konis Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 (edited) Jak już jesteśmy przy Soennecken'ach, to zaprezentuję trochę starsze piórko niż Black Lady Stickiego. Soennecken 504 z drugiej połowy lat trzydziestych też zapewne w zamyśle producenta przeznaczone było dla pań z racji "nikczemnych" rozmiarów - 110 mm zamknięte i 140 mm ze skuwką zatkniętą na korpus. Nie mniej facet taki jak ja, może nim komfortowo pisać. Nie znalazłem nigdzie materiałów reklamowych dotyczących tego piórka, ale późniejsza produkcja, już z czasów wojny na reklamach się zachowała. Kształt, wymiary i konstrukcja tej późniejszej wersji są takie same. Zmienił się trochę wygląd klipsa i stalówki przestały być robione ze złota, tylko ze stali. Złoto potrzebne było w tym czasie Rzeszy na zakup surowców strategicznych, między innymi rudy żelaza ze Szwecji. W drugiej połowie lat trzydziestych takich ograniczeń jeszcze nie było i stalówki w piórach były złote. Dwie reklamy z lat czterdziestych z czasów wojny. Soennecken 504. Zwraca uwagę charakterystyczny szlif końcówki stalówki, dzięki któremu jest ona miękka i baaardzo elastyczna. Tak w powiększeniu wygląda końcówka tej stalówki. Były też inne wersje kolorystyczne tego pióra. Oto jedna z nich znaleziona na eBay'u. zdrówka Edited October 16, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 Czy w twoim Konisie piórku takie są oryginalne kolory? Klips srebrny w kolorze (pewnie niklowany, lub stalowy), a ring złoto mosiężny, zaś stalówka złota? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 19, 2013 Author Report Share Posted October 19, 2013 Klips zapewne był kiedyś pozłacany w kolorze ringu na skuwce, ale pozłota zlazła i jest w kolorze srebrnym. Co mnie osobiście zbytnio nie przeszkadza, choć jak kiedyś będę miał duuuuużo czasu, to może postaram się mu przywrócić właściwy kolor. Piórko było dość intensywnie użytkowane, czemu się nie dziwię, bo stalówka jest boska. Klips, jako wystający element, był najbardziej narażony na otarcia. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted April 13, 2016 Author Report Share Posted April 13, 2016 Soennecken 504 z zamienionym klipsem. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted April 13, 2016 Report Share Posted April 13, 2016 Od innego egzemplarza, czy złociłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozowisko Posted April 13, 2016 Report Share Posted April 13, 2016 Piękna stalówka! Szlifowany czy oryginalny kształt ziarna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted April 13, 2016 Author Report Share Posted April 13, 2016 Od innego egzemplarza, czy złociłeś? Nic z tych rzeczy. Kupiłem drugie Piękna stalówka! Szlifowany czy oryginalny kształt ziarna? Oryginalna. Taką kupiłem. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wkamil Posted April 13, 2016 Report Share Posted April 13, 2016 Mogę tylko się zgodzić, co do rewelacyjności stalówki - podobną mam w moim 510. Wrażenia podczas pisania nieporównywalne z żadnym z piór, które posiadam (MB, Pelikany, Wahle, Parkery). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts