Marakessh Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 Pytanie jak w temacie. Posiadam Watermana Serenity Blue i chciałbym go zagęścić, ponieważ pióro pisze zbyt mokro. Jakie są bezpieczne sposoby na zagęszczenie tego atramentu? Myślałem o otworzeniu kałamarza i odparowaniu części wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 od 20.06.2013 mam odkręcony kałamarz z czarną heroinką, jeżeli po miesiącu efekt będzie zadowalający to przygotuję odpowiedni temat na forum i wszystko opiszę i zrobię testy odparowuje widocznie, gęstnieje też, w razie czego planuję dodać mu gliceryny. jeszcze 4 dni cierpliwości z tego co pamiętam w tzw międzyczasie odparowało +- 6% objętości, ale to jeszcze sprawdzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 Odparowanie atramentu wydaje sie naturalnym krokiem, ale nie musi przyniesc spodziewanego efektu.Barwniki stosowane w atramentach sa to w wiekszosci zwiazki powierzchniowo czynne - obnizajace napiecie powierzchniowe, a po przekroczeniu pewnego stezenia rowniez obnizajace lepkosc w wyniku tworzenia sie miceli.Wzrost "gestosci" atramentu wynikajacy z parowania i "zageszczania" sie atramentu bedzie kompensowany przez dwa powyzsze czynniki.Pomimo tego ze te najpopularniejsze atramenty (Parker, Waterman) to w zasadzie woda, gliceryna/peg i barwnik. To nawet one sa projektowane w taki spsosob, aby nie zmieniac swoich wlasciwosci nawet przy kilkunastoprocentowym spadku objetosci. Dalsze odparowywanie poza oczywistym wpływem na intensywność koloru będzie miało jeszcze wpływ na tendencje do wypadania różnego osadu ze stojącego atramentu, nib-creepu i osadzania się na stalówce. Jak dla mnie o wiele rozsądniejsze będzie dodanie odrobiny gliceryny lub jeżeli masz odrobinę gumy arabskiej (ale przy gumie musisz uważać, ponieważ bardzo długo się rozpuszcza - w związku z czym efekt pojawi się dopiero nawet po kilku minutach od rozpuszczenia - na butelkę 50 ml potrzebujesz około 0,2-0,6g gumy arabskiej aby dosyć mocno zmodyfikować przepływ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marakessh Posted July 18, 2013 Author Report Share Posted July 18, 2013 Mam rozumieć, że mówiąc o glicerynie, mamy na myśli takie coś: KLIK Ile wg Ciebie należałoby tej gliceryny dodać? Do gumy arabskiej nie mam dostępu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 tak, 86% gliceryna z apteki, u mnie kosztowała mniej jak mi pióro zasychało, to dodawałam jedną kroplę na nabój, czy to dobrze czy źle to nie wiem, działało. do odparowanego hero wrócę w weekend i będę się przyglądać, co mu się odparowało a co wytrąciło i czy nadal da się nim pisać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 Coś takiego i 2 złote za 30 g to uczciwa cena:), chociaż ja za litr 98% dałem 16 PLN Dodawaj po kilka kropel, mieszaj i sprawdzaj jak ci się pisze - około 1 ml na 50 ml możesz dodać trochę na ślepo, ale potem nie ma co ryzykować że dodasz za dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 Jak widac gliceryna jest wszechstronna. Ja robilem z niej super plyn do wytwarzania dymu. Doskonale dzialal, zwlaszcza, ze z braku dymiarki uzylem zelazka A dodac do atramentu chyba warto sprobowac, bo moze da sie w ten sposob uzyskac jakies ciekawe efekty, nawet, gdy przeplyw jest w porzadku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marakessh Posted July 19, 2013 Author Report Share Posted July 19, 2013 Gliceryna to jednak sprytny wynalazek Nie wspominając o nitroglicerynie.. Dziś kupię ten magiczny specyfik i dam znać co to zmieni w kwestii pisania moim piórem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 pewnie pióro będzie startować bez zająknięcia a atrament zanim wyschnie będzie lekko błyszczeć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marakessh Posted July 24, 2013 Author Report Share Posted July 24, 2013 Jak z odparowanym atramentem? Miał być temat, a tu nic Mi nie udało się jeszcze kupić gliceryny.. albo mam nie po drodze do apteki, a jak już tam trafię, na stanie brak gliceryny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 no już już, pisze się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marakessh Posted July 24, 2013 Author Report Share Posted July 24, 2013 (edited) Pisze się obecnie? Nie wiem czy mam czekać, czy iść spać Edited July 24, 2013 by Marakessh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 już nie musisz czekać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marakessh Posted July 24, 2013 Author Report Share Posted July 24, 2013 Zabieram się do czytania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts