Foshek Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Witam, jako, że święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, to już rozglądam się za prezentami. Poprosiłem rodzinę o kupno pióra wiecznego do około 130 zł, cienko piszącego. Mam ładny charakter pisma, więc chciałbym, by sprzyjało kaligrafowaniu. Z góry dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foshek Posted November 16, 2014 Author Report Share Posted November 16, 2014 Sam nie wiem... nie zawsze jest czas i ochota na kaligrafię, bo na większości sprawdzianów czasu jest naprawdę niewiele. Jeśli wypracowania są po 1-2 strony w zeszycie - nie ma problemu, ale eseje po 4-6 stron karty podaniowej to już karkołomne zajęcie. A takie "bomby" trafiają się u mnie bardzo często. Wolałbym coś cienko, ładnie i gładko piszącego. Tyle mi wystarczy. Fajnie było by, jakby pióro było wytrzymałe - mam skłoności sentymentów, niestety . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Sam nie wiem... nie zawsze jest czas i ochota na kaligrafię, bo na większości sprawdzianów czasu jest naprawdę niewiele. Jeśli wypracowania są po 1-2 strony w zeszycie - nie ma problemu, ale eseje po 4-6 stron karty podaniowej to już karkołomne zajęcie. A takie "bomby" trafiają się u mnie bardzo często. Wolałbym coś cienko, ładnie i gładko piszącego. Tyle mi wystarczy. Fajnie było by, jakby pióro było wytrzymałe - mam skłoności sentymentów, niestety . Stary - kiedyś będziesz wspominał ile miałeś na to czasu i jak mało pracy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foshek Posted November 16, 2014 Author Report Share Posted November 16, 2014 "Ile czasu" Serio? "7 stron karty podaniowej - opisz historię teatrów greckich - na piątek" A była środa wróciłem ze szkoły i od razu usiadłem. Bez żadnej przerwy, napisałem pierwsze 5, następnego dnia 2. Po prostu nie miałem ani ochoty, ani siły. Dlatego chciałbym coś z cięższych, ale wygodnych piór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Pilot 78G lub Lamy Vista/Safari/All-star Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 "Ile czasu" Serio? "7 stron karty podaniowej - opisz historię teatrów greckich - na piątek" A była środa wróciłem ze szkoły i od razu usiadłem. Bez żadnej przerwy, napisałem pierwsze 5, następnego dnia 2. Po prostu nie miałem ani ochoty, ani siły. Dlatego chciałbym coś z cięższych, ale wygodnych piór. Mając wszystkie dostępne źródła? Jeśli karta podaniowa to A4 w kratkę, a masz na to dwa dni? To jest rozrywka bardziej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foshek Posted November 16, 2014 Author Report Share Posted November 16, 2014 (edited) A które z nich najwygodniejsze? A, no i lubię też bardziej "poważny" design @pter22 Źródła? Szkoda gadać... kolega pisał z głowy, sam - ale brakowało mu słowa zastępczego - użył wyrażenia "dionizje", ocenę obniżono o jedną za błąd rzeczowy Edited November 16, 2014 by Foshek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Pilot i Lamy to zupełnie różne pióra, Pilot mniejszy i bardzej "tradycyjny", Lamy to odważny design Stalówki w Lamy EF a w Pilocie F (EF nie ryzykuj - chyba że potrzebujesz również skalpela ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foshek Posted November 16, 2014 Author Report Share Posted November 16, 2014 Skalpel to chyba tylko do odcięcia sobie zbolałej ręki po esejach z historii A coś takiego drewnopodobnego w tej cenie by się znalazło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 jeden gimnazjalista z forum bardzo poleca pióra Jinhao. Kolego, bez źródeł i wiedzy wrodzonej napisać na 7 stron powiedzmy A4? Gratki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Źródła? Szkoda gadać... kolega pisał z głowy, sam - ale brakowało mu słowa zastępczego - użył wyrażenia "dionizje", ocenę obniżono o jedną za błąd rzeczowy Pogadamy za parę latek. Przed Tobą jeszcze trochę przygody ze szkołą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 jeden gimnazjalista z forum bardzo poleca pióra Jinhao. Kolego, bez źródeł i wiedzy wrodzonej napisać na 7 stron powiedzmy A4? Gratki Stary, to jak w tym dowcipie o gościu, co się nauczył tylko o dżdżownicy na egzamin z zoologii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foshek Posted November 16, 2014 Author Report Share Posted November 16, 2014 W sumie, to można było korzystać z encyklopedii, czy też Wikipedii itp., ale jak historyczka znalazła jakieś zdanie z książki/sieci, przekreślała pracę i pisała tylko "Praca niesamodzielna". Trzeba się było bardzo nagimnastykować ze zmienianiem treści. A te Jinhao to które będą się do moich zastosowań nadawać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 W sumie, to można było korzystać z encyklopedii, czy też Wikipedii itp., ale jak historyczka znalazła jakieś zdanie z książki/sieci, przekreślała pracę i pisała tylko "Praca niesamodzielna". Trzeba się było bardzo nagimnastykować ze zmienianiem treści. A te Jinhao to które będą się do moich zastosowań nadawać? Jinhao wybierasz tylko po wyglądzie ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 W sumie, to można było korzystać z encyklopedii, czy też Wikipedii itp., ale jak historyczka znalazła jakieś zdanie z książki/sieci, przekreślała pracę i pisała tylko "Praca niesamodzielna". Trzeba się było bardzo nagimnastykować ze zmienianiem treści. A te Jinhao to które będą się do moich zastosowań nadawać? pkt 1. korzystanie ze źródeł przeciez polega na wykorzystywaniu wiadomości z nich w tworzeniu własnego tekstu a nie przepisywaniu po kolei. pkt2. podobno sa tak dobre jak MB i pióra za tysiące pieniążków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foshek Posted November 16, 2014 Author Report Share Posted November 16, 2014 Appka Ceneo nic nie znajduje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Appka Ceneo nic nie znajduje Są zbyt zajebiste na ceneo, ale wujek google pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Appka Ceneo nic nie znajduje Bo są w życiu rzeczy, po które trzeba się nieco pochylić. Patrz firma Aris w Polsce... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foshek Posted November 17, 2014 Author Report Share Posted November 17, 2014 Jestem leniem. Wybaczcie. @Lepki Proszę mnie nie demoralizować! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Jestem leniem. Wybaczcie. @Lepki Proszę mnie nie demoralizować! Leniem? Nie znasz mnie. Nawet nie chce mi się teraz tłumaczyć dlaczego. No i gdzie tu demoralizacja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 tez szukam tej demoralizacji. Nie żebym normalnie nie demoralizował, ale akurat tutaj....no nie znalazłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foshek Posted November 17, 2014 Author Report Share Posted November 17, 2014 (edited) Może wróćmy do tematu piór To będzie w miarę? http://allegro.pl/waterman-graduate-chromowe-ct-pioro-wieczne-grawer-i4804955145.html Edited November 17, 2014 by Foshek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Popatrz sobie na pióra Lamy, Faber Castell, Sheaffer, są to bardzo dobre opcje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 (edited) Stary, to jak w tym dowcipie o gościu, co się nauczył tylko o dżdżownicy na egzamin z zoologii Zapodaj, bo tego nie znam ...cienko piszącego. Mam ładny charakter pisma, więc chciałbym, by sprzyjało kaligrafowaniu. Z góry dzięki! Hmm, albo kaligrafia, albo cienko piszące. Na początek proponuję Pilot 78 ze stalówką F-ką... Co nieco zostanie na coś typowego do kaligrafowania Edited November 17, 2014 by Czarodziej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Zapodaj, bo tego nie znam No gość miał zaliczać zoologię, ale zabalował no i został mu jeden dzień na naukę. Więc nauczył się tylko o dżdżownicy. Ale na egzaminie wylosował słonia... Ale nie poddał się, tylko powiedział: słoń to ogromne zwierzę. W przeciwieństwie do maleńkiej dżdżownicy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts