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Hemi jest dobre. Mam i sobie chwalę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 j.w. + mała uwaga gift 300 to ciężkie i duże pióro - świetne ale raczej męskie chyba że lubisz duże pióra, ewentualnie pomyśl o Lamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 moja żona ostatnio sobie kupiła piękne granatowe Gift 300 i sobie bardzo chwali Używam hemi i gift 300 i oba bardzo lubię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 W tym przypadku jestem za Hemi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
finansista Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Ja ze współczesnych piór poleciłbym Ci jednak Lamy. Parler, Waterman i Sheaffer - jak najbardziej, ale nie młodsze niż 20-letnie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted December 24, 2014 Report Share Posted December 24, 2014 To pierwsze, które opisujesz to Parker Vector. Tez mam takie od wielu lat i sprawuje sie dzielnie, a raczej sprawowało. Teraz juz go nie używam ale wspominam z sentymentem. IM to inna bajka. trzeba sie natrudzić zeby nim pisać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harnas Posted December 24, 2014 Report Share Posted December 24, 2014 Dzięki za informacje IM... tak jak napisałem na blogu - tylko do podpisu(chodź i z tym jest problem). Ale Parker Vector gorąco polecam. Używam go głównie w szkole do robienia notatek ale sprawuje się idealnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 25, 2014 Report Share Posted December 25, 2014 (edited) Parker Vector i IM to zupełnie inna liga niż Waterman Hemisphere. Różnica kilku klas na korzyść Hemi. Kiedyś używałem Vectora, nawet dwóch i nie wspominam tego dobrze. Niedawno w pracy znalazłem w biurze Vectora, popróbowałem i upewniłem się, że to pióro o parametrach kiepsko zaostrzonego patyka. Edited December 25, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylvia1 Posted January 3, 2015 Author Report Share Posted January 3, 2015 (edited) no więc mam moje własne gift collection 100 czerwone z kółkami białymi... Pierwsze wrażenie ze skuwką nałożoną troszkę ciężkie. Bez pisze rewelacyjnie, Troszkę trzeba odczekać bo smugi idą gdy się przetrze od razu ale i tak w sumie szybko zasycha. Pisze się lekko i miło. Na razie załadowałam naboje dołączone ale zamierzam zakupić atrament i tu pytanie: jaki poza oryginalnym nadaje się do tego pióra? Kolorek z niebieskiego zmienię na granatowy (czarne mam w zenithcie). A hemisphere mąż obiecał następnym razem. Edited January 3, 2015 by sylvia1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreo Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 To że smuży - to raczej "przypadłość" atramentu. Rozejrzyj się w testach na forum - na pewno znajdziesz coś ciekawrgo.... Ja mam zatankowany atrament Sheafer'a - uważam że jest OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 (edited) no więc mam moje własne gift collection 100 czerwone z kółkami białymi... Pierwsze wrażenie ze skuwką nałożoną troszkę ciężkie. Bez pisze rewelacyjnie, Troszkę trzeba odczekać bo smugi idą gdy się przetrze od razu ale i tak w sumie szybko zasycha. Pisze się lekko i miło. Na razie załadowałam naboje dołączone ale zamierzam zakupić atrament i tu pytanie: jaki poza oryginalnym nadaje się do tego pióra? Kolorek z niebieskiego zmienię na granatowy (czarne mam w zenithcie). A hemisphere mąż obiecał następnym razem. Smugi to kwestia atramentu. Popytaj sprzedawców, który z atramentów szybciej wysycha. To zależy też od papieru. A do tego pióra, tak jak i do każdego innego, możesz używać praktycznie każdego atramentu produkowanego przez reneomowane firmy... Może tylko uważając na te najtańsze za powiedzmy 2,50 buteleczka...;-) Miłego śmigania piórem Edited January 3, 2015 by MarcinEck Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 Proponuję poczytać trochę nasze forum. Atramentów jest bardzo duży wybór, nie musi być takie jak producent pióra - to tak w dużym myślowym skrócie. Nie pisałem GIT 100, tylko 300, jak także Hemi - ale hemi wydaje mi się w moim odczuciu lepsze w dłoni dla kobiety Piszą fajnie - choć w subtelnym odczuciu wolałbym Hemi Miłego pisania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 Myślę, że Sheaffer Gift 100 nie ma porównania do Hemi jeśli chodzi o wagę, nie jest to wybitnie ciężkie pióro, ale lekkie też nie, ze skuwką na korpusie może być niektórym trudno pisać, szczególnie dłuższe teksty, Waterman jest lżejszy. Tyle mogę powiedzieć, bo nie pisałam Hemisphere. Oba są tu na forum raczej chwalone, więc wybierałabym spomiędzy nich. IM Parkera jak dla mnie piękny, ale niestety jest to pióro do oglądania, bo pisać nim to nie lada wyzwanie. W sumie źle się wyraziłam, bo pisze się nim fajnie - jak już się je uruchomi, a to bywa trudne i pracochłonne.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 ...h. IM Parkera jak dla mnie piękny, ale niestety jest to pióro do oglądania, bo pisać nim to nie lada wyzwanie. W sumie źle się wyraziłam, bo pisze się nim fajnie - jak już się je uruchomi, a to bywa trudne i pracochłonne.... IM zbyt szybko wysycha nie używany 2-3 dni czasami wystarczy, bywa to irytujące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts