bosa Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 (edited) Witojcie, moi Drodzy Dawno nic nie recenzowałam, toteż postanowiłam ów stupor przerwać, porzucić biologię i zająć się czymś milszym. Ów coś milszego zapewnił mi WAWV (Wielki Atramentowy Wódz Visvamitra), który to był łaskaw próbki wielu ze swych płynów zasilających pisadła mi wysłać. Za co mu z tego miejsca chciałam serdecznie podziękować. Razem z płynami przysłał wenę i oto jest: Diamine Evergreen Diamine'y mają, jak Napoleon, swoją białą i czarną legendę. Paleta ich kolorów zapiera dech w piersiach i u bardziej wrażliwych na barwy atramentów powoduje drżenie kolan ze szczęścia. Niestety ciągnie się też za nimi przydługi tren (o który ktoś ciągle się potyka i przewraca) pewnych nieciekawych właściwości. Ale do ad remu. Przede mną na warsztat wzieli go już Pan WAWV (http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/3768-diamine-evergreen/?hl=%2Bdiamine+%2Bevergreen) oraz Pan Akszugor (http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/3842-test-diamine-evergreen/?hl=%2Bdiamine+%2Bevergreen) Jak w porównaniu z innymi? Znalazłam tyle świetnych zestawień, że nie wrzucam już własnych, nie byłyby nawet w 1/100 tak atrakcyjne z tej prostej przyczyny, że nie mam zbyt wielu zieleni. Dodatkowo WAWV zrobił zestawienie 48 zieleni, jak komuś jeszcze mało Dlaczego British Racing Green? Mój kumpel-samochodoholik ciągle jak widział ten kolor, krzyczał: Toż to jest British Racing Green! <Tu brał moje pióro i markował podpisywanie jakiejś superważnej umowy międzynarodowej z miną prezydenta wszechświata>. I jakoś tak mi się w mózgu przyjęło. Moim skromnym zdaniem kolor jest ŚWIETNY. Ciemny, stonowany, idealny do pisania na co dzień, gdy granatów i czerni mamy po kokardki. Tylko, że... No właśnie... Czy tak złe właściwości? Na pierwszy rzut oka jest dobrze. Wysycha średnio, ale na nie-oxfordzie raczej szybko... Nie wypełza na stalówkę - ot, taka mała wysypka... Szybko startuje... (jest wtedy ciemniejszy, w miarę pisania się rozjaśnia) Ale... No właśnie... Próbki pisma i... dziwna... niespodzianka... Wszystko ślicznie ładnie... Otwieram zeszyt po tygodniu GDZIE! NASTĘPNEGO DNIA! a tu: http://www.youtube.com/watch?v=laWiyXuuoMU Na początek pisał grzecznie: Ale za chwilę było już zupełne szaleństwo... W miejscach pod taśmą klejącą dojechał nawet do żółtego... No cóż... Co o tym myśleć? Zostawiam Was z tą zagadką i dziękuję za uwagę! Bosa Edited June 21, 2014 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 Trochę szwankuje mi internet, więc jeśli wkradły się jakieś błędy to przepraszam, wytykajcie mi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoN` Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Idealny kolor do notatek z chemii organicznej... Nad którą ślęczę od poranka... Czwartkowego... Zmiana koloru tylko pod taśmą klejącą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 (edited) Nie. Pod taśmą najmocniej, ale na stronach zupełnie zwykłych, nieskażonych żadną substancją klejącą też jaśnieje i to mocno W takim stopniu: Poza słowem HORMONY wszystko było pisane tym atramentem. Edited June 21, 2014 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoN` Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 W takim razie przydałoby się porównanie na kilku rodzajach papieru. Tak nie ma pewności czy to sam atrament ma taką przypadłość, czy pojawia się ona tylko w kontakcie z jakąś "papierową chemią"... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 (edited) W takim razie przydałoby się porównanie na kilku rodzajach papieru. Tak nie ma pewności czy to sam atrament ma taką przypadłość, czy pojawia się ona tylko w kontakcie z jakąś "papierową chemią"... Oba testy były pisane na Oxfordzie, zauważ, że na jednym wyblakł, a na drugim (i na dziadowskich papierach) prawie wcale... Rosyjska ruletka... Edited June 21, 2014 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 (edited) Ciekawe Z tej strony go nie znałem. Dzięki za recenzję. Edited June 21, 2014 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 Nie ma sprawy, to ja dziękuję Spróbuję zostawić na słońcu kartkę nim zapisaną, może to światło i ciepło tak działa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Kameleon jak znalazł dla lubiących niespodzianki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Swoją drogą to auto bardzo mi sie podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 O proszę. Kolor podoba mi się, i jak mam być szczera te niespodzianki jeszcze bardziej Swoją drogą, dość interesująca dolegliwość... W sumie tak modnie "omre"? Czy to już z mody wyszło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 Swoją drogą, dość interesująca dolegliwość... W sumie tak modnie "omre"? Czy to już z mody wyszło? Fakt, my tu gadu gadu, to jest po prostu pierwszy atrament ombre! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Zagadka rozwiązana, kalafiorzył, kwitł... To chociaż niech modny będzie, a co Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 Ten to jeszcze nie wiem, czy kalafiorzy... To się dopiero okaże... :< Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikita Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Ciekawy kolor do codziennego używania.... jeszcze ten British Racing Green mnie dodatkowo przekonał ;-) Tylko dlaczego on tak kolorystycznie marudny...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Bosa jak zauważysz to daj znać... Oby nie, kurczę no. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 Wiesz, tak szczerze, to mi jeszcze żaden Diamine nie zakwitł. Oby dobra passa trwała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Mnie zakwitło kilka Diamine, ale i tak jestem zdania, że Diaminki niesłusznie zbierają baty. Większość z nich to świetne atramenty o dobrych właściwościach. Po ponad miesiącu otworzyłem Baoera zatankowanego Syrah. Ruszył od razu, nic nie zakwitło, spływak nie został zżarty. Muszę to bfotografować i wrzucić do właściwego wątku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 To super! Już się bałam, że będę musiała decydować między cudnymi kolorami a żywym piórem... Ufff... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 (edited) Hm. Kupię mniejszą buteleczkę, ryzyk fizyk ;P Bosa oby oby, trzymam kciuki, szkoda by było. A ombre? Nie każdy ma Edited June 21, 2014 by foxy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 Bosa oby oby, trzymam kciuki, szkoda by było. A ombre? Nie każdy ma Nawet bardzo Ja tam nie mam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Jak to nie masz, masz i to w wydaniu Diamine ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted June 22, 2014 Author Report Share Posted June 22, 2014 Mmm, to muszę popróbować z innymi atramentami... Na przykład pelikanami... Pelikan 4001 Brilliant Schwarz --> Pelikan Edelstein Turmaline --> Pelikan 4001 Violet... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts