konis Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 Coś dawno w tym dziale nikt się nie produkował. W takim razie trzy skany ze współczesnego katalogu Pelikana. Jedna z najstarszych reklam firmy Pelikan. Historia logo firmy. Porównanie wielkości linii Souveran. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted July 6, 2014 Report Share Posted July 6, 2014 Dobrze wiedzieć że między M400 a M1000 praktycznie nie ma różnicy w pojemności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 6, 2014 Author Report Share Posted July 6, 2014 Dobrze wiedzieć że między M400 a M1000 praktycznie nie ma różnicy w pojemności Też jestem tym zaskoczony. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted July 6, 2014 Report Share Posted July 6, 2014 Dzięki za to zestawienie, mnie też dość mocno zaskoczyło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 6, 2014 Author Report Share Posted July 6, 2014 (edited) Z racji swojego zawodu, którego jedna z niepisanych zasad brzmi : Ja Ci wierzę, ale zmierzę. Postanowiłem przekonać jak to jest w rzeczywistości. Napełniłem "pod korek" trzy Pelikany serii M405, M605 i M805. Zróżnicowałem barwę próbek, aby się mi nic nie pokićkało. Niebieska - M805, zielona M605, bezbarwna M405. Jak widać, nie ma różnicy pomiędzy M805 i M605. W M405 jest trochę mniej, może to kwestia ustawienia tłoczka Pomiar wykazał, że w M805 jest 1,30 ml, ale te 0,05 ml brakujące do pojemności katalogowej mogę uznać za nieistotne. Zawsze przecież coś zostaje na spływaku. zdrówka Edited July 6, 2014 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 (edited) Większa długość i średnica pióra, ale może mosiężny mechanizm tłoka zajmuje więcej miejsca? Albo z racji ciężaru wymaga grubszych ścianek, żeby plastik nie pękał? Ciekawe. Edited July 30, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts