Inekane Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Witam Poszukuję atramentu który w różnych piórach będzie dawał bardziej suchą kreskę niż Waterman Serenity Blue. Obecnie regularnie piszę tylko Pelikanem M200 oraz Watermanem 515 (flex). Chociaż i pióro i atrament są od Watermana widać musieli spaprać sprawę na przestrzeni lat bo pisze się tym co prawda bez problemów ale ilość atramentu przy szerokiej kresce równa się Amazonce! Za to gdy piszę już na oparach nagle zamiast B-BBB mam kreskę F/M-BBB ale po każdym następnym napełnieniu... dramat. Również z wysychaniem, papier Oxford po prostu nie wchodzi w grę. Satysfakcjonujący czas wysychania i grubość kreski osiąga przy papierze akwarelowym. Pelikan radzi sobie lepiej ale wolałabym żeby dawał cieńszą kreskę więc może inny atrament będzie mu służył. Może w innym piórze z Serenity Blue się przeprosimy ale na razie chcę z niego zrezygnować. Kolory jakie mnie interesują to czarny maksymalnie nasycony, ciemnogranatowy (raczej blue niż blue-black) oraz brązowy. Rozważam np. Iroshizuku oraz Diamine. Zastanawia mnie również jaką kreskę będzie dawał atrament pelikana w pelikanie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Flex na oxfordzie zawsze będzie długo wysychał, taki papier. Jedyny atrament, który wysychał mi na nim prędko jednocześnie strzępił i przebijał na drugą stronę, więc to słaba wymiana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted September 29, 2013 Author Report Share Posted September 29, 2013 Co innego kiedy atrament wysycha długo, co innego kiedy wieczność. Pióro dotarło do mnie z jakimś dziwnym fioletowym atramentem i na większości papierów było OK (Oxford, paperblanks, jakiś z biedronki). Teraz jest o wiele gorzej. Nie mam pojęcia co to był za atrament a i kolor średnio mi leżał więc szukam innego. Ponieważ atramenty Watermana są popularne to może ktoś ma/miał podobny dylemat i może coś doradzić. Iroshizuku są piękne ale i drogie, za drogie żeby kupić buteleczkę na próbę. W większości recenzji przepływ był opisany jako dobry ale w tym przypadku niewiele to mówi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 (edited) Spróbuj może właśnie atrament Pelikana, jest gęsszy i ma wolmiejszy przepływ. Podobnie Scheaffer BB lub czarny. Schną normalnie. W piórach gdzie miałem Scheaffera czy Pelikana i pisały kiepsko zasychając i przerywając; Waterman czy Parker sobie radziły bardzo dobrze, czyli miałem problem odwrotny. Edited September 29, 2013 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted September 29, 2013 Author Report Share Posted September 29, 2013 Już jakiś trop. Chodzi o "zwykłe" atramenty Pelikana czy Edelstein? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 manuscript sepia jako brąz, wysychanie ma spoko, poszukaj recenzji Akszugora, może coś więcej tam miłego napisał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Zwykłe Pelikany. Edelstein ma nieco lepszy przepływ, więc dla Ciebie będzie gorszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted October 13, 2013 Author Report Share Posted October 13, 2013 Już trochę czasu minęło ale chciałabym podziękować za polecenie Pelikanów. Same w sobie nie są rewelacyjne, szczególnie kolory ale po małej domieszce śmigają jak trzeba. Nareszcie mogę uzyskać XF w Watermanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 To nie dziękuj, tylko podziel się wynikami Jakieś foty, skany, takie tam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 A co domieszałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted October 16, 2013 Author Report Share Posted October 16, 2013 Jest to mix dwóch atramentów z minimalną ilością gliceryny. Akurat jutro przyjadą nowe atramenty więc piórko od wczoraj się płucze i suszy ale jak już się nacieszę to zaprezentuję ten mój. Akurat jest zielony (na bazie Pelikana właśnie) i zastanawiam się czy może nie podesłać próbki do visvamitra jeśli byłby zainteresowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts