Romii Posted July 14, 2014 Report Share Posted July 14, 2014 Witajcie, Jakiś czas temu nabyłem Montblanc-a 146 - przesyłka przyszła dzisiaj i chciałbym prosić o pomoc przy datowaniu pióra. Poczytałem na forum i necie troszkę od rana i stwierdziłem, że bez pomocy się nie obejdzie . Jeśli chodzi o szczegóły - na skuwce napis Germany, bez numeru seryjnego, na pierścieniu skuwki No146, Materiał skuwki w najcieńszym miejscu da się prześwietlić - kolor ciemny turkus - na pewno nie jest to precious resin, stalówka złota jednokolorowa 14K, spływak ebonitowy (przynajmniej tak wygląda po porównaniu ze zdjęciami), przecięty okienko podglądu w całości przeźroczyste, lekko niebieskie, gwint systemu napełniania plastikowy. Co sądzicie? Kiedy pióro mogło być wyprodukowane? Pozdrawiam Romek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted July 14, 2014 Report Share Posted July 14, 2014 Obstawiam lata osiemdziesiąte. Tę wersję 146 (jednokolorowa stalówka, 'pełne' okienko podglądu') lubię najbardziej, gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted July 14, 2014 Report Share Posted July 14, 2014 Gratuluję zakupu Romek! Mam nadzieję, że udało Ci się trafić niezłą okazję. Laserowo nanoszone numery seryjne zaczęły pojawiać się na 146 najprawdopodobniej od 1991 r. W 1985 roku prawdopodobnie pojawił się metalowy gwint mechanizmu tłokowego. Wiele (poza klipsem) wskazuje na to, że Twoje pióro pochodzi z pierwszej połowy lat 80-tych, ale z datowaniem Montblanc 146 jest jak ze spacerowaniem w ciemnym lesie w towarzystwie wilka grającego na gitarze. Zimno, ciemno, absurdalnie. Nieco lepiej wygląda sytuacja w przypadku 149. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted July 15, 2014 Author Report Share Posted July 15, 2014 Gratuluję zakupu Romek! Mam nadzieję, że udało Ci się trafić niezłą okazję. Pióro kosztowało 156,50 euro - 676 zł razem z wysyłką z Hiszpanii. Było opisane jako nowe i nieużywane i rzeczywiście takie jest - dlatego chciałem wiedzieć ile może mieć lat. Z zakupu jestem bardzo zadowolony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts