konis Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Parę dni temu "wyklikałem" takie piórko. Pelikan MC 110 - calligraphy pen. W pudełku była instrukcja razem z małym samouczkiem do kaligrafii. Instrukcję wydrukowano w 1985 roku, a pióra te były produkowane w latach 1985-1989. Piórka produkowano w trzech kolorach : czarnym, idygo i brązowym. Mnie trafił się brązowy egzemplarz. W przeciwieństwie do późniejszych modeli piórek do kaligrafii Pelikana, ten model to klasyczny piston filler. Skuwka i średnica korpusu takie jak w Pelikanach M 150. Specjalistyczne narzędzie do wykręcania stalówki zapobiegało brudzeniu palców atramentem. Stalówka szerokości 1,5 mm, choć jak widać "po przejściach", sprawuje się bardzo dobrze. W każdej chwili można ją zamienić na inną w dowolnym rozmiarze, co w późniejszych modelach, nie jest już takie proste. Intrygowało mnie puste miejsce w pudełeczku. Znalazłem rozwiązanie zagadki. Była w nim stalówka w pojemniczku. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 pięknie wyklikałeś a po jakich brutalnościach stalówka ma ślady wzdłuż rozcięcia? ktoś ją młotkiem na płasko przerabiał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Konis miał na myśli, że ktoś kupił śrubokręt i przerobił na stalówkę 1,5 mm. Albo jakoś tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Ten zestaw warto kupić dla samego klucza do wykręcania stalówek. Często przydaje się przy starszych Pelikanach 400 . Gratulacje Konis! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Zacny zakup. Gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Ten zestaw warto kupić dla samego klucza do wykręcania stalówek. Często przydaje się przy starszych Pelikanach 400 . Gratulacje Konis! Dobra podpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Świetne piórko, zazdroszczę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts