visvamitra Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 (edited) Próbkę Blu Mare otrzymałem od Inekane, która napisała ciekawą recenzję tego atramentu . Dziękuję. Ślad pozostawiony patyczkiem higienicznym: SKAN: KLEKS: Mój program graficzny widzi (w partiach jasnych) ten kolor tak: INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Rohrer & Klinger Kolor: Blu Mare Opakowanie: kałamarz o objętości 50 ml Cena: między 16 - 19 PLN za butelkę. Krakowiacy mają dobrze, bo,można flaszki odebrać osobiście w sklepach w Krakowie. Gdyby ktoś znał warszawski sklep z atramentami R&K chętnie poznam jego nazwę. Nasycenie: silne, atrament jest silnie nasycony i w sąsiedztwie innych atramentów silnie zaznacza swoją obecność na kartce papieru Przepływ: bardzo dobry. Nie miałem z Blu Mare żadnych problemów ani przejść w Pilocie 78G z blaszką B i w +Watermanie Hemisphere ze stalówką F. Cieniowanie: zauważalne, w moim odczuciu mało ciekawe Jakość linii: dobra Osadzanie się na stalówce: nie zauważyłem Wpełzanie na stalówkę: nie zauważyłem Rozruch: szybki, Blu Mare zachowuje się wzorowo Przebijanie: nie przebija na Oxfordzie ani na Mondi. Na innych papierach nie próbowałem. Strzępienie: strzępi lekko na papierze Mondi 90g Wysychanie: niecałe 10 sekund wysycha kreska pozostawiona blaszką B Pilota 78G. Przypuszczam, że w "mokrych" piórach czas ten będzie dłuższy, ale tego nie sprawdziłem. MOJA OCENA: doskonały atrament o intensywnym, świeżym i jasnym kolorze SKANY (Pismo + cieniowanie): recenzję napisałem piórem Pilot 78G ze stalówką B 1. Na papierze MONDI 2. Na papierze OXFORD Na koniec mały bonus. Tak Blu Mare wygląda na zdjęciu zrobionym w południe w bardzo słoneczny dzień. Atrament ten NIGDY nie będzie tak wyglądał w świetle sztucznym ani w sali wykładowej. Zdjęcie to ma raczej za cel pokazać jego intensywność. Edited February 14, 2014 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojciech Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 Bardzo mi się podoba. Ląduje na liście najbliższych zakupów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 Fajna recenzja, skany też wypadły dobrze, kolorek taki właśnie jest, jasny choć nasycony niebieski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 (edited) Fajna recenzja, skany też wypadły dobrze, kolorek taki właśnie jest, jasny choć nasycony niebieski Mam wrażenie że u ciebie ten kolor był zupełnie inny. EDIT. Chociaż w tym teście różnica koloru na Mondi i na Oxfordzie jest drastyczna. Edited February 14, 2014 by comodsuda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 Visvamitra pisze suchymi stalówkami podczas gdy moje w tamtym teście (i to oby trzy) są raczej mokre. Sheaffer Saratoga F jest nieco bardziej mokre niż mój Pelikan M200 F a flex to już w ogóle. Jak zmienię stalówkę na jakieś tanie piórko za 5zł z marketu które przerobiłam na eyedroppera to kolor od razu robi się taki jaśniutki jak tu. Na Dan-Marku kolor znowu ciemniejszy i tak w kółko Dlatego fajnie, że wstawił recenzję zawsze to inny punkt widzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 podoba mi się, mimo wszystko jest bardziej jaskrawy niż pelikanowy turkus, a że mam jeszcze sheaffera w takim kolorze, to pokuszę się i bez pozwolenia wrzucę mazy patyczkami i piórami na kilku kartkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 Dzięki za recenzję i fajny pomysł z bonusem Gdyby wyglądał tak, jak w słoneczny dzień, to bym zaakceptował w swych zbiorach. Niesety to tylko ułuda. A szkoda. Boleję, ale mówię nie. Może Ken będzie zadowolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szyb9n Posted February 15, 2014 Report Share Posted February 15, 2014 Zamówiony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted February 16, 2014 Report Share Posted February 16, 2014 No i znowu się Klinger zaplątał... a tutaj link… http://www.rohrer-klingner.de/index.php?id=2&L=1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts