kris Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Czy ktoś wie, dlaczego pióra Pelikan serii 200 są dostępne w wersji czarnej i zielony marmurek, natomiast po niebieskim marmurku w sklepach ani widu ani słychu? Za granicą można gdzieniegdzie znaleźć pojedyncze sztuki, ale u nas są niedostępne. Może to tylko tymczasowe zawieszenie produkcji... Warto czekać, czy kupować zielony? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 (edited) Czy ktoś wie, dlaczego pióra Pelikan serii 200 są dostępne w wersji czarnej i zielony marmurek, natomiast po niebieskim marmurku w sklepach ani widu ani słychu? Za granicą można gdzieniegdzie znaleźć pojedyncze sztuki, ale u nas są niedostępne. Może to tylko tymczasowe zawieszenie produkcji... Warto czekać, czy kupować zielony? Nie trzeba spać, tylko kupować, jak się ukazują w sprzedaży. Podstawowe kolory, czyli zielony i czarny, widocznie klepią na okrągło, a te inne tylko czasami. zdrówka PS. Kupuj. Pióro jeszcze w starym stylu i można wybrać dowolną wielkość stalówki. Uważam, że cena jest dobra, bo zawiera koszt wysyłki. http://www.ebay.pl/itm/Pelikan-M200-blue-marble-old-style-boxed-/290972167672?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43bf4aedf8&_uhb=1 Edited September 24, 2013 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Konis, czy złocenie ze stalówki schodzi podczas użytkowania, któregoś z Twoich Pelikanów? W mojej 200 zeszło całe... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris Posted September 24, 2013 Author Report Share Posted September 24, 2013 Nie trzeba spać, tylko kupować, jak się ukazują w sprzedaży. Podstawowe kolory, czyli zielony i czarny, widocznie klepią na okrągło, a te inne tylko czasami. zdrówka PS. Kupuj. Pióro jeszcze w starym stylu i można wybrać dowolną wielkość stalówki. Uważam, że cena jest dobra, bo zawiera koszt wysyłki. http://www.ebay.pl/itm/Pelikan-M200-blue-marble-old-style-boxed-/290972167672?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43bf4aedf8&_uhb=1 Dzięki, konis, za linka. Rozejrzę się jeszcze i będę się miał na baczności. Twoja kolekcja - iście imponująca, aż miło spojrzeć. Różowe - zabójcze Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Konis, czy złocenie ze stalówki schodzi podczas użytkowania, któregoś z Twoich Pelikanów? W mojej 200 zeszło całe... Jak ktoś dba o pióro, to trzeba na to dłuuuuuuuugo czekać. Przy napełnianiu stalówkę stalówkę trzeba wytrzeć w coś miękkiego (najlepiej w chusteczkę higieniczną), a nie w w to co się ma pod ręką. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 w sumie traktowałem tego Pelikana bardzo użytkowo. Sporo nim pisałem. Stalówkę zawsze wycieram w chusteczkę higieniczną, to przecież chyba najczęstsza rzecz do wycierania jaką ma się pod ręką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Jak komuś fakt, że z czasem schodzi pozłota ze stalówki Pelikana M 200 rani wrażenia estetyczne, to zawsze może sobie kupić stalówkę złotą . Od M 250 i M 400 pasują. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Po roku moja stalówka wygląda jak nowa a dość często zmieniam atrament w moim Pelikanie, zbiornik duży - wypisać nie idzie a ciągle czuje że czas inny kolor spróbować. Do tego za każdym razem całe pióro płucze i rozkręcam, wycieram itd. Rok to nie długo ale myślę, że w przeciągu 4 lat normalnego użytkowania z pozłotą się nie powinno nic stać, więc dziwna sprawa u Ciebie. A jak długo użytkowałeś te pióro namiki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Konis w Twoim różnorodnym zbiorze bardzo brakuje Toledo! Nie kusi Cię ten sztandarowy model Pelikana? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Po roku moja stalówka wygląda jak nowa a dość często zmieniam atrament w moim Pelikanie, zbiornik duży - wypisać nie idzie a ciągle czuje że czas inny kolor spróbować. Do tego za każdym razem całe pióro płucze i rozkręcam, wycieram itd. Rok to nie długo ale myślę, że w przeciągu 4 lat normalnego użytkowania z pozłotą się nie powinno nic stać, więc dziwna sprawa u Ciebie. A jak długo użytkowałeś te pióro namiki? 7 lat? Coś koło tego... Teraz stalówka jest srebrna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 7 lat? Coś koło tego... Teraz stalówka jest srebrna Nie, no to się nie dziwię że zeszła Zrób sobie Pelikana m205 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Srebrna też ładna. Sam takową mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Konis w Twoim różnorodnym zbiorze bardzo brakuje Toledo! Nie kusi Cię ten sztandarowy model Pelikana? Kusi. Ale wspólczesnych nie chcę, a na vintage nie mam kasy. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 a edycja "Originals of Their Time", czyli dokładna replika tego przedwojennego? Natomiast te współczesne 700 i 900, to rzeczywiście nie jest to samo. Są robione w srebrze a nie w stali damasceńskiej, zaś rysunek jest uproszczony. Jedynie ta replika wiernie odzwierciedla tamtego Pelikana. Podobno nawet waży tyle samo... Kosztuje chyba około 2500$ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 25, 2013 Report Share Posted September 25, 2013 Replika, to niestety tylko replika. Ta nie odzwierciedla dokładnie tego vintage. Wystarczy rzut oka na ten plastikowy spływak. Może nawet producent jest w stanie wykonać spływak jak w oryginale, ale tego nie robi. Żeby nie było żadnych wątpliwości z jakiego okresu jest pióro. To tak jak z austriackimi złotymi dukatami. Te bite współcześnie są prawie dokładnie takie same jak te za Franciszka Józefa. Różnią się malutkim szczegółem. Dla nieznających tematu, są nie do odróżnienia od tych z epoki. Jednak te współczesne, są tylko tyle warte, co zawarte w nich dukatowej próby złoto. Te ze starego bicia, co najmniej kilkakrotnie więcej. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 25, 2013 Report Share Posted September 25, 2013 Kusi. Ale wspólczesnych nie chcę, a na vintage nie mam kasy. zdrówka Patrząc na ilość i częstotliwość kupowanych przez Ciebie piór, aż nie chce mi się wierzyć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted September 25, 2013 Report Share Posted September 25, 2013 zgadzam się Konis. Niestety przedwojenne sporo kosztują... i z roku na rok są co raz droższe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted September 25, 2013 Report Share Posted September 25, 2013 Jak to ani widu ani słychu? Właśnie zakupiłam M200 piękny niebieski marmurek. Chociaż mój sklep jest nieco dziwny... atramentu Watermana havana brown u nich dostać nie można (w sumie nic poza F. Blue i jakimś Parkerem) ale za to M250 leży pod ladą i czeka tak jak niebieskie M200 (chyba zostało jeszcze jedno) i M 400. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 25, 2013 Report Share Posted September 25, 2013 za ile to niebieskie M200 i gdzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris Posted September 26, 2013 Author Report Share Posted September 26, 2013 Przyłączam się do prośby przedmówcy:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 (edited) To małe miasto więc pewnie nie po drodze ale jeśli komuś zależy: Technika Biurowa bis ul. Kubika 1, Bolesławiec, woj. dolnośląskie. Cena: 300zł. Edit: żeby nie być gołosłowną zdjęcie mojego M200 (foto słabej jakości bo niestety telefonem): Edited September 26, 2013 by Inekane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 Gratulacje. Piękne piórko ! zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 Wow, ładne i za dobrą cenę - wygląda lepiej niż zielony marmurek którego mam. Pytanko mam - po ile m250 i m400 tam były? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris Posted September 26, 2013 Author Report Share Posted September 26, 2013 To małe miasto więc pewnie nie po drodze ale jeśli komuś zależy: Technika Biurowa bis ul. Kubika 1, Bolesławiec, woj. dolnośląskie. Cena: 300zł. Edit: żeby nie być gołosłowną zdjęcie mojego M200 (foto słabej jakości bo niestety telefonem): Wielkie dzięki. Piękne pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 Przepiękne. Gratulacje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts